HEDONISTIČKI PORTRETI ŽENA

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

Petar Dobrović „Gospođa Olga Dobrović”

Povodom obeležavanja 120 godina od rođenja, izložba remek-dela slavnog slikara otvara se danas u Galeriji - legatu Petra Dobrovića u Beogradu

Izložba remek-dela Petra Dobrovića (1890-1942), koju je priredila kustoskinja Žana Gvozdenović, povodom obeležavanja 120 godina od slikarevog rođenja, biće otvorena danas u 13 časova u delom obnovljenoj Galeriji - legatu Petra Dobrovića u Beogradu (Kralja Petra 36/ IV). Publika će moći tokom naredne godine da pogleda 27 Dobrovićevih ulja na platnu iz različitih perioda umetnikovog razvoja, ali i druge tematske izložbe koje će činiti njegovi radovi. Radno vreme galerije je od 10 do 17 časova petkom, subotom i nedeljom.

U fondu Galerije - legata Petra Dobrovića nalazi se zbirka koju su umetnikova porodica (supruga Olga i sin Đorđe) poklonili gradu Beogradu. Prvi fond legata sastavljen je od 124 originalna umetnička dela Petra Dobrovića, od čega su 64 ulja na platnu, uz dela na papiru, i to po pet tempera, akvarela i pastela, kao i 45 crteža. Reč je o glavnim Dobrovićevim delima, brojnim portretima intelektualaca, hedonističkim portretima žena, prijatelja, značajnih i običnih ljudi, zatim inspirativnim, osunčanim predelima iz Dalmacije, veduta Venecije i Dubrovnika, pejzaža, mrtvih priroda. Prilikom osnivanja, Beograd je galeriju predao na stručno staranje Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

U depou se osim tog prvog fonda čuvaju i dela iz porodičnog vlasništva, koja je umetnikov sin, testamentom, ostavio Beogradu 2002. godine. Reč je o detaljnoj, obuhvatnoj dokumentaciji o umetniku, koju je decenijama, posvećeno i stručno, obrađivala njegova supruga, što olakšava sistematsko proučavanje opusa Dobrovića, kao jednog od glavnih protagonista srpskog modernizma i ekspresivnog koloriste.

Petar Dobrović je rođen 14. januara 1890 u Pečuju u obrazovanoj porodici srpskog trgovca, studirao je na Likovnoj akademiji u Budimpešti a 1911. prvi put izlaže, u Nacionalnom salonu. Usavršavao se u Parizu, slikao je prvo pod uticajem sezanizma i kubizma, a potom se okreće renesansnim uzorima i velikim majstorima. Učestvuje na izložbi grupe jugoslovenskih umetnika u Parizu 1919. i tako se odvaja od mađarskog likovnog miljea i pridružuje jugoslovenskom kulturnom prostoru. Potom priređuje prvu samostalnu izložbu u Jugoslaviji. Jedan je od osnivača grupe „Oblik”. Predavao je na Umetničkoj akademiji u Beogradu, a 1938. je izlagao na 21. Bijenalu u Veneciji. Posle bombardovanja Beograda povlači se u Grocku. Slika mirne, gotovo impresionističke pejzaže i 1942. umire.

Izvor: Politika B. Lijeskić

NAGRADE ZA NAJBOLJU KRITIKU ZORANU BOGNARU I JASMINI VRBAVAC

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Kritičari Zoran Bognar i Jasmina Vrbavac dobitnici su nagrade “Milan Bogdanović” za 2009. i 2010. godinu, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za najbolju književnu kritiku domaće knjige objavljenu u listovima, na radiju i televiziji u Republici Srbiji, saopštila je danas Kulturno-prosvetna zajednica.

Žiri je radio u sastavu: prof. dr Bojana Stojanović-Pantović (predsednica), Milica Jeftimijević Lilić, prof. dr Stojan DJordjić, Petar Arbutina i Mićo Cvijetić.

Većinom glasova žiri je odlučio da nagradu “Milan Bogdanović” za 2009. godinu dodeli Bognaru za tekst “Rekvijem za Isidoru”, objavljen u kulturnom dodatku lista “Politika”, 15. novembra 2008, a o knjizi Laure Barne “Moja poslednja glavobolja”, koju je objavio Zavod za udžbenike.

Nagrada za 2010. pripala je Vrbavac za tekst “Potraga za smislom”, objavljen u dnevnoj rubrici “Kultura” lista “Politika”, 11. februara 2009, o knjizi Svetislava Basare “Dnevnik Marte Koen”, u izdanju “Derete”.

Izvor: Blic Online/Tanjug

DODELJENE MEĐUNARODNE EMI NAGRADE

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Helena Bonam Karter i Bob Hoskins dobili su glavne glumačke nagrade na 38. dodeli Međunarodnih Emi priznanja u Njujorku, održanoj 22. novembra.

U konkurenciji za nagrade u 10 kategorija, za televizijske produkcije snimljene van SAD, bilo je 39 nominovanih iz 15 zemalja, a Britanija je osvojila pet nagrada.

Serija “The Street” scenariste i producenta Džimija Makgaverna koja prati životne priče stanovnika jedne ulice u Mančesteru, dobila je Emi za najbolju dramsku seriju.

Hoskins je nagradu za najboljeg glumca dobio za ulogu u toj seriji, u kojoj igra vlasnika paba bivšeg alkoholičara.

Heleni Bonam Karter pripala je nagrada za ulogu popularne britanske dečje spisateljice Inid Blajton u biografskoj drami “Enid”.

Među ostalim dobitnicima iz Britanije su “Shaun the Sheep” u kategoriji programa za decu i mlade, i “Small Island” u kategoriji TV filma/mini serije.

Za najbolju komediju proglašena je izraelska “Traffic Light”, a u kategoriji telenovele Portugal je osvojio prvu Emi internacionalnu nagradu za seriju “My Love”.

Počasnu Međunarodnu Emi nagradu dobio je Sajmon Kauel, koji je početkom ove godine napustio TV takmičenje “Američki idol” da bi u SAD gledaocima predstavio američku verziju njegovog britanskog pevačkog takmičenja “Faktor Iks” na televiziji Foks.

Kauelu je nagrada osnivača Emi priznanja dodeljena za novi pristup televizijskim takmičenjima talenata i zato što je ugled stečen u industriji zabave iskoristio da sakupi desetine milione dolara za dobrotvorne akcije namenjene deci, zaštiti životinja i slično.

Sponzor nagrada je Međunarodna akademija za televizijske umetnosti i nauke koju čine medijske ličnosti i osobe iz sveta zabave iz više od 50 zemalja i 500 kompanija.

Izvor: S-media/Beta

OTVOREN 9. FESTIVAL ITALIJANSKOG FILMA U BEOGRADU

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

BEOGRAD - Deveti festival italijanskog filma u Beogradu otvoren je sinoć u Muzeju kinoteke. Do 26. novembra biće prikazano osam najnovijih filmova - pet iz ove i tri iz prošle godine, koje je odabrao umetnički direktor Paolo Minuto.

- U programu dominiraju komedije, što je žanr duboko vezan za narativnu tradiciju italijanske kulture - izjavio je Minuto.

Organizatori su Italijanska federacija kino klubova, ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, a realizaciji su doprineli Ministarstvo kulture Italije i Direkcija za film iz te zemlje, kao i druge ustanove.

Sinoć je prikazan film “Strast” (La Pašione) reditelja Karla Macakuratija, koji će biti i gost festivala, zajedno sa rediteljima Pjeroom Tomazelijem i Feličeom Farinom.

Narednih večeri publika će moći da vidi filmove “18 godina kasnije” Alesandra Lea, “Ja, oni i Lara” Karla Verdonea, “Velma” Tomazelija, “Basilikata - od obale do obale” Roka Papalea, “Mračna ljubav” Antonija Kapuanoa, “Fizika vode” Farine i “Vesti o iskopinama” Emidija Greka.

Izvor: Glas javnosti

FILM O PESNICIMA U SERVANTESU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Foto: belgrado.cervantes.es

Dokumentarni film “Želja i stvarnost. Slike i reči pesnika Generacije ‘27″ biće prikazan 24. novembra u 19 časova u Institutu Servantes u Beogradu, a predstaviće ga reditelji Rafael Sarsa i Fernando de Gonsales Kanales.

Film obuhvata jedine sačuvane pokretne slike koje prikazuju velike španske pesnike prve polovine 20. veka, koji su pripadali književnom pokretu “Generacija ‘27″, kao što su Federiko Garsija Lorka, Pedro Salinas, Horhe Giljen, Melchor Fernandes Almagro, Fernando Viljalon, Manuel Altoagire, Rafael Alberti, Damaso Alonso….

Film će biti prikazan u originalnoj verziji, na španskom jeziku, bez prevoda, a ulaz je besplatan

Pre 80 godina snimke kamerom “Pathe Baby” od 9,5 mm načinio je Huan Gerero Ruis - “generalni konzul španske poezije” kako ga je nazvao Lorka.

Gerero Ruis je bio prijatelj i saradnik protagonista ovog filma i osnivač više književnih časopisa koji su podržavali mlade pesnike “Generacije ‘27″.

Nažalost, nije uspeo da realizuje dokumentarac o njima, ali je njegove neobjavljene materijale pronašao Sarsa i sproveo zamisao do kraja.

Dizajner i sineasta Sarsa, slučajno je spasao neobjavljene Gererove sekvence na kojima se vide mahom mladi pesnici. Pregledajući stare filmske trake, koje su spletom okolnosti završile kod njega, naišao je na poznata lica. Shvatio je da se nalazi pred verovatno jedinim sačuvanim video svedočanstvom o ovim pesnicima, budući da je i ono što je postojalo ranije, u španskom građanskom ratu bilo uništeno.

Nakon dugog i komplikovanog procesa restauracije u Španskoj filmoteci, Sarsa je, zajedno sa Gonsalesom Kanalesom, konačno završio ovo ostvarenje.

U flimu se ističu snimci Lorke u Buenos Airesu, kao i intervjui sa Nerudom, Albertijem i Giljenom, dopunjeni fotografijama koje beleže razliccite trenutke njihovih života.

Godine 1983. već ostareli Giljen, i sam pripadnik ove generacije, pogledao je snimke Gerera sadržane u dokumentarcu i ganut onim što je video napisao pesmu “Tajanstveno” (Misterioso), poslednju u svom životu.

Autori filma ističu da su njegovi stihovi dobili pravi smisao sada, kada je film konačno ugledao svetlost dana i dobio priliku da ponovo oživi najbolje španske pesnike pred nama, pruživši nam priliku da kroz film doživimo ono o čemu je Giljen pisao.

Izvor: B 92