OTKRIVENE NOTE ZA DVE VIVALDIJEVE SONATE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

U jednom britanskom muzeju otkrivene su dve do sada nepoznate sonate za violinu italijanskog kompozitora Antonija Vivaldija, a jedna će biti premijerno izvedena u nedelju u Liverpulu, javio je danas BBC.

Dve kompozicije su u jednoj zbirci rukopisa bile 270 godina, a otkrivene su pošto je zbirka od 180 strana poklonjena londonskom Muzeju Faundling.

Jedna od sonata koje su najverovatnije komponovane za muzičare-amatere, biće izvedena u nedelju na univerzitetu u Liverpulu, po svemu sudeći prvi put u savremeno doba.

Zbirka rukopisa nastala je između 1715. i 1725. godine, a pored Vivaldijevih sonata sadrži i dela Georga Fridriha Hendla, Arhanđela Korelija i Henrija Persla.

Sonate su u toj zbirci pripisane Vivaldiju, ali su stručnjaci za njih saznali kada su se našle u katalogu muzeja kojem je zbirka poklonjena 2008. godine.

Sonate su u međuvremenu proučene i potvrđeno je da su delo venecijanskog baroknog kompozitora koji je komponovao skoro 50 opera, više od 500 koncerata i oko 90 sonata.

Izvor: Blic Online/Beta Foto: Wikipedia

OŠTEĆENI UČESNICI JUBILARNE KNJIŽEVNE KOLONIJE SIĆEVO

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Pare za nagrade i honorare nenamenski potrošene

Učesnici ovogodišnje 20. jubilarne Književne kolonije Sićevo, održane od 14. do 19. septembra, nisu dobili honorare niti je laureat nagrade “Ramonida Serbica” dobio novčani iznos tog priznanja (120.000). Organizator manifestacije je Niški kulturni centar, pokrovitelji grad Niš i Ministarstvo kulture Republike Srbije, koje je sredstva za pomenutu nagradu uplatilo još u junu.

Jubilarna 20. književna kolonija Sićevo okupila je blizu dvadeset pisaca iz zemlje i okruženja. Nagrada “Ramonida Serbica” pripala je Milisavu Saviću, čiji mu je nenovčani deo uručen 17. septembra.

Pisac Radoslav Petković za “Blic” kaže da mu, kao članu žirija, honorar još nije isplaćen. Milisav Savić takođe nije dobio novčani deo nagrade. Predsednik saveta manifestacije Despot Despotović napominje da, koliko je njemu poznato, ni drugima nije plaćeno i da on nije nadležan za finansije.

U Ministarstvu kulture nam je rečeno da su Niškom kulturnom centru na ime Književne kolonije Sićevo sredstva u iznosu od 200.000 dinara (bruto iznos nagrade) uplaćena još 15. juna.
Milisav Savić

Upitan u čemu je problem i zašto učesnici nisu dobili honorare, Srđan Savić, čelnik Niškog kulturnog centra, kaže da nisu dobili obećana sredstva od svog osnivača, dakle od grada Niša.

Na našu opasku da je Ministarstvo kulture dalo novac još sredinom juna, Savić kaže: “U tom trenutku ustanova je bila pod tužbom drugim povodom i sredstva su nam skinuta automatski. Grad to treba da nadoknadi i svi učesnici će, s izvesnim zakašnjenjem, dobiti zaslužene honorare.”

Snežana Jovanović, iz službe za finansije uprave grada Niša, u izjavi za “Blic” kaže: “Upravo danas (17. 11) puštamo oko 140.000 (od 412.000, kolika su još njihova potraživanja) na ime Književne kolonije Sićevo. Napominjem da je Centru dobar deo sredstava predviđenih za Sićevo ranije uplaćen. A zbog čega honorari nisu isplaćeni, morate pitati ljude iz Niškog kulturnog centra.”

U Niškom kulturnom centru, na našu opasku da je reč o očiglednom nenamenskom trošenju para, kažu da ih je prinudna sudska naplata 20. avgusta poremetila, da je kriza, da su u nezavidnoj situaciji…

Izvor: Blic Online T. Nj. Foto: N. Kojadinović