ZA OBNOVU HILANDARA 60 MILIONA DINARA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Ministarstvo kulture Srbije izdvojiće u 2011. godini 60 miliona dinara za nastavak obnove manastira Hilandar koji je oštećen u požaru 2004. godine.

Ministarstvo kulture stoji uz Hilandar. Bilo bi dobro da se i druge institucije pridruže, i one u Grčkoj, i da u narednih nekoliko godina potpuno završimo obnovu Hilandara”, rekao je na konferenciji za novinare ministar kulture Nebojša Bradić nakon potpisivanja ugovora o finansiranju obnove Hilandara u 2011.

Bradić je podsetio da je 2009. za obnovu Hilandara, uprkos ekonomskoj krizi, izdvojeno 50 miliona dinara, a prošle godine 80 miliona, naglasivši da će njegovo ministarstvo nastojati i ubuduće da “finansijski kontinuirano podržava obnovu”.

Iz Ministarstva kulture je najavljeno da će radovi u zapadnom krilu Velikog konaka, objekta iz 1816-1821. godine, biti nastavljeni do konačnog završetka predviđenog za kraj godine, dok će na istočnom krilu početi grubi građevinski radovi.

Ugovor je u ime Zadužbine Hilandara potpisao upravnik te ustanove Hilandara Milivoj Ranđić, koji je istakao da je za obnovu dela manastirskog kompleksa izgorelog u velikom požaru 2004. godine potrebno izdvojiti još oko devet miliona evra i da će brzina i dinamika poslova zavisiti od pristizanja sredstava.

“Imamo izbor, ili ćemo da obnovimo Hilandar ili da ga pojede zub vremena. Hvala Bogu, Srbija i naš narod izabrali su da sve vreme stoje uz najznačajniji spomenik srpskog nasleđa i kulture iz srednjovekovnog perioda”, istakao je Ranđić.

Glavni arhitekta obnove Hilandara Mirko Kovačević rekao je da je proteklih godina, a naročito prošle, obnovljeno više od 30 odsto objekata izgorelih u požaru.

Kovačević je dodao da obnova obuhvata i objekte koje požar nije zahvatio, a kojima su potrebne konzervacija i restauracija.

Izvor: Glas javnosti

TICIJANOVA SLIKA PRODATA ZA 16,9 MILIONA DOLARA

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

NJUJORK - Slika “Bogorodica sa detetom” (Sacra conversazione), delo italijanskog renesansnog majstora Ticijana (1490-1576), prodata je na aukciji u njujorškom Sotbiju za rekordnih 16,9 miliona dolara, prenosi BBC.

Ulje na platnu, čiji pun naziv glasi “Sveti razgovor: Bogorodica sa detetom i sveti Luka i Katarina Aleksandrijska”, prodato je evropskom kolekcionaru koji je licitirao putem telefona.

Prethodni rekord za jedno Ticijanovo delo postignut je 1991. godine na aukciji u Kristiju u Londonu kada je slika “Venera i Adonis” odneta za 11,9 miliona dolara.

U Sotbiju navode da je “Bogorodica sa detetom” jedna od svega nekoliko Ticijanovih kompozicija sa više likova koje su ostale u privatnom vlasništu i najznačajnije delo italijanskog majstora koje se pojavilo na jednoj aukciji u proteklih nekoliko decenija.

Slika je nastala oko 1560. godine od kada je promenila svega šest vlasnika, a poslednji put je bila izložena u javnosti pre 30 godina.

Izvor: Glas javnosti

“PESNIČENJE” VEČERAS U “REKSU”

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Prvo izdanje “Pesničenja” u 2011. godini biće održano večeras (20) u Kulturnom centru “Reks” (Jevrejska 16). Na ovoj pesnčko-muzičko-scenskoj manifestaciji biće predstavljena knjiga Bojana Šaptovića “Berlin”, a nastupiće brojni pesnici, muzičari i izvođači.

Publici će svoje poetske radove predstaviti Radmila Lazić, Milan Aleksić, Nenad Milošević (Srpsko književno društvo), Danica Pavlović (AŽIN-ova škola poezije), Natalija Marković, Ivana Aleksov, Dina Vuković i Magda Janjić (novinarka “Blica”).

* Svi zaintersovani za učešće u “Pesničenju” prijave mogu slati preko sajta www.pesnicenje.org

Muzički program započinju predstavnici nove kanautorske scene Dragoljub Milčić i duo Jelena Brkić i Maja Vujinović, a Koncertom za laku noć završava ga beogradska kantautorka Bo sa svojim bendom. Programom je predviđen i filmski predah uz neko novo iznenađenje Miloša Tomića.

Dečje pesničenje”, izdanje ove manifestacije na kojem učestvuju najmlađi, biće održano 13. februara u 12h, takođe u “Reksu”.

* Ulaznice koštaju 100 dinara, a novac prikupljen od prodaje biće uložen u štampanje sledeće knjige iz edicije “Pesničenje”

Pesničenje, trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima, nastao je kao inicijativa umetničke grupe “Škart” u novembru 2008. godine sa ciljem da podrži pojedince da izraze kreativne potencijale, istovremeno promovišući novu formu predstavljanja i razmene stvaralaštva, i osnažujući neafirmisane umetnike da javno izlažu svoje stvaralaštvo.

Do sada je na sceni nastupilo preko 450 pesnikinja, pesnika, performera, kantautorki, strip autora i drugih umetnika i izvođača, a na događajima je prisustvovalo preko 5.000 ljudi.

Izvor: Blic Online