ZA OBNOVU HILANDARA 60 MILIONA DINARA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Ministarstvo kulture Srbije izdvojiće u 2011. godini 60 miliona dinara za nastavak obnove manastira Hilandar koji je oštećen u požaru 2004. godine.

Ministarstvo kulture stoji uz Hilandar. Bilo bi dobro da se i druge institucije pridruže, i one u Grčkoj, i da u narednih nekoliko godina potpuno završimo obnovu Hilandara”, rekao je na konferenciji za novinare ministar kulture Nebojša Bradić nakon potpisivanja ugovora o finansiranju obnove Hilandara u 2011.

Bradić je podsetio da je 2009. za obnovu Hilandara, uprkos ekonomskoj krizi, izdvojeno 50 miliona dinara, a prošle godine 80 miliona, naglasivši da će njegovo ministarstvo nastojati i ubuduće da “finansijski kontinuirano podržava obnovu”.

Iz Ministarstva kulture je najavljeno da će radovi u zapadnom krilu Velikog konaka, objekta iz 1816-1821. godine, biti nastavljeni do konačnog završetka predviđenog za kraj godine, dok će na istočnom krilu početi grubi građevinski radovi.

Ugovor je u ime Zadužbine Hilandara potpisao upravnik te ustanove Hilandara Milivoj Ranđić, koji je istakao da je za obnovu dela manastirskog kompleksa izgorelog u velikom požaru 2004. godine potrebno izdvojiti još oko devet miliona evra i da će brzina i dinamika poslova zavisiti od pristizanja sredstava.

“Imamo izbor, ili ćemo da obnovimo Hilandar ili da ga pojede zub vremena. Hvala Bogu, Srbija i naš narod izabrali su da sve vreme stoje uz najznačajniji spomenik srpskog nasleđa i kulture iz srednjovekovnog perioda”, istakao je Ranđić.

Glavni arhitekta obnove Hilandara Mirko Kovačević rekao je da je proteklih godina, a naročito prošle, obnovljeno više od 30 odsto objekata izgorelih u požaru.

Kovačević je dodao da obnova obuhvata i objekte koje požar nije zahvatio, a kojima su potrebne konzervacija i restauracija.

Izvor: Glas javnosti

TICIJANOVA SLIKA PRODATA ZA 16,9 MILIONA DOLARA

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

NJUJORK - Slika “Bogorodica sa detetom” (Sacra conversazione), delo italijanskog renesansnog majstora Ticijana (1490-1576), prodata je na aukciji u njujorškom Sotbiju za rekordnih 16,9 miliona dolara, prenosi BBC.

Ulje na platnu, čiji pun naziv glasi “Sveti razgovor: Bogorodica sa detetom i sveti Luka i Katarina Aleksandrijska”, prodato je evropskom kolekcionaru koji je licitirao putem telefona.

Prethodni rekord za jedno Ticijanovo delo postignut je 1991. godine na aukciji u Kristiju u Londonu kada je slika “Venera i Adonis” odneta za 11,9 miliona dolara.

U Sotbiju navode da je “Bogorodica sa detetom” jedna od svega nekoliko Ticijanovih kompozicija sa više likova koje su ostale u privatnom vlasništu i najznačajnije delo italijanskog majstora koje se pojavilo na jednoj aukciji u proteklih nekoliko decenija.

Slika je nastala oko 1560. godine od kada je promenila svega šest vlasnika, a poslednji put je bila izložena u javnosti pre 30 godina.

Izvor: Glas javnosti

“PESNIČENJE” VEČERAS U “REKSU”

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Prvo izdanje “Pesničenja” u 2011. godini biće održano večeras (20) u Kulturnom centru “Reks” (Jevrejska 16). Na ovoj pesnčko-muzičko-scenskoj manifestaciji biće predstavljena knjiga Bojana Šaptovića “Berlin”, a nastupiće brojni pesnici, muzičari i izvođači.

Publici će svoje poetske radove predstaviti Radmila Lazić, Milan Aleksić, Nenad Milošević (Srpsko književno društvo), Danica Pavlović (AŽIN-ova škola poezije), Natalija Marković, Ivana Aleksov, Dina Vuković i Magda Janjić (novinarka “Blica”).

* Svi zaintersovani za učešće u “Pesničenju” prijave mogu slati preko sajta www.pesnicenje.org

Muzički program započinju predstavnici nove kanautorske scene Dragoljub Milčić i duo Jelena Brkić i Maja Vujinović, a Koncertom za laku noć završava ga beogradska kantautorka Bo sa svojim bendom. Programom je predviđen i filmski predah uz neko novo iznenađenje Miloša Tomića.

Dečje pesničenje”, izdanje ove manifestacije na kojem učestvuju najmlađi, biće održano 13. februara u 12h, takođe u “Reksu”.

* Ulaznice koštaju 100 dinara, a novac prikupljen od prodaje biće uložen u štampanje sledeće knjige iz edicije “Pesničenje”

Pesničenje, trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima, nastao je kao inicijativa umetničke grupe “Škart” u novembru 2008. godine sa ciljem da podrži pojedince da izraze kreativne potencijale, istovremeno promovišući novu formu predstavljanja i razmene stvaralaštva, i osnažujući neafirmisane umetnike da javno izlažu svoje stvaralaštvo.

Do sada je na sceni nastupilo preko 450 pesnikinja, pesnika, performera, kantautorki, strip autora i drugih umetnika i izvođača, a na događajima je prisustvovalo preko 5.000 ljudi.

Izvor: Blic Online

FRANZEN I SMIT ZA NAGRADU KRITIKE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Knjige Džonatana Franzena i Peti Smit našle su se u finalnom izboru za nagradu američkog Nacionalnog udruženja književnih kritičara.

Franzena, čiji je roman “Sloboda (Freedom)” prošle godine bio među najhvaljenijim knjigama, mimoišla je Nacionalna književna nagrada (NBA) koju dodeljuju pisci, ali je sada kandidat za nagradu kritičara.

Među nominovanima je i začetnica panka, pesnikinja i aktivistkinja Peti Smit koja je za knjigu “Just Kids” već dobila NBA nagradu za esejistiku.

Za nagradu je nominovana 31. knjiga u šest takmičarskih kategorija (autobigrafije su zastupljene sa šest finalista). Pobednici će biti objavljeni 10. marta, a zanimljivo je da nagrada nema novčani deo.

Izvor: B92/Beta

U ŽIRIJU BERLINALA IZABELA ROSELINI I DŽAFAR PANAHI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

BERLIN - Četiri žene, od kojih Izabela Roselini (Isabella Rossellini) kao predsedavajuća, i tri muškarca činiće žiri 61. filmskog festivala u Berlinu, saopštili su organizatori.

Pored Izabele Roselini, u žiriju festivala koji će trajati od 10. do 20. februara, biće i australijska producentkinja Džen Čapman, nemačka glumica Nina Hos i kostimografkinja Sendi Pauel, dobitnica Oskara za filmove “Avijatičar” i “Zaljubljeni Šekspir”.

Muški deo žirija činiće iranski reditelj Džafar Panahi, kome su iranske vlasti u decembru zabranile da u narednih 20 godina napusti tu zemlju, bolivudska zvezda Amir Kan i kanadski sineasta Gaj Medin (Guy Maddin).

Na Berlinalu će biti predstavljena 22 filma, od kojih 16 u takmičarskoj selekciji.

Smotru će otvoriti film “Čovek zvani hrabrost” braće Koen (Coen) koji će biti prikazan van takmičarske konkurencije.

Izvor: Glas javnosti