NINOVA NAGRADA GORDANI ĆIRJANIĆ

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Najbolji roman u 2010. “Ono što oduvek želiš”

BEOGRAD - Ninova nagrada kritike za najbolji roman objavljen u 2010. godini dodeljena je Gordani Ćirjanić za knjigu “Ono što oduvek želiš”, saopštio je predsednik žirija Vasa Pavković.

Roman “Ono što uvek želiš”, u izdanju “Narodne knjige” iz Beograda priča je o nesuđenom piscu Slobodanu, sakupljaču knjiga, televizijskom zavisniku, producentu rijaliti programa.

U najužem izboru za Ninovu nagradu bili su i romani: “Gospođa Olga” Radovana Belog Markovića, “Mi različiti” Veselina Markovića, “Vrlo malo svetlosti” Vladana Matijevića, “Ispod tavanice koja se ljuspa” Gorana Petrovića i “Kamen blizanac” Zorana Petrovića.

Nagrada će biti uručena 26. januara.

“I šta god govorili pisci, svaki, ipak, priželjkuje, ukoliko piše romane, da pređe i taj stepenik”, rekla je književnica novinarima po proglašenju pobednika.

Spisateljica, romansijer, putopisac, esejista, prevodilac, koja se za proteklih 10 godina tri puta obrela među kandidatima za NIN-ovu nagradu za roman godine, nije krila uzbuđenje, zbunjenost i priznala je da je iskreno iznenađena.

“Uspela sam, tokom poslednjih petnaest dana toliko da disciplinujem sebe, da sam prestala da se nadam da ću dobiti nagradu, budući da je ovo treći put da sam u završnici”, rekla je ona.

“Ovo kažem zato što uopšte nisam razmišljala o mogućnosti da se ovo dogodi i nisam pripremila neke reči za ovu priliku i zato, kad sam ušla svi ste videli da sam bila prilično zbunjena”, iskreno se poverila laureatkinja.

“Nikad nisam patila od poroka optimizma”, kazala je Ćirjanić i ogradila se da je barem “postojalo što bi se zvalo svetlo na dnu” čega u ovom romanu nema.

“Možda je to razlog što sam na roman ‘Ono što oduvek želiš’ i sama gledala drugačije nego na prethodne i zato ga ni jednom nisam pročitala, pošto je objavljen”, rekla je Ćirjanić i zaključila da “on, očigledno, ima neku svoju, u mom intimnom svetu, specijalnu sudbinu”.

Izvor: Glas javnosti

PIJANISTA VLADIMIR GLIGORIĆ NAGRAĐEN U SAD

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

FINIKS - Mladi srpski pijanista Vladimir Gligorić (31) osvojio je specijalnu nagradu na internacionalnom pijanističkom takmičenju “USASU Bosendorfer&Schimmel” u Finiksu (SAD).

Gligorić je obavestio Tanjug da mu je dodeljena specijalna nagrada za najbolje izvođenje virtuoznog dela na ovom takmičenju.

Njegov nastup u polufinalnoj etapi takmičenja, kao i odlično izvođenje komada “Turski marš” Mocart/Volodos su ga kvalifikovali za finale, u kome je, među osam takmičara, zauzeo četvrto mesto.

Ove godine od preko 150 prijavljenih kandidata iz celog sveta, samo 28 kandidata je prošlo u polufinale.

Peto po redu takmičenje “USASU Bosendorfer&Schmmel” okupilo je najbolje mlade pijaniste iz više od 30 zemalja, a Gligorić je bio jedini predstavnik Srbije.

Izvor: RTV/Tanjug