MARK TVEN PONOVO NA LISTAMA BESTSELERA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Američki književnik Mark Tven vratio se na liste bestselera, zahvaljujući trodelnoj autobiografiji koja je nadmašila nova dela Džona Grišama i Kena Foleta.

Zahvaljujući narudžbinama unapred, prvi deo Tvenove autobiografije, koja se objavljuje povodom 100. godišnjice piščeve smrti, dospeo je među pet najprodavanijih knjiga na sajtovima Barnes&Noble.com i Amazon.com.

Knjiga “The Autobiography of Mark Twain, Volume 1″ stići će u knjižare 15. novembra.

Poslednjih decenija pojavljivali su se odlomci iz autobiografije, ali u njima po Tvenovom zahtevu nije bilo piščevih stavova. Tven je smatrao da je najbolje sačekati 100 godina do objavljivanja knjige.

Mark Tven umro je 21. aprila 1910, u 75. godini. Najveću slavu stekao je romanima “Avanture Toma Sojera” i “Avanture Haklberi Fina”.

Izvor: Blic Online/Beta Foto: AP

ŠVAJCARSKI ARHEOLOZI OTKRILI VRATA STARA 5000. GODINA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Arheolozi iz švajcarskog grada Ciriha pronašli su vrata stara 5.000 godina za koja veruju da su najstarija ikad pronađena u Evropi.

Drevna vrata od drveta topole su “solidna i elegantna” sa dobro očuvanim šarkama i izvanrednim rešenjem za spoj dasaka, izjavio je vođa arheološkog tima Nils Blajher, prenela je agencija AP.

Vrata su pronađena na gradilištu na kojem treba da bude podignut podzemni parking za posetioce Ciriške opere.

Arheolozi su na osnovu godova izračunali starost vrata koja su napravljena 3063. godine pre nove ere, otprilike u vreme kada je u Velikoj Britaniji počela izgradnja Stounhendža.

“Ono što ova vrata čini izuzetnim je način na koji su daske spojene. Veoma promućurno rešenje koje čak veoma lepo izgleda”, ukazao je Blajher.

Teški klimatski uslovi koji su vladali u to doba primoravali su ljude da grade solidne kuće koje će moći da odole naletima vetra koji su duvali sa Ciriškog jezera.

Vrata su bila deo naseobine sačinjene od sojenica koje su se često mogle naći u blizini jezera u doba kada su ljudi u prealpskom regionu počeli da se bave poljoprivredom i uzgojem stoke.

Slična su drugim vratima pronađenim u obližnjem mestu Fefikon, dok se za treća, napravljena od jednog komada drveta, veruje da su još starija i da su napravljena 3700. godine pre nove ere.

Izvor:Blic Online/Tanjug Foto:AP

DELA CRNJANSKOG SA KAPOROVIM CRTEŽIMA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Izdavačka kuća “Tanesi” na predstojećem Sajmu knjiga predstaviće dva posebna izdanja “Lament nad Beogradom” Miloša Crnjanskog sa slikama i crtežima Mome Kapora, uz prevode na šest jezika i CD sa snimkom na kome Miloš Crnjanski čita “Lament”.

Među šest knjiga nove biblioteke “Maboroši” nalazi se i “Lično iskustvo” Kenzaburo Oea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1994, sa tekstom pisca o tome kako je pisao roman. Tanesi” je pripremio i drugu knjigu “Veština senčenja” sa najboljim pričama 20 najznačajnijih japanskih pripovedača, a kao prevodilački poduhvat izdvaja se najstarija sačuvana fantastična priča u Japanu “Priča o sekaču bambusa”.

Knjigom “Sabrane priče” Edgara Alana Poa najavljuju se i značajna dela svetske književnosti, a u okviru biblioteke “Srpska književnost” su knjige “Hoću-neću” Simona Simonovića i “Lepi grobovi” Saše Hadži Tančića.

Izvor: Blic Online S. Š.

FESTIVAL KUSTENDORF OD 05. DO 12.JANUARA

Ana Čizmar    Film, Vesti

Četvrti Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” biće održati od 5. do 12. januara 2011. godine u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji “Rasta Film International” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, saopštila je pres služba festivala.

Kao i prethodnih godina, “Kustendorf” je posvećen, kako velikanima savremenog autorskog filma, tako i budućim filmskim stvaraocima.

U okviru takmičarskog programa festivala biće prikazani filmovi studenata filmskih škola iz celog sveta, a međunarodni žiri će najboljim filmovima dodeliti nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Program Retrospektiva velikana biće posvećen proslavljenom iranskom režiseru Abasu Kjarostamiju, koji će, kao gost festivala, održati nekoliko radionica.

Program Savremene tendencije predstaviće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i njihove autore, a program “Evergrin” podsetiće nas na neke od najvažnijih filmskih ostvarenja.

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, u okviru muzičkog programa održavaće se koncerti brojnih muzičkih grupa, najavila je pres služba.

Izvor: BlicOnline/Tanjug Foto: Z. Lončarević

MIKI MANOJLOVIĆ NAGRAĐEN NA NJUJORŠKOM FESTIVALU

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

NJUJORK - Beogradski glumac Miki Manojlović osvojio je nagradu za najbolju glumu na upravo završenom filmskom festivalu u Njujorku

Kako javlja RTS, za najbolju glumu u hrvatskom filmu „Neka ostane među nama”, srpski glumac Miki Manojlović osvojio je nagradu na filmskom festivalu GSIFF (Gotham Screen International Film Festival) u Njujorku.

Manojlović je izjavio da je zadovoljan priznanjem, ali i da je to prilika da se ukaže na stanje u našoj kinematografiji.

„Dobro je da je neko iz Evrope dobio u Americi nagradu, radujem se i drago mi je zbog toga”, rekao je Manojlović agenciji Tanjug, zapitavši kakve sve uspehe treba da postignemo u inostranstvu da bi se doneo zakon o kinematografiji u našoj zemlji.

Manojlović, koji je i predsednik Filmskog centra Srbije, smatra da je film kao umetničko delo strateški jako važna oblast i da zbog toga mora imati zakonsku regulativu.

Prema njegovim rečima, iz budžeta se na godišnjem nivou izdvaja svega 2,4 miliona evra za sve festivale i sve filmove, od najkraćeg do najdužeg, a taj „iznos je smešan”.

„Dakle, lepo je osvojiti, dobiti nagradu u inostranstvu, ali bi bilo još lepše da se kod nas politika ne meša u kinematografiju”, istakao je Manojlović.

Inače, ostvarenje Rajka Grlića „Neka ostane među nama” je na četvrtom filmskom festivalu GSIFF u Njujorku proglašeno najboljim filmom festivala.

U konkurenciji je bilo 10 filmova, među kojima i najnovije delo Žan-Lika Godara “Film socialism” i švajcarsko-makedonska koprodukcija „Rat je završen”.

Izvor:Glas javnosti