NIŠKI SAJAM KNJIGA POD SLOGANOM DA JE ČITANJE DOZVOLJENO

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

NIŠ - U Nišu se danas otvara Sajam knjiga, koji će se ove godine održati pod sloganom da je “čitanje dozvoljeno”, saopštio je Niški kulturni centar koji je organizator manifestacije.

Sajam će u Hali “Čair” otvoriti akademik Vladeta Jerotić, a prema rečima organizatora, učešće su prijavili svi veći izdavači osim “Stubova kulture”. Organizator najavljuje sajamski popust i prisustvo većeg broja pisaca na štandovima izdavača.

Manifestacija će trajati do 5. decembra, a već 1. decembra izdavačima će biti uručene tradicionalne nagrade manifestacije: “Presad mudrosti”, “Inicijal”, “Otisak” i priznanje “Boža Vojinović”. Organizator je obezbedio besplatan štand za Narodnu biblioteku “Stevan Prvovenčani” iz Kraljeva. Prema rečima organizatora, prošlogodišnji sajam posetilo je više od 16.000 ljudi. Otvaranje sajma zakazano je za 18.00 časova.

Izvor: Glas javnosti

LOJANICA POBEDNIK KONKURSA ZA OBNOVU NARODNOG MUZEJA

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Arhitekta Vladimir Lojanica dobio je prvu nagradu na konkursu za rekonstrukciju Narodnog muzeja, saopštio je juče žiri, na čijem je čelu ministar kulture Nebojša Bradić, nakon čega je otvorena izložba projekata u holu muzeja.

- Najveći izazov celog konkursa i rada na ovom zadatku bilo je uspostaviti adekvatan dijalog između nove intervencije i autentične zgrade muzeja koja predstavlja svojevrstan kulturni spomenik - rekao je Lojanica, autor nagrađenog projekta.

Lojanica je dodao da su se on i tim sa kojim je radio, trudili da na određenim elementima reafirmišu vrednosti autentičnog objekta, a da mu istovremno daju svojevrsan pečat vremena u kome se radi rekonstrukcija.

- Sa velikom motivacijom, entuzijazmom i energijom preuzećemo odgovornost za ozbiljnost posla koji je pred nama do sledeće faze i nadam se do konačne realizacije - rekao je Lojanica.

Žiri je ubeđen, rekao je Bradić, da je sa nagrađenim projektom moguća održiva i brza rekonstrukcija Narodnog muzeja. Prema njegovim rečima, izabran je rad koji je najbolje prilagođen savremenom senzibilitetu i koji je ponudio optimalnu ravnotežu između atraktivnog prostornog koncepta i strukovne funkcionalnosti objekta.

Bradić je rekao da je konkurs pokazao da postoje veliki potencijali arhitekata mlade generacije koji se vide u radovima prijavljenim na konkurs.

Izvor: Glas Javnosti/ FoNet

DUŠKO BABIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Duško Babić rođen je u Zadru, 12.09.1960. Tu je završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao ekonomiju na Zagrebačkom sveučilištu. Osnovna umetnička preokupacija bila mu je oduvek muzika, pa je uz komponovanje počeo pisati tekstove, ali bez velikih pretenzija da to prezentuje javnosti, zbog preokupacije drugim obavezama i poslovima. Pojavom interneta i olakšane mogućnosti umetničke i društvene komunikacije, počinje objavljivati pesme na stranicama facebook-a, gdje je s vremenom prihvaćen kako kvalitetan pjesnik, s velikim brojem objavljenih pjesama, i ponudama da se one objave u obliku knjige, na kojoj trenutno radi.

PREPISIVANJE

 

Ime si mi ostavio čovjeka

neuk o putu nauk da mnijem

od minulih stoljeća

dal’ mlijeko je poteklo za njega

sa dalekih zviježđa

il’ mu rosa prve jutarnje magle

umivala u oku misao slijepu

da ima biti rođen sam od sebe

i bez sjemena

rukom slučaja spleten iz krljušti ribe

i latica cvijeća

miris da ga vodi želje

kad se probudi

protivu boli oštre u nosnice

ženi da ljubi tijelo noseće

za djecu iz raja

postelju toplu od paperja

prvi je čovjek već znao

vješto sviti

slovom svetog sna

gdje od slavnog je oca

na čelo sina

sva ljubav u beskraj

prepisana.

 

 

KOLOS

 

Praskozorje

iskova kolosa

ćuteć jalovost

umišljajem

bezbolnog idola

za korak iglen

oštar šiljak

u petu mu zarije

i prije Ahileja

tuđer sila bješe

da led

i vatru mu sestru

klinom svijetlećim

u kulu himere

zabode

ter i Homer

obnevidješe

(a ti gledaj

kud ići ne smiješ).

 

KOME ZVONI?

 

Ušio si me

u komad kože

dao mi oči

srce i malo uma

za kruženje po svijetu

ja niti lud niti svjestan

kud me vodiš

gazio sam bos kotlinama

gorio u grotlima

kušao ljubav

bez opomene

uronjen u ulje

vrelije od žudnje

uzdizao te kroz mirise

svjetlo danje

i tratinčice

hramove zidao i gradove

do u vrh čelika

spajao mostovima

tle o tle

preko dalekih mora

ukivao dušu u metal

da mi bude zvono

na srušenoj katedrali.

(Jesmo li oduvijek

ja i ti

bili tako sami?)

 

HOTEL “ŽIVOT”

 

Sutra ću se probuditi stariji za jedan dan

u hotelu “Život” na pet katova

sa pet zvijezdica

izgrađenom u obliku svečane torte

(arhitekt je dobio

za to remek-djelo arhitekuture

mnoga priznanja i nagrade

između ostalih i infarkt)

probudit će me sobar

udarcima metalnim predmetom po vratima

gospodine ovo nije vaša soba

molimo vas da se što prije

izmjestite u prize…

 

PREMINULA PESNIKINJA BELA AHMADULINA

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

MOSKVA - Ruska pesnikinja Bela Ahmadulina, ikona kulturnog života sovjetske ere, preminula je danas u Moskvi u 74. godini, saopštila je njena porodica.

“Bela je imala srčanu krizu”, rekao je agenciji Itar-tas njen suprug Boris Meserer.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je smrt Ahmaduline
“nenadoknadiv gubitak”.

“Njeno delo pripada klasicima ruske literature. Mi smo u žalosti”, rekao je Medvedev.

Ahmadulina je preminula u Peredelkinu, selu u okolini Moskve u kome su tokom sovjetske epohe živeli brojni umetnici, među kojima i nobelovac Boris Pasternak.

Poznata pesnikinja je rođena 10. aprila 1937. u Moskvi; otac joj je bio visoki tatarski funkcioner a majka, poreklom Italijanka, radila je, prema navodima nekih izvora, kao prevodilac u obaveštajnoj službi KGB. Prve pesme Ahmadulina je objavila 1955. u časopisu “Oktobar”.

Godine 1962. objavila je prvu zbirku pesama pod nazivom “Vrpca”. Sredinom 1960-ih, Ahmadulina se suočava sa problemima u svojoj zemlji, i potpisuje, zajedno sa drugim pesnicima i piscima, pisma podrške disidentima kao što je bio Andrej Saharov.

Nakon pada sovjetskog režima, Bela Ahmadulina je 1993. godine bila potpisnik “pisma 42″ kojim se zahtevala zabrana pokreta i partija komunističke i nacionalističke orijentacije u Rusiji.

Izvor: Blic online /Beta Foto: AP

UMRO GLUMAC LESLI NILSEN

Ana Čizmar    Film, Vesti

Lesli Nilsen, poznati glumac koji je svetsku slavu stekao igrajući u brojnim komedijama, preminuo je juče u 84. godini.

Glumac je umro nakon komplikacija sa upalom pluća, u bolnici na Floridi, u blizini svoga doma, okružen prijateljima, suprugom Barbarom i svojim agentom.

Nilsen je rođen u Kanadi 11. februara 1926. godine, a proslavio se ulogama u brojnim filmovima među kojima su “Airplane”, “Naked gun”, “All I Want for Christmas”, “Dracula: Dead and Loving It”, “Spy Hard”, “Mr. Magoo” i mnogi drugi. U svojoj karijeri igrao je u više od sto filmova, učestvovao u oko 1.500 televizijskih programa, a imao je četiri braka iz kojih je dobio dve ćerke.

Izvor: Blic Online N.Dž.