GODINA 2011. - GODINA FILMSKIH NASTAVAKA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

LOS ANĐELES - Holivud je rešio da u 2011. igra na kartu proverenih filmskih franšiza kako bi pospešio gledanost i zaradu na bioskopskim blagajnama, pa se tako godina koja je pred nama najavljuje kao godina filmskih nastavaka.

Odluka da se ne ulazi u rizik sa potpuno novim projektima posledica je i razočarenja koje je priredilo nekoliko filmova sa zvučnim glumačkim imenima kao što su “Turista” sa Džonijem Depom i Anđelinom Džoli i “Kako znaš” (How Do You Know) sa Ris Viterspun, Ovenom Vilsonom i Džekom Nikolsonom.

Tu je i činjenica da se među 10 ostvarenja sa najvećom zaradom u 2010. u SAD našlo nekoliko rimejkova - “Toy Story”, “Šrek”, “Iron Man” i “Sumrak”.

Poznato je da u julu iduće godine u bioskope stiže drugi deo sedmog i poslednjeg nastavka avantura popularnog čarobnjaka - “Hari Poter i relikvije smrti”. Prvi deo konačnog obračuna Potera i Voldemora dosad je, samo u SAD, zaradio više od 220 miliona dolara.

Iduće godine nas očekuje i četvrti nastavak sage o vampirima, “Sumrak - Praskozorje”, koji će fanovi moći da vide u novembru 2011. Tu je i nekoliko rimejkova iz Diznijevog studija, među kojima je nastavak mega hita “Pirati sa Kariba” koji stiže početkom leta. Avanture gusara Džeka Sparoua dosad su zaradile 2,7 milijarde dolara pa producenti s pravom očekuju da će i ovaj deo nastaviti uspeh prethodnih.

Najmlađe, naročito dečake, idućeg leta obradovaće animirani film “Cars 2″, nastavak crtaća iz 2006. koji je rađen u maniru serijala o Džejmsu Bondu. Iz Miramaksa najavljuju nastavke nekoliko uspešnih ostvarenja kao što su “Zaljubljeni Šekspir” i crnohumorna komedija “Zli Deda Mraz”.

U planu je i snimanje nastavaka filmova “Od sumraka do svitanja”, “Užas u Amitvilu”, “Dnevnik Bridžit Džouns”, “Vrisak” i “Spy Kids”.

Poznati producenti, braća Harvi i Bob Vajnstin smatraju da će verovatno biti teško ponoviti uspeh “Zaljubljenog Šekspira” koji je osvojio sedam Oskara, ali kažu da će nastavak ipak biti “bolji od 90 odsto filmova koji se trenutno prikazuju”.

Krajem sledeće godine stiže i prvi nastavak avantura belgijskog strip junaka Tintina - 3D film “Tajna jednoroga” u režiji Stivena Spilberga.

U najavi su i nastavci “Isterivača đavola”, “Zulandera” sa Benom Stilerom, kao i filma “Bil i Ted” kojim se proslavio Kijanu Rivs.

Izvor: Glas javnosti/Tanjug

U TRCI ZA NINOVU NAGRADU 30 ROMANA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

BEOGRAD - Redakcija NIN-a je saopštila da je žiri odabrao 30 naslova koji su ušli u najširi izbor za roman godine, kao i da je pisac Sreten Ugričić povukao iz konkurencije za tu prestižnu nagradu svoj roman “Neznanom junaku”.

U saopštenju je navedeno da žiri kada je pravio spisak od 30 romana, u koji nije uvrstio Ugričićevo delo, nije znao za njegovo pismo o povlačenju knjige.

Napominjući da će spisak svih 30 romana i otvoreno Ugričićevo pismo biti objavljeni u narednom broju NIN-a, redakcija tog lista je navela deo Ugričićevog objašnjenja.

“On objašnjava da je nagrada funkcionalno usađena u sociosimbolički poredak kojim se bavi u romanu koji je povukao iz konkurencije, poredak za koji kaže da je tradicionalistički i konstatuje: Vladajuće merilo glasi: što srpskije - to bolje, a trebalo bi da bude upravo obrnuto: što bolje - to srpskije”, naveo je NIN.

Detaljno objašnjavajući kako vidi taj poredak Ugričić navodi da ne pristaje da u tome učestvuje, saopštila je redakcija našeg poznatog nedeljnika.

Na ovogodišnji konkurs stigla su 124 romana, a o romanu godine odlučuje žiri u sastavu: Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Mileta Aćimović Ivkov, Aleksandar Ilić i Mladen Šukalo.

Izvor:Glas javnosti

SJAJNA PROMOCIJA KNJIGE OBRENA RISTIĆA, «VENAC TVORCU» U KNJAŽEVCU

Ana Čizmar    Knjige, Poezija, Vesti

Blistavo književno veče

U Knjaževcu je pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine opštine Knjaževac, Književnog kluba «Branko Miljković» iz Knjaževca, kao i Doma kulture, sinoć u Društvenom klubu Doma kulture predstavljena knjiga - sonetni venac, «Venac Tvorcu», kao i poezija Obrena Ristića, ovogodišnjeg laureata velikih književnih nagrada, «Milan Rakić» i «Zmaj Ognjeni Vuk». Da je reč o izvanrednom štivu potvrdili su mnogi ugledni književni krutičari, svojim prikazima u književnim časopisima i listovima, a i na samoj promociji prisutni gosti, Miroslav Todorović, pesnik i kritičar iz Niša, kao i poznati (i van zemlje) srpski bard Zoran Vučić.Gost Obrena Ristića, ove impresivne književne večeri bio je i prof. dr Nedeljko Bogdanović, koji se na sebi svojstven način bavio istraživanjem lepe reči, svoje, a i narodne..

Pesnik Ristić se nakon pročitanog soneta obratio publici prigodnim govorom vezanim za samu nagradu, kao i o značaju poezije uopšte, kao i za male sredine, kao što je Knjaževac.

Sam program je znalački vodio, Nebojša Đorđević, književnik, koji je na, takođe impresivan način kazivao laureatove sonete, kao i izvod kritike prof dr Žarka Đurovića, koji je između ostalog o ovoj knjizi zapisao: «Misao i postoji da bi se nadovezala na novu ideju i saznanje. Saznanjem se stiču i vremenske osnove, pa ono što se nekad odigralo dobija novu košuljicu manifestovanja. Novi značenjski diskurs. Kao u primeru ove sjajne Ristićeve zbirke pesama. U njemu su utkana osećanja, koja su se unutrašnjim senzorom domogla snovne vizure i tu, uz Tvorčevu pomoć, lirski nivelirala neka poetička načela o svetu i biću. Ona se dublje osećaju nego neki predznak.Spoznavanje tajni, suštinskoje, i ono, zahvaljujući subjektu, traga za visnom tačkom. Nju je poeta smelo sekvencionirao: /Strašan je napor da reči ne izgube u glasju/.»

Program je muzikom na gitari obojio maestralni Sokol Marković, učenik Srednje muzičke škole i Gimnazije, izvođenjem dela klasike, kao i svojim obradama muzike modernog vremena.

Pred kraj ove blistave književne večeri, na zadovoljstvo publike, prisutni gosti su predstavili i svoje poetsko stvaralaštvo.

ELTON JOHN SE VRAĆA NA BALKAN

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Nakon koncerata u Izoli i Zagrebu, koji su zakazani za prve dane jula, čuveni britanski muzičar nastupiće 5. jula u Budvi, u okviru festivala “Grad tetara”.

Balkanski koncerti poslednji su u nizu nastupa koji su za sada zakazani, navodi se na sajtu muzičara.

Elton John će 2. jula nastupiti na stadionu u Izoli. Karte su već puštene u prodaju, a njihova cena kreće se od 43 evra za tribine do 85 evra, koliko treba izdvojiti za VIP sektor. Kupovinom karata do 6. januara ostvaruje se poseban praznični popust.

Samo dan kasniije, John će nastupiti u Areni u Zagrebu. Ulaznice za ovaj događaj koštaju 47 do 97 eura.

Nastup u Crnoj Gori još uvek nije izvestan, s obzirom na to da, kako prenose podgorički mediji, niko iz Opštine i Turističke organizacije Budva nije potvrdio dolazak zvezde. Ipak, na njegovom sajtu se navodi da će u Crnoj Gori nastupiti 5. jula i to u okviru festivala “Grad teatar”. Cena karata još uvek nije poznata.

Elton John će nastupiti sa svojim bendom, promovišući album “The Union”, koji je u prodaji od 19. oktobra. Na ovom albumu John je sarađivao sa muzičarom i kompozitorom Leonom Russellom. Govoreći o novom albumu, britanska zvezda je u intervjuu koji je tokom leta dala časopisu “Billboard” izjavila da je ovom saradnjom počelo novo poglavlje u njegovoj karijeri.

“Ne moram više da radim pop pesme. Svet ne vrišti više za još jednom pesmom Eltona Johna, pa ni ja nisam lud za novim pesmama, osim ako nisu drugačije. U šezdeset trećoj godini zaista ne očekujem da često budem na top listama, zato je za mene sada važno da pišem pesme i pokušavam da budem zreo”, izjavio je John.

Prema navodima časopisa “Billboard” upravo je singl Eltona Johna “Candle in the wind” najprodavanija pesma svih vremena, sa više od 33 miliona prodatih kopija. U svojoj kolekciji ovaj muzičar ima šest “Grammy” nagrada, među kojima i specijalnu “Grammy Legend Award”, koja mu je uručena 1997. godine. Osim toga, John je nagrađen i Oskarom i Zlatnim globusom, za pesmu “Can you feel the love tonight”, iz animiranog filma “Kralj lavova”, a dobitnik je i priznanja “Tony”, za najbolju pesmu u pozorišnom mjuziklu 2000. godine.

Elton John nastupio je 3. juna ove godine u Beogradskoj areni, pred nekoliko hiljada obožavalaca.

Izvor: B 92

URUČENE NAGRADE “DRAGIŠA KAŠIKOVIĆ”

Aleksandra Radovanović    Dijaspora, Kultura, Vesti

Beograd - Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i izdavačka kuća „Srpska reč” dodelile su juče u Ministarstvu za dijasporu nagrade „Dragiša Kašiković” za doprinos u novinarstvu, publicistici, satiri i dramskoj umetnosti.

Nagrada za novinarstvo dodeljena je Predragu Sarapi, uredniku emisije „Problem” na televiziji Studio B, za publicistiku Stevi Batiću za kapitalno delo „Deveti mart - dokumenti”, dok je nagrada za aforistiku pripala Jovi Nikoliću iz Republike Srpske za četiri autorske knjige aforizama i Antologiju aforizama BiH. Specijalna plaketa uručena je Mileniji Perišić, producentu dokumentarnog filma „U spomen na Dragišu i Ivanku”.

Izvor: Danas M. D. M.