PONIŠTENA PRIVATIZACIJA PROSVETE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Agencija za privatizaciju je konačno proverila sve navode, tvrdnje i optužbe i, uz “jasnu sliku”, 15. septembra raskinula ugovor s preduzećem “Medija dva” o prodaji beogradskog izdavačkog preduzeća “Prosveta”. Ranije je sa istim preduzećem već raskinut ugovor o prodaji IP “Rad”

Posle čak tri produženja roka za ispunjavanje preuzetih obaveza i više od osam meseci preganjanja sa štrajkačima, MEDIA II je osvanula sa blokiranim računom i dugom od preko 300 miliona dinara. Reč je o izdavačkom preduzeću u vlasništvu Dejana Pantovića, koji je vlasnik i izdavačke kuće IPS MEDIA i beogradske knjižare Mamut. Prema podacima Agencije za privredne registre, poslednji finansijski izveštaj kompanija “Medija dva” podnela je za 2008. godinu. Nezvanično, proteklih godina jedan je od najčešće tuženih knjižara i distributera zbog neplaćanja prodatih knjiga i raznih štampanih materijala.

Pa ipak, Fond za razvoj Pantoviću je mirne duše dao kredit od 37 miliona dinara, za šta je hipoteka stavljena na imovinu “Prosvete” - jednog od najvećih izdavača bivše zajedničke države, koji je na privatizaciju čekao dovoljno da ga do temelja raščerupa svaki ešalon “kulturnih menadžera” tranzicione pljačke u Srbiji. Dok se čekalo da Agencija za privatizaciju “razjasni sliku”, Pantović je - tvrde sindikalni lideri iz “Prosvete” - rasprodao oko 30 odsto nekretnina. Kako se navodi, “Prosveta” je u međuvremenu ostala bez poslovnog prostora u Dobračinoj ulici (kuća Gece Kona), bez magacina u Dušanovoj ulici, računskog centra u Čika Ljubinoj ulici, bez redakcije časopisa “Književnost” i pratećih službi - knjigovodstva i pravne službe.

Koliko je miliona pokradeno iz džepova građana Srbije tokom ove ujdurme teško da će ikada biti jasno, kao i ko je kriv što je “Prosveta” trunula u osmomesečnom štrajku dok Agencija razjašnjava svoje slike. Za višedecenijsko proneveravanje budžetskih para u proizvodnji štampanog besmisla tek se nema koga pitati.

Za Dinkićev G17, koji je Pantovića hrabro branio pred skupštinskim Odborom za privatizaciju, biće ovo poen manje. Zgoditak je možda prerano pripisati Ocu nacije, Ćosiću Dobrici, koji je svojevremno preduzeo “kulturni i patriotski čin” te Sinu nacije, Tadiću B. pismom obrazložio zašto je “Prosveta” srce Srbije. Dobrica je tada predložio da se “Prosveta” pokloni Službenom glasniku, inače izdavaču njegovih sabranih dela (o državnom trošku). Prostora za iznenađenja još ima.

Izvor: e-Novine Photo: BETA

SAJAM KNJIGA U ZNAKU JUBILEJA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Ovogodišnji 55. sajam knjiga u Beogradu, koji će biti održan od 25. do 31. oktobra, biće u znaku književnih jubileja, odnosno sećanja na Mešu Selimovića (1910-1982) i Lazu Kostića (1841-1910).

Urednica programa Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Vladislava Gordić Petković rekla je da će, pored veka od rođenja književnika Meše Selmovića i 150. godišnjice smrti pesnika Laze Kostića, raznovrsnim programima biti obeležen i vek srpskog stripa.

Prema njenim rečima, pored brojnih pisaca iz Švedske, ovogodišnjeg počasnog gosta Sajma knjiga, Sajam će ugostiti i ugledne pisce iz Ukrajine, Velike Britanije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Posebni gosti Sajma, kako je navela Vladislava Gordić Petković, biće autori iz Istre okupljeni oko “Kuće za pisce” (Hiža od besid), koji će predstaviti književnost tog regiona Hrvatske.

“Ćaskaonica” Sajma knjiga, program koji je uveden prošle godine, ugostiće pisce iz Srbije i regiona, od “modernih klasika do autentičnih desperadosa”, a novost je što će, pored pisaca, u njoj ove godine nastupati i rokeri i blogeri.

“Veliki magnet za publiku biće programi u strip sali, s gostima iz Srbije i sveta, panelima, predavanjima i nastupima eminentnih autora stripa i ljubitelja stripa iz drugih oblasti umetničkog izraza”, rekla je Vladislava Gordić Petković.

Prema njenim rečima, posetioci će zajedno sa strip autorima moći da crtaju, da prate nastanak stripa uživo i da dobiju potpisane crteže svojih omiljenih autora.

U pripremi su i maraton kratke priče, organizovan u saradnji s festivalom “Kikinda Short”, s gostima iz osam zemalja, i maraton urbane poezije, koji će, uz video filmove, ples i performans, odati počast velikom srpskom pesniku i eksperimentatoru Lazi Kostiću.

“Posetioce sajma očekuje punih šest sati čitanja, performansa, gestikuliranja i provociranja”, navela je Vladislava Gordić Petkovich.

Iz ambasade Švedske u Beogradu ranije je najavljeno da će ta zemlja svoju književnost i kulturu predstaviti u programu “Glasovi Švedske”, uz gostovanje brojnih autora.

Izvor: B92 Foto: Tanjug

NOĆ - Nebojša Đorđević

Aleksandra Radovanović    Poezija

Nebojša Đorđević (05.03. 1960. Knjaževac, osnovnu školu i gimnaziju pohađao u Knjaževcu, a pravo studirao na niškom Univerzitetu. Piše pesme,kratke priče,pripovetke i haiku. Objavljivao je u više kjiževnih časopisa i listova. Učesnik je više pesničkih susreta i kulturnih manifestacija. Dobio je više nagrada za poeziju i kratku priču. Osnivač je Društva za stvaranje oblika (DRUOS) i utemeljitelj Vartolomejskog književnog konkursa. Poezija mu je prevođena na engleski, francuski,bugarki i italijanski jezik. Član je Udruženja književnika Srbije u Beogradu.

Objavio je pesničke zbirke:

Atlas mojih svetova /Bagdala - Kruševac,2000./
Dolaze Samarićani /Bagdala - Kruševac,2001./
Brod koji(m) sanja(m) /Art grupa Akt - Valjevo, KK Branko Miljković -Knjaževac, 2003./
Antologija savremene poezije knjaževačkih pesnika / KK Branko Miljković -Knjaževac, 2003./
Hic Rhodus,hic salta /Familet - Beograd, 2006./

NOĆ

Svetle je dok širi svoju senku
kroz tajanstvene prozore i adrese,
ulazi u parkove, ruševine,
šume, srca, zebnju…

Silazi na nebo,
raste u svakom od nas,
utorkom i nedeljom,
svakim danom, bez izuzetka.

Crnja je od ugljena
i neverovatnih napuštanja,
tamnija od izgubljenog poverenja,
novih nesreća…

Govori tminom,
vidi se kao teskoba:

Svetle je zbog neizbežnih
dolazaka i izlazaka iz rotacije:

Dobar dan!
Do - bar dan.
DOBAR DAN.

 

 

 


 

USKORO PREMIJERA “MONTEVIDEA”

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Snimanje prvog filma i prvih devet epizoda tv serije “Montevideo, Bog te video” o srpskim fudbalskim junacima iz 1930. godine u režiji Dragana Bjelogrlića privedeno je kraju, a premijera se očekuje tokom jeseni, saopštila je producentska kuća Intermedia Network .

Scenario za film i tv seriju inspirisan knjigom “Montevideo, Bog te video” poznatog novinara Vladimira Stankovića o uspehu naše reperezentacije na prvom Svetskom fudbalskom prvenstvu u Urugvaju, napisao je Srđan Dragojević uz asistenciju Ranka Božića, a muziku za film je radio slovenački sastav Magnifico.

Kako je najavljeno, ekipa se nakon snimanja prvog filma na gradskim ulicama koje su dobile izgled starog Beograda od pre 80 godina, terenu FK Dorćol i u Barandi gde je napravljena detaljna scenografija beogradskog kvarta Čubura iz 1930-te, narednih dana sprema za početak snimanja drugog filma i ostatak epizoda buduće tv serije.

Radnja prvog filma je smeštena u Beogradu, 1930. godine, to je priča o svemu što je pratilo fudbalere i rukovodstvo pre Svetskog prvenstva i kako su se izborili da odu u Montevideo. U njemu se upoznajemo sa fudbalerima i njihovim sudbinama, njihovim ljubavima, prijateljstvima i životom u Beogradu tih godina.

Drugi film prati odlazak naših reprezentativaca na Svetsko prvenstvo u Montevideo, njihovo dvonedeljno putovanje do Urugvaja, kao i učešće naše zemlje na Prvom svetskom prvenstvu na kojem je bila trećeplasirana reprezentacija.

Snimanje će se odvijati na specijalno izgrađenom brodu i na autentičnim lokacijama u Montevideu i kako je saopšteno, producenti filma i tv serije u pregovorima su sa zainteresovanim urugvajskim kompanijama u vezi sa tamošnjim snimanjem.

Uloge reprezentativaca koji su učestvovali na prvenstvu u Montevideu tumači nova generacija mladih srpskih glumca: Miloš Biković (Aleksandar Tirnanić Tirke), Petar Strugar (Blagoje Moša Marjanović), Viktor Savić (Milutin Ivković Milutinac), Andrija Kuzmanović (Milovan Jakšić), Ivan Zekić (Ivica Bek), Aleksandar Radojičić (Mikica Arsenijević), Nenad Heraković (Dragoslav Mihajlović), Uroš Jovčić (Đorđe Vujadinović), Rade Ćosić (Teofilo Spasojević), Milan Nikitović (Branislav Sekulić), Bojan Krivokapić (Momčilo Đokić), Aleksandar Filimonović (Ljubiša Stefanović Leo).

Ženske likove igraju mlade glumice: Nina Janković (Valerija), Danina Jeftić (Rosa), Tamara Dragićević (Eli) kao i dvanaestogodišnji dečak Predrag Vasić (mali Stanoje).

Uloge u filmu tumače i poznata glumačka imena: Vojin Ćetković, Nikola Đuričko, Nebojša Ilić, Mima Karadžić, Branimir Brstina, Srđan Todorović, Slobodan Boda Ninković, Sergej Trifunović, Anita Mančić i Branka Pujić.

Izvor: B92

KUREJŠIJU I KAČOVOJ NAGRADE PEN

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Engleski pisac Hanif Kurejši i meksička novinarka Lidija Kačo dobitnici su nagrada koje dodeljuje međunarodno udruženje pisaca PEN.

Lidiji Kačo pripala je nagrada Međunarodni hrabri pisac koja se dodeljuje autorima progonjenim zbog svojih uverenja.

Uhapšena i osuđena za klevetu, Lidija Kačo je dobijala pretnje smrću pošto je 2005. objavila knjigu o seksualnom zlostavljanju dece u koje su navodno umešani i biznismeni iz grada Kankuna.

Nagrada PEN-a “Harold Pinter”, koja je nosi ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2005, dodeljuje se engleskom piscu.

U romane ovogodišnjeg dobitnika Hanifa Kurejšija spadaju “Buda iz predgrađa”, “Crni album” i “Intimnost”. Kurejši je i autor scenarija za nekoliko filmova među kojima je “Moja lepa perionica”.

Lidiji Kačo i Hanifu Kurejšiju nagrade će biti uručene 20. oktobra u Londonu.

Izvor: B 92 Foto: Wikimedia Commons