SRBIJA U LAJPCIGU

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Vizuelni identitet nastupa Srbije na predstojećem Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu predstavljen u beogradskoj galeriji “Ozon”. Srbiju će na sajmu predstavljati 40 domaćih pisaca, a poseban deo programa biće posvećen nobelovcu Ivi Andriću i srpskoj kulturnoj baštini.

Vizuelni identitet nastupa Srbije, kao zemlje u fokusu, na predstojećem Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, koji će se održati od 17. do 20. marta, predstavljen je u beogradskoj galeriji “Ozon”.
lajpcig-sajam.jpg

“Slika koju ćemo uputiti nemačkoj kulturnoj javnosti, naročito onoj koja prati književnost, istovremeno je slika koju želimo da uputimo i našoj javnosti. Želimo da pokažemo na koji način možemo da predstavimo srpsku kulturu i književnost u svetu”, rekao je na promociji ministar kulture Nebojša Bradić.

Ministar je podsetio da je promocija srpske književnosti na nemačkom govornom području počela još pre dve godine, kada je potpisan protokol o saradnji s lajpciškim sajmom knjiga i kada je najavljeno učešće Srbije na toj manifestaciji kao zemlje u fokusu 2011. godine.

Bradić je posebno naglasio da će aktivnosti na promociji srpske književnosti ne samo na nemačkom govornom području, nego i na francuskom, engleskom i ruskom, biti nastavljene i ubuduće. Bradić će, u sklopu promotivnih aktivnosti povodom nastupa Srbije u Lajpcigu, 21. i 22. februara boraviti u Berlinu. Bradić će se 21. februara u Bundestagu sastati sa članovima parlamentarnog Komiteta za kulturu i medije.

Istog dana na Katedri za slavistiku “Humbolt” univerziteta biće predstavljeni prevodi na nemački srpskih autora koji će učestvovati na sajmu, a u tom programu učestvovaće pisac Dragan Velikić.

Za 22. februar najavljena je konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen program Srbije na Sajmu u Lajpcigu, nakon čega će se srpski ministar kulture sastati s pomoćnikom ministra spoljnih poslova Nemačke zaduženim za kulturu Peterom Amonom.

Delegacija od 40 domaćih pisaca

Bradić i Amon razgovaraće o podršci koju Nemačka pruža razvoju umetnosti i kulture Srbije kroz Gete institut i održivom razvoju u okviru Dunavske strategije.

Srbiju će na lajpciškom sajmu predstavljati delegacija od 40 domaćih pisaca, a pored savremene srpske književnosti, poseban deo programa biće posvećen nobelovcu Ivi Andriću i srpskoj kulturnoj baštini.

Srpski paviljon u Lajpcigu ove godine biće znatno veći od prošlogodišnjeg i prostiraće se na površini od oko 160 metara kvadratnih, na dva nivoa.

Pored više stotina naslova savremenih srpskih autora, u originalnim izdanjima i u prevodu na nemački i druge strane jezike, biće predstavljen i promotivni materijal koji obuhvata katalog pisaca, spisak srpske literature koja je objavljena na nemački je ik i druge brošure.

Štand će imati i mali park, mesto za susrete, razgovore, za odmor. Pored grupisanih crno-belih foto-silueta pisaca, zidove štanda krasiće i misli Ive Andrića ispisane pisanim slovima, kao i slogan ovogodišnjeg nastupa “Srbija… Lajpcig 2011″, na srpskom i na nemačkom jeziku.

Izvor: RTS

PLAKETE “DOSITEJA” ZA NAJBOLJE STUDENTE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Najboljim studentima u Srbiji čija je prosečna ocena veća od 9,45 - dobitnicima stipendija Fonda za mlade talente, dodeljene su plakete “Dositeja” kao nagrada za dobro postignute rezultate tokom studiranja.

Na listi dobitnika Fonda za mlade talente našlo se više od 990 studenta državnih fakulteta u Srbiji koji će kao nagradu za odličan uspeh na studijama dobijati po 25.000 dinara tokom 10 nastavnih meseci.

Plakete “Dositeja” juče je uručila predsednica Fonda za mlade talente i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković koja je naglasila da se ova stipendija “dodeljuju isključivo na osnovu postignutih rezultata”.

- Stipendija Dositeja dodeljuju se isključivo na osnovu rezultata, jer niko vas nije pitao ko su vam roditelji, odakle ste, da li ste član neke stranke i koliko zarađujete, pitali smo vas jedino koliko ste bili uspešni na studijama - istakla je Samardžić-Marković na dodeli plaketa u Palati Srbije.

Kako je navela, svi stipendisti biće u obavezi da provedu neko vreme radeći u Srbiji, a sa Nacionalnom službom za zapošljavanje potpisan je ugovor kojim su stipendisti “Dositeje” postali prioritet ove službe.

- Ne pomažemo samo mi vama, nego i vi pomažete nama da stvorimo nov sistem vrednosti čija je suština da vredan rad nije uzaludan. Za mene ovo danas predstavlja pravu sliku Srbije - kazala je Samardžić-Marković.

Fond za mlade talente osnovan je 2005. godine, a do danas je nagradio više od 4.000 studenata, za šta je izdvojeno više od milijardu dinara.

Izvor: Glas javnosti/Beta

“ZLATNI MEDVED” IRANSKOM REŽISERU AŠGARU FARHADIJU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Ašgar Farhadi sa najvišim priznanjem “Berlinala”

Za dramu “Nader i Simin: Rastanak”

BERLIN - Iranska porodična drama “Nader i Simin: Rastanak”, reditelja Ašgara Farhadija, ovogodišnji je dobitnik najvišeg priznanja na 61. filmskom festivalu u Berlinu “Zlatni medved”.

Ovaj film bio je svrstavan u favorite za nagradu na festivalu u Berlinu, a reditelj Farhadi već je na istom festivalu, 2009. za film “O Eli” osvojio nagradu za režiju, podsećaju agencije.

Nagrađeni film govori o odnosima među ljudima u savremenom iranskom društvu, kroz priču o propalom braku i sukobu između strogih religijskih stavova i vrednosti koje poštuje urbana iranska elita.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: AFP

UČENICA VIOLINE IZ LOZNICE DRUGA NA TAKMIČENJU U ZAGREBU

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

LOZNICA - Učenica osnovne muzičke škole “Vuk Karadžić” u Loznici Katarina Pavljašević osvojila je drugo mesto na međunarodnom takmičenju violinista u Zagrebu, i time proširila zbirku osvojenih nagrada na sličnim nadmetanjima.

Svirajući kompozicije Tomislava Uhlika i Komarovskog, uz klavirsku pratnju profesorke Nataše Turnić Đorđić, učenica drugog razreda lozničke osnovne muzičke škole je na takmičenju, koje je održano 17. februara, osvojila drugo mesto u Zagrebu, potvrdio je direktor te škole Dragan Đedović.

Prema njegovim rečima, odluku o dodeljivanju druge nagrade desetogodišnjoj Lozničaniki, koja taj instrument uči u klasi profesorke Ivane Arnold, doneo je žiri sastavljen od profesora sa muzičkih akademija iz Zagreba, Osijeka, Splita i Ljubljane.

Direktor je najavio susret nagrađene učenice sa novinarima nakon dolaska sa takmičenja u Zagrebu koje je još u toku.

Pavljašević je tokom svog dosadašnjeg školovanja osvojila niz nagrada, među kojima su najzapaženije dve uzastopne prve nagrade “Mladi virtuoz” i drugo mesto na republičkom takmičenju u Beogradu, a bila je i prva na međunarodnom festivalu u Sremskoj Mitrovici.

Izvor: Glas javnosti

MILENA DRAVIĆ NAGRAĐENA ZA ULOGU MOD

Aleksandra Radovanović    Pozorište, Vesti

BEOGRAD - Nagrada “Tatjana Lukjanova” za izuzetno ostvarenje i odanost Beogradskom dramskom pozorištu dodeljena je Mileni Dravić, za ulogu Mod u predstavi “Harold i Mod”, prenosi RTS.

Povodom 64. rođendana Beogradskog dramskog pozorišta, Milena Dravić dobila je nagradu “Tatjana Lukjanova” za izuzetno ostvarenje i odanost BDP-u, za ulogu Mod u predstavi Harold i Mod Kolina Higinsa, u režiji Milana Karadžića.

Nagrada nosi ime glumice koja je četrdeset godina, na istoj sceni, igrala upravo u predstavi Harold i Mod, pa nagrađena Mod Milene Dravić predstavlja svojevrsni omaž Tatjani Lukjanovoj.

Mileni Dravić nagrada će biti sutra, na svečanosti povodom 64. rođendana Beogradskog dramskog pozorišta.

Povodom dana Beogradskog dramskog pozorišta, Velika scena dobiće ime doajena srpskog glumišta Radeta Markovića, najavila je direktorka tog teatra Maša Mihailović.

Marković je preminuo prošle godine, a igrao je na toj sceni više od četiri decenije i zaslužan je za stvaranje istorije pozorišta na Crvenom krstu.

Izvor: Glas javnosti