HEROJSTVO SRĐANA ALEKSIĆA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Srsan Golubović

Film o vojniku koji je ubijen jer je spasao Muslimana

BEOGRAD - Ima li herojstvo smisla? - pita se Srdan Golubović, autor filma „Krugovi” koji govori o srpskom heroju, vojniku Srđanu Aleksiću koji je 1993. mučki ubijen jer je spasao muslimanskog civila.
Srdan Golubović, reditelj filma „Krugovi”

Snimanje počinje sutra u Trebinju, a scenario Srđana Koljevića već je dobio nagradu u Kanu (kanski „Atelje”) za najbolji projekat.

- Film se bavi posledicama jednog herojskog čina i prati živote ljudi koji su učestvovali u događaju koji im je promenio živote. Radnja se dešava 12 godina kasnije i bavi se pitanjem ima li herojstvo smisla - objašnjava Golubović.

Događaj koji je inspirisao reditelja Golubovića i scenaristu Koljevića dogodio se 21. januara 1993. godine. Srđan Aleksić, pripadnik Vojske Republike Srpske, našao se u grupi srpskih rezervista koji su legitimisali ljude na trebinjskoj pijaci. Kada su naišli na Muslimana Alena Glavovića, počeli su da ga tuku. Srđan je priskočio u pomoć Glavoviću, koji je pobegao, a četvorica srpskih rezervista kundacima su pretukla Srđana koji je preminuo od zadobijenih rana. Rade Aleksić, otac stradalog vojnika, u čitulji je napisao: “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”. Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece. Svake godine posećuje Srđanov grob u Trebinju.

Srpskog heroja igra Vuk Kostić, a muslimanskog civila Leon Lučev. Premijera filma „Krugovi” biće krajem ove ili početkom sledeće godine.

Izvor: Blic Online S. Milojković Foto: M.Perić

POČINJU DANI MATICE SRPSKE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

NOVI SAD - Povodom obeležavanja jubileja 185 godina postojanja Matice srpske, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti danas uveče biće otvorena izložba “Portreti časnika i dobrotvora Matice srpske” kojom započinju Dani Matice srpske u Beogradu.

Postavku čini reprezentativni izbor ličnosti koje su obeležile rad Matice srpske kao najstarije kulturne i obrazovne institucije kod Srba.

Prvu celinu čine osnivači, predsednici i sekretari, pregaoci koji su aktivno učestvovali u radu Matice srpske, a drugu grupa intelektualnih dobrotvora, portreti onih koji su svojim stručnim znanjima i kreativnošću dali doprinos aktivnostima Matice.

Predsednik Matice srpske akademik Čedomir Popov, na nedavnoj konferenciji za novinare u SANU, rekao je da program obeležavanja nije glamurozan, pripremljen je sa namerom da predstavi prošlost, sadašnjost i najavi budućnost Matice.

Matica srpska sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a potom i SANU, odigrala je kapitalnu ulogu na kulturnom objedinjavanju i afirmaciji srpskog naroda, kao svesrpska nacionalna institucija koja se nije oslanjala na vlast, već na osnivače, dobrotvore, zadužbinare i, zahvaljujući tim sredstvima, nadživela je sedam država i dočekala osmu, ocenio je Popov.

Matica je bila jedno od najsnažnijih središta borbe za podizanje i čuvanje nacionalne svesti i duhovnog jedinstva celog srpskog naroda, a za to se bori samo jednim sredstvom, kulturom, kazao je Popov i dodao da je svih proteklih godina oko sebe okupljala najumnije ljude srpskog naroda, ali i nesebične pomagače, od Save Tekelije do vladika, vladara i imućnih građana.

On je naveo podatak da danas na mnogim poslovima Matice učestvuje više od 2.000 saradnika najrazličitijih struka i disciplina.

Matica srpska je iznedrila dve ustanove najvišeg nacionalnog ranga, Biblioteku sa 3,5 miliona knjiga i Galeriju sa više od 6.000 eksponata. Njen rad se obavlja u sedam odeljenja koja izdaju 11 časopisa i rade na 38 naučnih projekata.

Direktor Izdavačkog centra i Biblioteke, dopisni član SANU Miro Vuksanović, najavio je 10 susreta sa zainteresovanim kulturnim pregaocima i građanima koji će se održavati od danas do 15. marta, u podne, u prostoru Galerije.

Izvor: RTV/Tanjug