GRAN PRI ZA “UJKA VANJU”

Aleksandra Radovanović    Kultura, Pozorište, Vesti

Predstava “Ujka Vanja”, Dojčes teatra iz Berlina, dobila glavnu nagradu Bitefa, Gran pri Mira Trailović.

Gran pri Mira Trailović na ovogodišnjem Beogradskom internaconalnom teatarskom festivalu, pripao je predstavi “Ujka Vanja”, reditelja Jirgena Goša, u izvođenju Dojčes teatra iz Berlina.

Predsednica žirija 44. Bitefa Nataša Rajković rekla je da je predstava “Ujka Vanja” neosporne vrednosti, ali da je važnije od toga da nas ona upozorava na činjenicu da nešto što nama deluje jednostavno i lako, nije zapravo tako.

“Ta lakoća i jednostavnost dolazi napornim radom i vežbom, a to je ono što nam je ova predstava pokazala”, rekla je Rajkovićeva.

Specijalna nagrada je većinom glasova, dodeljena predstavi “Franeštajn projekat” reditelja Kornela Mundrucija, “za vešto i hrabro hodanje između diletantizma (u izvornom značenju) i profesionalizma”.

Članovi žirija koji je odlučivao o nagradi bili su i Elena Kovalskaja, Đanina Carbunari, Damjan Kecojević i Bojan Đorđev.

Nagrada “Politike” za najbolju režiju pripala je reditelju Janu Lauersu, za predstave “Izabelina soba” i “Kuća jelena”, a u žiriju za ovu nagradu bili su Muharem Pervić, Marija Đorđević, Borka Trebješanin, Milena Jauković i Ana Tasić.

Ovogodišnjem laureatu “Politikine” nagrade za najbolju režiju pripašće grafika Vladimira Veličkovića, “Tela 2″, koja će biti uručena u prostorijama “Politike”.

U obrazloženju žirija se navodi da su Lauersove predstave specifične posvete priči, imaginaciji, teatralnosti. Iako se u Lauersovim predstavama govori o traumama i greškama, one nose jednu bajkovitu vedrinu i neobični optimizam koji izbija iz svih kanala igre, preplavljuje ih svojom zaraznom nežnošću i iskrenošću.

Nagrada publike 44. Bitefa pripala je predstavi “Ujka Vanja”,

a na trećem, predstava “Bahatkinje” u režiji Stefana Valdamara Holma i izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.

Ovogodišnji 44. Bitef završen je izvođenjem predstave “Tri sestre” reditelja Jurija Pogrebnička, u izvođenju Moskovskog teatra “OKOLO” kraj kuće Stanislavskog, a od 15. septembra na Bitefu je izvedeno deset predstava teatara iz Srbije, Belgije, Rusije, Mađarske, Italije, Nemačke, Poljske i Slovenije.

Izvor: RTS

MEĐUNARODNI SUSRET PISACA

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

U Kolarčevoj zadužbini svečano otvoreni 47. Beogradski međunarodni susreti pisaca, jedna od naših najstarijih manifestacija kulture. Domaći pesnici i njihovi gosti iz tridesetak zemalja, do 30. septembra govoriće stihove i učestvovati na okruglim stolovima.

Puštanjem tonskog zapisa na kome Miloš Crnjanski recituje “Lament nad Beogradom”, u Kolarčevoj zadužbini svečano su otvoreni 47. beogradski međunarodni susreti.

Predsednik Udruženja književnika Srbije (UKS) Srba Ignjatović je u obraćanju kao domaćin, punoj sali pisaca među kojima je tridesetak gostiju iz 20 zemalja iz celoga sveta, ukazao da glas koji su čuli pripada najvećem srpskom piscu 20. veka.

Ignjatović je citirao uglednog urednika pariske izdavaćke kuće ” Galimar” Domenika de Rua, koji je na listu deset najvećih pisaca 20. veka, na kojoj je na prvom mestu bio Džems Džojs, uvrstio i Crnjanskog.

Ignjatović je izrazio žaljenje što je UKS zbog ograničenih sredstava moralo da smanji broj gostiju iz inostranstva, ali da je uložen trud kako bi program bio bogatiji i sadržajniji pa su uključeni mulimedijalni sadržaji.

Umesto norveškog pesnika Knuta Odegarda, svečanu besedu pročitala je na srpskom prevodilac Stanislava Lazarević.

Pesnik Odegard se ubraja među najprevođenije norveške pisce i dobitnik je mnogih nagrada, a govor je publika od srca pozdravila jer donosi veru u moć poezije i umetnosti

“Dobra pesma, je po mom mišljenju, ona koja otvara nove uvide u ljudski život u ono što je stvarno, pa prema tome osvetljava aspekte našeg postojanja”, poručio je norveški pesnik.

Odegarde je uputio poziv naučnicima “da koriste poeziju kao korisnu pomoćnu disciplinu da bi svoja istraživanja i njihove rezultate usmerili ka služenju opšteg dobra”.

Predsednik Odbra za međunarodnu saradnju UKS Dragan Dragojlović je podsetio da su beogradski susreti pisaca među najdugovečnijim manifestacijama ove vrste u Evropi i zahvalio se gostima iz inostranstva što su se odazvali pozivu što je potvrda ugleda ovih susreta.

Susreti pisaca su tokom dana nastavljeni u kući Đure Jakšića u Skadarliji gde je održan “Čas pesništva”, gostiju iz Makedonije - Jordana Plevneša, Slave Đorđa Dimovskog, Branka Cvetkovskog i Danila Kocevskog.

Od 16 do 18 časova, u UKS u Francuskoj 7, biće održani tradicionalni okrugli stolovi na kojima će gosti i domaćini imati priliku da razmene mišljenja o mnogim aktuelnim temama.

Na svečanom otvaranju je u umetničkom programu nastupio umetnik na fruli Bora Dugić.

Izvor: RTS