STIŽU POZORIŠTA SA RAZNIH STRANA SVETA

Aleksandra Radovanović    Pozorište, Vesti

Scena iz predstave “Propust porodice Koleman”, Argentina

Bitef već godinama dovodi predstave ili teatre koji su već gostovali u našem pozorištu, kaže Batrić Žarković, direktor Festivala „Slavija 2011″

Ovogodišnji Međunarodni pozorišni festival „Slavija 2011″ koji će biti održan od 9. do 18. marta u istoimenom beogradskom pozorištu, ponudiće publici za desetogodišnji jubilej: deset predstava iz deset zemalja. Festival će otvoriti glumac Milan Lane Gutović.

Prve festivalske večeri nastupiće pozorište „Timbre 4″ iz Buenos Ajresa sa predstavom „Propust porodice Koleman” u režiji Klaudija Tolkačira. Sledi drama Mirka Kovača „Osipate se polako, vaša visosti” u režiji Gorana Damjanca, u izvođenju Sarajevskog ratnog teatra. Pozorište „Barka” iz Budimpešte predstaviće svoju postavku komada „Zabava” Slavomira Mrožeka, u režiji Lasla Berceša, a Državno dramsko pozorište „Stari dom” iz Novosibirska svoje ostvarenje „Duet” Ota Eskina, u režiji Kšištofa Zanusija. Dolazak je potvrdilo i pozorište „Mistorin” iz Jerusalima, koje će se potruditi da osvoji simpatije beogradske publike predstavom „Snovi o Mojsiju” autorke Julije Ginis, dok će Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice izvesti Gogoljevog „Revizora”, u režiji mladog Veljka Mićunovića.

Drugi deo festivala proteći će u znaku gostovanja kanadske trupe „Atrijum” koja u Beograd dolazi sa predstavom „Čehov za dvoje” Tatjane Čouljenko i Džuli Grgar, Beloruskog dramskog pozorišta i dela „Dnevnik pesnika” Sergeja Kovaljova, u režiji Vitala Barkouskija, kao i Malog dramskog pozorišta iz Bitolja i njihove predstave „Stolice” Ežena Joneska u režiji Ljupča Georgijevskog. Na kraju Festivala „Slavija 2011″ nastupiće Narodno pozorište iz Beograda sa Sterijinom „Lažom i paralažom”, u režiji Juga Radivojevića.

- Nije bilo lako sačiniti selekciju, budući da je bilo prijavljeno oko 230 predstava. Očekujemo dolazak i velikog broja gostiju koji stižu u Beograd zbog, kako kažu, pozitivne festivalske atmosfere. Već sada znam koje će tri predstave učestvovati na narednom pozorišnom skupu, a pozive za saradnju u narednom periodu dobili smo od preko 50 festivala - kaže Batrić Žarković, direktor pozorišta „Slavija”.

Žarković je selekciju, kako saznajemo, sačinio još u septembru 2010. godine, a jedini ograničavajući faktor kada je ova teatarska kuća u pitanju jeste mala i tehnički skromna scena.

Zamolili smo Žarkovića i da prokomentariše prigovore koji su se proteklih dana mogli čuti, odnosno da je festival žanrovski neodređen.

- Mi se i trudimo da festival bude takav, da selekciju čine i komedije i klasične drame, kao i dela savremenih pisaca ali i klasika. Festival radimo uz skromne mogućnosti, bez bilo čije pomoći. Nismo ni osnovani da bi nas Ministarstvo kulture pomagalo, ali se pitam šta bih sa novcem koji se daje za razne manifestacije radio, i koga bih sve mogao da dovedem u Beograd za mnogo manje para. Zahvalni smo što nas se seti Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda i materijalno nam pomogne, kao i ministarstva kultura zemalja čiji umetnici stižu na naš festival. Ono što je velika potvrda naše vrednosti jeste što Bitef već godinama posle nas dovodi predstave ili teatre koji su već gostovali u našem pozorištu - kaže Žarković.

Tradicionalnu festivalsku nagradu „Don Kihot” za najbolju predstavu dodeliće žiri koji čine Risto Stefanovski ( Makedonija), Kim Vu Ok (Južna Koreja) i naš Raško Jovanović.

I pored toga što je nastao u vremenu kada su se drugi festivali zatvarali, tokom protekle decenije, na ovom internacionalnom pozorišnom skupu su izvedene 103 predstave u produkciji 70 pozorišta iz 30 zemalja.

Iizvor: Politika B. G. T.

VAJARU DUŠANU PETROVIĆU NAGRADA IVAN TABAKOVIĆ

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Nagrada Fonda “Ivan Tabaković” Srpske akademije nauka i umetnosti, za stvaralaštvo u vizulenoj umetnosti, uručena je juče u prostorijama SANU, vajaru Dušanu Petroviću za njegovu izložbu koja je održana u Galeriji ULUS-a 2008. godine.

Sekretar odeljenja za likovnu i muzičku umetnost SANU Dejan Despić rekao je prilikom uručenja nagrade da se ovo priznanje dodeljuje za najbolju izložbu koja je održana u protekle dve godine.

Prema njegovim rečima, žiri koji je odlučivao o nagradi imao je težak zadatak, jer su morali da pregledaju kataloge svih izložbi koje su održane u periodu od 26. maja 2008. do 26.maja 2010. godine.

Nagrada “Ivan Tabaković” dodeljena je Dušanu Petroviću, nakon razmatranja postavki koje su se našle u užem izboru za to priznanje, a nagradu čine plaketa sa likom Ivana Tabakovića i povelja.

“Poslednjih nekoliko godina ne dodeljujemo novčanu nagradu, zbog finansijske situacije u kojoj se SANU nalazi, ali mi smo odlučili da zbog značaja tog javnog priznanja nastavimo da dodeljujemo nagrade”, rekao je Despić.

Vajar Dušan Petrović je zahvalio SANU i članovima žirija i istakao da mu je ovo priznanje veoma značajno i dragoceno.

“Zahvalan sam žiriju koji je među deset umetnika koji su se našli u užem izboru, odabrao mene, ali smatram da upravo ti umetnici koji su samnom bili u konkurenciji čine ovu nagradu značajnom”, rekao je on.

Ziri koji je odlučivao o nagradi, činili su predsednik Upravnog odbora Fonda “Ivan Tabaković” Dejan Despić, akademici Svetomir Arsić Basara, Nikola Janković i Dušan Otašević, kao i istoričari umetnosti Gordana Harasić i Nikola Šuica.

U obrazloženju žirija se navodi da je izložba Dušana Petrovića pokazala da umetnik ne pribegava novim tehnologijama već da na specifičan način, osobenim senzibilitetom, istražuje oblike iz prirode, osobine materijala u kojima kreira svoja dela, formira skulptorske i ambijentalne celine.

“Ceneći konstantnu istraživačku odliku u umetnikovom stvaralačkom pristupu iz čega ishode dela visokog umetničkog dometa, žiri je ocenio kao izuzetno značajan doprinos razvoju skulptorske misli, što ga je i opredelilo da umetnika nagradi”, piše u obrazloženju.

Članovi žirija razmatrali su visoke umetničke domete mnogih značajnih izložbi održanih u peridu od 2008. do 2010. godine, među kojima i izložbe umetnika Marice Radojčić, Zdravka Joksimovića, Željka Momirova, Milutina Dragojlovića, Biljane Đurđević, Tatjane Milutinović Vonraček.

Na uručenju nagrade u prostorijama SANU juče je prikazan i dokumentarni film o umetniku Ivanu Tabakoviću koji je rezirao Mirko Komosar.

Fond “Ivan Tabaković” osnovala je Srpska akademija nauka i umetnosti 1982. godine na predlog supruge pokojnog akademika Ivana Tabakovića, Ratislave Slave Tabaković, a u cilju unapređenja umetnosti.

Izvor: Glas javnosti/ Beta

NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU OTVORIO MUZEJ

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Otvaranju muzeja meksičkog biznismena Karlos Slima prisustvovali meksički predsednik Felipe Kalderon i nobelovac Gabrijel Garsija Markes. Izloženo 66.000 umetničkih dela

MEKSIKO - Najbogatiji čovek na svetu, meksički biznismen Karlos Slim, svečano je u Meksiku otvorio muzej Sumaja, u čijoj je zbirci 66.000 umetničkih dela, javile su svetske agencije.

Otvaranju muzeja, u kojem će ljubitelji umetnosti moći da uživaju u delima iz Slimove zbirke, prisustvovali su meksički predsednik Felipe Kalderon i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Gabrijel Garsija Markes.

Smešten u zapadnom delu Meksika, u asimetričnom zdanju prekrivenom sa 17.000 šestougaonika od aluminijuma koji reflektuju svetlost, muzej Sumaja dobio je ime po Slimovoj supruzi preminuloj 1999. Novi muzej biće “jedan od najboljih muzeja na svetu”, rekao je voditelj svečane ceremonije otvaranja, američki novinar Lari King.

Muzej, u čijoj su zbircu slike Da Vinčija, Murilja, Rubensa, Rivere, najveća kolekcija Rodenovih skulptura izvan Francuske, kao i radovi impresionista Monea, Renoara i Degaa, osmišljen je kao podstrek razvoju Meksika, kazao je Slim.

U novom muzeju nalaze se i predmeti iz epohe pre dolaska Španaca, zbirka meksičkog kovanog novca, kao i istorijski dokumenti Ernana Kortesa i Kristofera Kolumba.

Imovina Karlosa Slima, koji je 2010. proglašen za najbogatijeg čoveka na svetu, procenjena je na više od 53 milijarde dolara.

Novi muzej, sa 17.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, biće otvoren za posete od 29. marta. Ulaz će biti besplatan.

Izvor: Glas javnosti/Beta

АНДЕРСЕНОВА МЕДАЉА ЧЕКА РШУМА

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

БЕ­О­ГРАД - Је­дан од нај­по­зна­ти­јих срп­ских деч­јих пи­са­ца Љу­би­во­је Ршу­мо­вић и илу­стра­тор До­бро­сав Боб Жив­ко­вић пред­ло­же­ни су од стра­не но­во­о­сно­ва­не срп­ске сек­ци­је ме­ђу­на­род­не ор­га­ни­за­ци­је у обла­сти де­чи­је и омла­дин­ске књи­ге „IBBY” за Ан­дер­се­но­ву ме­да­љу, јед­но од нај­зна­чај­ни­јих свет­ских ли­те­рар­них при­зна­ња у обла­сти ства­ра­ла­штва за де­цу.

На­гра­да ко­ја но­си име про­сла­вље­ног дан­ског бај­ко­пи­сца Хан­са Кри­сти­ја­на Ан­дер­се­на, до­де­љу­је се већ ви­ше од 50 го­ди­на и сло­ви у свет­ској јав­но­сти за Но­бе­ло­ву на­гра­ду за деч­ју ли­те­ра­ту­ру.

У из­ја­ви за „Прав­ду” Љу­би­во­је Ршу­мо­вић ни­је крио из­не­на­ђе­ње на вест о но­ми­на­ци­ји за „Ан­дер­се­на”.

- Пра­во да вам ка­жем, пр­ви пут чу­јем за та­ко не­што, па не знам шта бих вам у овом мо­мен­ту и ре­као. Нај­бо­ље би би­ло да са­че­ка­мо да до­би­јем зва­нич­ну по­твр­ду о но­ми­на­ци­ји, јер сам са­да по­ма­ло за­те­чен овом ве­шћу - искрен је био код де­це оми­ље­ни Ршум.

Ина­че, пред­сед­ник Срп­ске сек­ци­је „IBBY”, пред­ла­га­ча Ршу­мо­ви­ћа и Жив­ко­ви­ћа за Ан­дер­се­но­ву на­гра­ду, је­сте исто­ри­чар књи­жев­но­сти за де­цу Мир­ко С. Мар­ко­вић, пот­пред­сед­ник је уред­ни­ца у из­да­вач­кој ку­ћи „Оди­се­ја” Ма­ри­ја Ву­ко­са­вље­вић, а се­кре­тар на­чел­ни­ца Деч­јег оде­ље­ња Би­бли­о­те­ке гра­да Бе­о­гра­да Алек­сан­дра Ви­ћен­ти­је­вић.

Ци­ље­ви Срп­ске сек­ци­је „IBBY” су по­пу­ла­ри­са­ње чи­та­ња, под­сти­ца­ње ства­ра­ла­штва за мла­де, про­у­ча­ва­ња и из­да­ва­ња књи­жев­но­сти за де­цу, обе­ле­жа­ва­ње зна­чај­них ју­би­ле­ја и Ме­ђу­на­род­ног да­на књи­ге за де­цу у Ср­би­ји.

Је­ди­ни до са­да до­бит­ник Ан­дер­се­но­ве ме­да­ље за књи­жев­ност код нас је пе­сник и афо­ри­сти­чар Ду­шко Ра­до­вић.

Извор: Правда С. М.

BRAZIL I NOVAC BRAZILA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

U galeriji Narodne banke Srbije otvorena je izložba “Brazil i novac Brazila” o istorijatu nastanka brazilskog novca. Publika može da razgleda izložbu do 31. marta.

U Centru za posetioce Narodne banke Srbije, ambasador Brazila u Srbiji Alešandro Adoro i viceguverner NBS Ana Gligorijević otvorili izložbu “Brazil i novac Brazila”.

Slično iskustvo koje su imali Brazil i Srbija sa hiperinflacijom bilo je inspiracija za ambasadu u Beogradu da organizuje izložbu, rekao je ambasador Brazila i dodao da je to prilika da se pokaže istorija, kultura i prirodne lepote Brazila kao i njegov novac.

Podsetio je da je prethodni guverner NBS, pre dve godine, bio u poseti Nacionlanoj banci Brazila i da su između dve finansijske institucije uspostavljeni veoma dobri odnosi, a da jedan od rezultata saradnje i ova izložba.

On je zahvalio Muzeju novca u NBS i istoj takvoj muzejskoj ustanovi pri Centralnoj banci Brazila što su zajedničkim snagama postavili izložbu i izrazio nadu da će ona privući brojne posetioce.

Viceguverner Ana Gligorijević rekla je da je za većinu stanovnika Srbije Brazil daleka i egzotična zemlja koju će im, na najbolji način, približiti ova izložba koja priču o novcu stavlja u širi kontekst istorije, kulture i prirodnih lepota najveće države Južne Amerike sa kojom imamo veoma dobre odnose na svim poljima.

Gligorijevićeva je istakla da je organizovanje izložbe primer otvorenosti NBS prema svim vidovima saradnje sa svetom, a ne samo prema evropskom okruženju.

Izložba je otvorena do 31. marta.

Izvor: RTS