KEOPSOVA PIRAMIDA KRIJE DVE TAJNE PROSTORIJE?

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

KAIRO - Velika piramida u Gizi bi mogla da sadrži još neistraženih prostorija, smatra Žan Pjer Uden, francuski arhitekta poznat po jednoj od teorija o nastanku egipatskih piramida.

Trodimenzionalna simulacija unutrašnjosti i podaci dobijeni od američkog egiptologa Boba Brira, ukazuju na postojanje dve tajne sobe u srcu strukture, rekao je Uden.

On je dodao da su te prostorije su verovatno služile za čuvanje nameštaja koji bi faraon Kufu, poznatiji pod grčkim imenom Keops, koristio u zagrobnom životu.

U prilog njegovoj toriji ide činjenica da su takve prostorije pronađene u jednoj od piramida izgrađenih tokom vladavine Kufuovog oca Sneferua, za koju egiptolozi smatraju da je trebalo da služi kao njegova grobnica.

“Ja sam ubeđen da u piramidi postoje takve prostorije. ono što želim , jeste da ih pronađem”, izjavio je Uden na konferenciji za štampu.

Uden je rekao i da blokovi na severnom zidu prostorije u kojoj se nalazi sarkofag, poznate kao “kraljeva odaja”, ukazuju na neki dosad ne otkriveni prolaz koji bi mogao da vodi do hipotetičkih soba.

Do sada su u piramidi otkrivene “kraljeva odaja”, “kraljičina odaja” i nedovršena donja soba.

Uden je zaintrigirao javnost kada je 2007. godine izneo svoju teoriju o tome da su piramide građene iznutra ka spolja, pomoću unutrašnje spiralne rampe.

On je predložio da se njegova teorija proveri ali egipatske vlasti su odbile.

Kanadski tim sa univerziteta u Kvebeku planira da zatraži dozvolu da ove godine uz pomoć radara, termovizijskih kamera i drugih metoda pregleda piramidu kako bi otkrio da li je Udenova teorija o građenju tačna.

* Kufu je bio drugi faraon četvrte dinastije. Velika piramida, za koju je opšteprihvaćeno mišljenje da je nastala sa svrhom da u njoj bude sahranjeno kraljevo telo, iako ono nikada nije pronađeno, najveća je i najstarija od tri čuvene piramide na platou Gize.

* To je i najstarije i jedino do danas sačuvano svetsko čudo starog sveta.
* O nastanku i svrsi piramida postoji mnogo teorija.

Izvor: Blic Online I.Kešanski Foto: Wikipedia

“VITALOVA” NAGRADA DRAGOSLAVU MIHAILOVIĆU

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Dobitnik 15. po redu “Vitalove” nagrade za najbolju knjigu na srpskom govornom području je Dragoslav Mihailović za knjigu pripovedaka “Preživljavanje”.

Književnu nagradu “Zlatni suncokret” koju dodeljuje fabrika “Vital” u Vrbasu, dobio je Dragoslav Mihailović za zbirku pripovedaka “Preživljavanje”, u izdanju beogradskog Zavoda za udžbenike, saopštio je žiri za dodelu tog značajnog priznanja.

Odluka dobitniku nagrade za prošlu godinu doneta je jednoglasno, posle razmatranja dela u užem izboru, u kojem su bili i knjiga pripovedaka Vladana Matijevića “Vrlo malo svetlosti”, kao i romani Ranka Risojevića “Gospodska ulica” i “O mestima tužnim i dubokoj noći” Vidosava Stevanovića.

Žiri, u kojem su bili Jovan Zivlak (predsednik), Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden, u obrazloženju je istakao da je ta nagrađena knjiga delo jednog od najznačajnijih pripovedača našeg posleratnog doba.

Sačinjena je od sedam priča koje tematizuju, iz ugla osobene umetničke osetljivosti, sudbine ljudi u razmerama prepoznatljive istorije druge polovine prošlog veka i početka novog milenijuma.

“Pripovedač skoro u jednakim intenzitetima, u čehovljevskim istraživačkim zapletima, otkriva najdublje momente ljudske prirode u vrtlozima društvenih i političkih veza”, naveo je, između ostalog, žiri.

Nagrada “Zlatni suncokret”, koju 15. put dodeljuje vrbaska fabrika ulja, namenjena je piscu najbolje knjige na srpskom govornom području, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Dobitniku pripada novčani iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao i štampanje nagrađene knjige. Svečano uručivanje “Zlatnog suncokreta” biće održano u Beogradu, krajem februara, navedeno je u saopštenju.

Izvor: RTS

SNJEŽANA SEGNAN - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Snježana Segnan, rođena je u Rijeci, 15.09.1962. godine, gde živi i stvara. Piše poeziju i objavljuje putem Interneta.

PITAŠ ME?

Pitaš me draga moja a ja ti ne mogu reći,

rekla sam ti sve što znam i ako mene

poslušaš ne znam kako ćeš-,,,,

Jer ja ,ostala sam u trenutku i tako 30 godina,,

pristala sam dobrovoljno

na doživotni zatvor

i evo tu sam,,,

mogla bih otići ali gdje?

Nakon mnoigo godina ne znaš kud?

Ne znaš kako uopće živjeti.Kako se živi?

Zato mila dobro razmisli što radiš,,,Da li je

dovoljno ono” Volim te,,,”,,

ako je to onda je to i sve i ništa.

Puno je to kad te netko voli ali

pogledaj i drugu stranu,

molim te pogledaj i lijevo i desno

jer ja nisam znala da trebam,,,

jer ja nisam znala kako a tebi govorim;

Voli ,budi voljena ali to nije sve ,

nije dovoljno za cijeli život.

Za cijeli život .Što sve treba?

I ja se pitam, sada kada stojim

godinama na istom mjestu.

Znam što meni treba i što sam

propustila ,zauvijek.

Ali tvoj život je tvoja priča,nije moja.

Što tebi treba da budeš sretna znaš samo ti..

I zato dobro razmisli draga moja,

Puno te volim..

 

POMALO NESTVARNA

Postala sam,,

bez iimena ja

bez

oblika

da li zaslužujem biti

ja,,

trebala bih pitati

nekog

tko bi me vodio

tko bi me volio

tko bi znao znati,,

utjehu dati,

poljupcem označiti sve,,

netko

tko bi htio

znati ,,,i tko bi bio

onaj kome bi ja

pustila da zna,,,

 

BEZ CENZURE

Mogu ti reči da moja nemoć

da primijenim stvari sve više boli…

hoću korake u pravom smijeru,

hoću riječi koje govore,

govore istinu a ne sve nešto

a ono ništa,,

hoću djela ,,

Dokaži ,učini, pokaži,

nešto što imaš u grudima

ili nemaš.

Možda nemaš ništa,

možda je moje srce prejakog ritma i

udara bjesomučno o zidove koji

se sve više stišču,

reci,,,bilo bi lijepo čuti istinu,

golu, onakvu kakva je

to cijenim više od svega…

 

NETKO NEGDJE

Na tren se pitam:

Pa ,gdje ja ti živim?

Zar nikada pameti neću doći?

Prestati slušati kako je teško.

Uvijek je teško,svakom je teško,

da li ću to ikada moći.

Zato jer jedna glupa sam glava,

jedno raznjiženo žensko biće,

ima u meni toliko snage i dobrote

koja stalno kliće,,

za svih ja sam tu,,,

svakoga obradovati rado

al’ mene nitko ne shvaća

i ne misli da i meni osmijeh

nečiji treba,,

jedna mala ruka

jedna topla duša

netko,netko ,negdje,,

 

GLUMICA DUŠANKA GLID STOJANOVIĆ DOBTNICA NAGRADE “MILOŠ ŽUTIĆ”

Aleksandra Radovanović    Pozorište, Vesti

Glumici Dušanki Glid Stojanović biće uručena nagrada “Miloš Žutić” osmog februara u Narodnom pozorištu za najbolju dramsku ulogu, koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Kako je saopšteno iz Udruženja dramskih umetnika Srbije, popularna glumica je prvakinja Narodnog pozorišta, 16. je laureat tog priznanja, a nagrađena je za ulogu Kućevne u predstavi “Kod kuće / Kabul” Tonija Kušnera, u režiji Željka Đuikića.

U konkurenciji za ovo laskavo priznanje bilo je 19 glumačkih ostvarenja izvedenih u pozorištima u Srbiji u periodu od 30. juna 2009. do 30. juna 2010. godine.

U žiriju su bili glumci Jelisaveta Seka Sablić, Bojan Žirović i Gordana Đurđević Dimić, dramaturg Mladen Popović (predsednik) i Dragoslav Šilja Todorović.

Dušanka Gild Stojanović dobiće nagradu osmog februara na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, posle izvođenja predstave “Kod kuće / Kabul”.

Izvor: Blic Online M. Radović Foto: J.Vučetić

“TROJA” STIŽE U SRBIJU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Plesni spektakl “Troja, Vatra Anadolije” stiže u Srbiju. Posle njihovog učešća na otvaranju zimske Univerzijade u Erazmu u Turskoj, “Troju” će publika u Beogradu i Novom Sadu videti 6. i 10. marta.

U Erzumu u Turskoj počela je zimska Univerzijada. Svečano otvaranje najvećih zimskih studentskih igara, ostaće upamćeno i po najbrojnijem plesnom spektaklu koji je izvelo čak 1.200 igrača grupe Vatra Anadolije.

Sa predstavom Troja, Vatra Anadolije 6. i 10. marta dolazi u Beograd i Novi Sad, a pre nastupa na Univerzijadi ekipa RTS-a posetila ih je u Istanbulu.

“Troja je temelj evropske književnosti i zato me je inspirisala da napravim predstavu sa elementima igre antičkog doba”, kaže Mustafa Erdogan, koreograf “Vatre Anadolije”.

Od doba Troje do danas igraju se Anadolijske igre, a koraci su zapisani i na reljefima antičkog grada Efes. Predstava je muzičko plesni most izmedju prošlosti i sadašnjosti, kaže Erdogan.

Spektakl Troja u 86 zemalja sveta gledalo je 25 miliona ljudi. Grupa Vatra Anadolije dva puta je ušla u Ginisovu knjigu rekorda - po najbržem plesu i najbrojnijoj publici.

Oni sa 3.000 kostima i dve i po tone teškim Trojanskim konjem na proleće dolaze u Beograd.

Izvor: RTS