OBJAVLJENA NOVA MARKESOVA KNJIGA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Nova knjiga Gabrijela Garsije Markesa “Yo no vengo a decir un discurso” (u slobodnom prevodu “Nisam došao da držim govor”) od juče je u prodaji u zemljama Latinske Amerike i Španiji.

To je prvo delo dobitnika Nobelove nagrade za književnost posle “Sećanja na moje tužne kurve” iz 2004.

Predstavljajući u četvratak u Meksiku tu kompilaciju govora, kojoj autor nije prisustvovao, njegov izdavač Kristobal Pera izjavio je da piščevo odsustvo nije znak slabog zdravlja.

“On je onoliko dobro koliko to može da bude čovek od 83 godine koji je pobedio rak”, naveo je Pera i dodao da Markes trenutno “glanca” svoj novi roman “En agosto nos vemos” (u slobodnom prevodu “Vidimo se u avgustu”), za koji se još ne zna precizno kada će biti objavljen.

Kompilacija “Nisam došao da držim govor” sadrži 22 Markesova izlaganja, počev od onog na završetku školovanja do govora održanih prilikom uručenja raznih literarnih priznanja.

Nova knjiga, u stvari, svedoči o piščevoj odbojnosti prema javnim nastupima koju je morao da savlada. Tek od govora koji je morao da održi prilikom primanja Nobelova nagrade 1982, on je počeo da prihvata taj žanr, objasnio je izdavač.

“Sakupljeni tekstovi odražavaju suštinu onoga što je on sam, njegove literarne i političke naklonosti i podsećaju na njegove prijatelje”, dodao je Pera.

Izvor:Blic Online/Beta Foto:AFP

NOVI DIRIGENT BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini, publici se sinoć predstavio kineski dirigent Muhai Tang, šef dirigent Beogradske filharmonije u naredne tri godine. Tang osamdesetih godina dirigovao najvećim svetskim orkestrima.

Kineski dirigent velikog međunarodnog ugleda Muhai Tang, šef dirigent Beogradske filharmonije u naredne tri godine, predstavio se sinoć prvi put u ovoj ulozi na koncertu u Kolarčevoj zadužbini.

Dirigent ogromne energije, trenutno je i na mestu šefa-dirigenta Ciriškog kamernog orkestra i stalnog gostujućeg dirigenta Hamburškog simfonijskog orkestra, gostujući dirigent na četiri kontinenta, punom snagom poveo je Beogradsku filharmoniju u prvi koncert iz ciklusa “Jesen”.

Puna sala Kolarca ovacijama je nagradila izvođenje osam efektnih “Varijacija na Hajdnovu temu” nemačkog romantičara Johanesa Bramsa (1833-1897), živo i interesantno interpretiranih.

Dobro osmišljen program nastavio se savremenim zvukom, muzikom francuskog kompozitora Anrija Tomazija (1910-1949), “Koncertom za trombon i orkestar”, koji je pružio priliku bugarskom trombonisti Krasimiru Stefanovom da iskaže svoj virtuozitet.

U drugom delu koncerta Beogradska filharmonija predvođena sugestivnim i milimetarski preciznim dirigentom Tangom, koji ni sekund nije spuštao brižni pogled sa orkestra, izvela je popularnu “Simfoniju iz Novog sveta” Antonjina Dvoržaka (1841-1904).

Ako se po prvom koncertu može suditi, Beogradsku filharmoniju očekuje mnogo posla, usklađivanja sa visokim zahtevima dirigenta Tanga, koji od svakog soliste zahteva perfekcionizam.

Tang je od osamdesetih godina dirigovao najvećim svetskim orkestrima. Međunarodno je postao poznat kada ga je 1983. godine Herbert fon Karajan pozvao da diriguje pretplatnički ciklus koncerata Berlinske filharmonije.

Od tada je dirigovao Londonskom filharmonijom, Francuskim nacionalnim orkestrom, Sanktpeterburškom filharmonijom i drugim brojnim velikim svetskim orkestrima izvodeći neobično širok repertoar.Redovno diriguje u Pekingu i Šangaju, nosilac je titule počasnog dirigenta Kineskog nacionalnog simfonijskog orkestra, a od 2007. godine postavljen je za šefa Katedre za dirigovanje i profesora dirigovanja na Šangajskom konzervatorijumu.

Izvor: RTS

VRAĆENE IKONE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Ministar Bradić sa članovima Mešovite srpsko-hrvatske komisije

Ikone iz manastira Krka i Krupa i crkve Svetog Dimitrija u Dalju vraćene su Hrvatima, u okviru rada Međudržavne mešovite komisije za povraćaj kulturnih dobara. Ikone predate u Etnografskom muzeju u Beogradu.

U okviru rada Međudržavne meštovite komisije za povraćaj kulturnih dobara, u Hrvatsku su vraćene ikone iz pravoslavnih manastira Krupa i Krka i crkve Svetog Dimitrija u Dalju.
ikone.jpg

Predaji u Etnografskom muzeju prisustvovali su ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, predsednica Međudržavne mešovite komisije i pomoćnica ministra kulture Hrvatske Branka Šulc, predsednica Međudržavne mešovite komisije i pomoćnica ministra kulture Srbije Dušica Živković i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa.

Kao rezultat rada Međudržavne mešovite komisije put Hrvatske su poslate četiri prestone ikone i nadverje sa ikonostasa manastira Krka, 26 ikona iz riznice manastira Krupa, kao i prestona ikona Bogorodice sa ikonostasa crkve Svetog Dimitrija u Dalju.

Ministar Bradić je istakao da je ova komisija radila izuzetno dobro u protekle dve godine, pa su tako u novembru 2008. godine vraćene dve ikone Sveti Nikola i Sveti Prokopija, privatno vlasništvo porodice Paunović iz Vukovara.

Vraćene su i 23 ikone i duboreza sa ikonostasa kapele Svetog Arhiđakona Stefana iz Patrijaršijskog dvora u Dalju, a prošle godine slika “Sveta obitelj sa malim Ivanom Krstiteljem i Sv. Jeronimom” iz franjevačkog samostana Sveti Jeronim.

Ministar kulture Nebojša Bradić je ocenio da su odnosi između kultura Hrvatske i Srbije u usponu i da će završetak procesa povraćaja kulturnih dobara, koji se planira tokom sledeće godine, doprineti međusobnom poverenju u budućim odnosima između dve države.

“Verujem da će vraćanje materijalne kulturne baštine u pravoslavne manastire u Hrvatskoj ohrabriti povraćaj i nekih drugih artefakata, kao i vraćanje srpskog naroda svojim domovima u Hrvatskoj”, istakao je Bradić.

Ministra kulture Hrvatske Branka Šulc je ukazala na značaj napora ministarstava kulture Srbije i Hrvatske u finansiranju restauracije baštine koja se vraća, kao i obnove crkava i manastira u Hrvatskoj, a posebno je skrenula pažnju na zasluge Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada zaduženog za konzervaciju najvećeg broja predmeta.

Vraćanje predmeta uz saglasnost SPC

Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika Zoran Vapa je podsetio da je od 2001. godine Hrvatskoj vraćeno više od 28.000 eksponata iz crkava, manastira i muzeja, koji su, evakuisani sa teritorije te zemlje da bi se sprečilo da budu uništeni ili nestanu, kao što je slučaj sa nekim predmetima, za kojima i danas traga Interpol.

Vapa je naveo da će na sastanku Međudržavne mešovite komisije u decembru biti predat kompletno urađen popis svog materijala koji potražuje Republika Hrvatska od Republike Srbije, kako bi tokom naredne godine taj dugogodišnji proces bio završen.

Predsednica Mešovite komisije Dušica Živković nije mogla da precizira koliko je još predmeta ostalo da se vrati, ali je navela da su u pitanju dva predmeta koji se trenutno nalaze u Muzeju Novog Sada, delovi riznice Crkve Svetog Dimitrija u Dalju i Crkve u Boboti, kao i oni u vlasništvu porodice Desnice, za koje još nisu stvoreni bezbedni konzervatorski uslovi za njihov povraćaj.

Živkovićeva je primetila da je važno što se svi predmeti vraćaju uz saglasnost predstavnika Srpske pravoslavne crkve, s obzirom da najveći deo materijala sa spiska Mešovite komisije jesu iz manastira i crkava.

Mešovita srpsko-hrvatska komisija za povraćaj kulturnih dobara u Republiku Srbiju i Republiku Hrvatsku osnovana je 2002. godine.

Izvor: RTS

VACLAVU HAVELU FRANC KAFKA

Aleksandra Radovanović    Knjige, Kultura, Vesti

Bivši predsednik Češke, književnik Vaclav Havel, dobio je nagradu Franc Kafka. Nagrada je ustanovljena pre 10 godina u Pragu i dodeljuje se za pozorišne komade i eseje.

Dramski pisac, bivši disident i nekadašnji predsednik Češke, Vaclav Havel, dobio je u Pragu međunarodnu nagradu “Franc Kafka” za pozorišne komade i eseje.

Međunarodni žiri, sastavljen od devet članova, izabrao je 74-godišnjeg Havela među 14 kandidata.

Nagrada “Franc Kafka” ustanovljena je pre 10 godina, u znak sećanja na autora “Procesa” rođenog u Pragu, a laureat dobija ček na 10.000 dolara.

“Vaclav Havel je autor obimnog literarnog opusa koji je u više aspekata uticao na češku, evropsku i svetsku književnost”, navodi se u saopštenju žirija.

Među ranijim dobitnicima nagrade “Franc Kafka” su američki pisac Filip Rot, Britanac Harold Pinter, Japanac Haruki Murakami i Francuz Iv Bonfoa.

Među najpoznatijim radovima Havela su “Pisma Olgi”, “Audijencija”, “Vernisaž” i “Largo Desolato”.

Izvor: RTS

NOVINARI IZABRALI “LAGUNU”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Prema glasovima novinara izdavačka kuća „Laguna” proglašena je za najboljeg izdavača na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.

„Laguna” je sa 64 poena zauzela prvo mesto, na drugom mestu našao se „Službeni glasnik” sa 32 poena, dok je treća pozicija pripala „Geopoetici” koja je dobila 21 glas od strane akreditovanih novinara.

„Službeni glasnik” nagrađen je za najprofesionalniji odnos sa medijima, osvojivši 49 poena. Drugo mesto zauzela je izdavačka kuća „Mono i Manjana” sa poenom manje, a na trećoj poziciji našao se „Arhipelag” sa 25 poena.

Nagrade će svečano biti uručene poslednjeg dana Sajma, 31. oktobra u 11 časova. Priznanja koja će biti uručen izdavačima sastoje se od umetničke slike Jovana Marinkovića i vajarskog dela Jove Petijevića.

Komisiju koja je utvrđivala rezultate glasanja činili su Mira Karakaš (TANJUG), Dragana Matović (Večernje novosti) i Petar Jončić (Studio B).

Izvor: B 92