VREME JE ZA BITEF

Aleksandra Radovanović    Pozorište, Vesti

Beogradski internacionalni teatarski festival

Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) otvoriće u sredu uveče u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) belgijski reditelj Jan Lauers, a potom će biti izvedena njegova predstava “Izabelina soba.”

U glavnom programu 44. Bitefa, koji je specifičan i po tome što nema slogan, nastupiće još osam pozorišnih trupa iz sedam zemalja. Pored “Izabeline sobe”, koju će moći da pogleda i publika u Novom Sadu, na Bitefu će biti izvedena i Lauersova predstava “Kuća jelena”.

U glavni program 44. Bitefa uvrštene su i dve domaće predstave - “Bahantkinje” Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Stafana Valdemara Holma i “Ko bi hteo mamu kao moju” Dalije Aćin, u produkciji Servisa za savremeni ples “Stanica”. Veliki pozorišni i književni jubilej - 150 godina od rođenja Antona Čehova - biće obeležen predstavama “Ujka Vanja” u režiji pokojnog Jirgena Goša i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina i “Tri sestre” Jurija Pogrebnička, u izvođenju Moskovskog teatra “Okolo”.

Najavljena je i tribina na temu “Čehov u 21. veku”, na kojoj će učestvovati eminetni domaći i inostrani pozorišni stvaraoci. Za gran pri 44. Bitefa nadmetaće se i predstave “Frankenštajn projekt” Ivet biroa iz Budimpešte, u režiji Kornela Mundruca, “Tužni tropi” u izvođenju kompanije Virđilija Sijenija iz Firence, kao i predstava “T.E.O.R.E.M.A.” Gžegoža Jažine iz Varšave.

Najavljena je i predstava Janeza Janše i Dušana Jovanovića “Spomenik G2″, u produckiji teatra “Maska” i Mesnog gledališča iz Ljubljane.

O dobitniku gran prija Bitefa “Mira Trailović” odlučivaće žiri kojim predsedava hrvatska pozorišna umetnica Nataša Rajković. U žiriju će biti i pozorišna kritičarka iz Rusije Elena Kovalska, rediteljka i dramska spisateljica iz Rumunije Đanina Karbunariju, glumac Damjan Kecojević i reditelj Bojan Đorđev.
I ove godine biće održan prateći programi “Šoukejs”, “Bitef polifonija” i “Bitef na filmu”, kao i nekoliko izložbi i tribina.

Izvor: e-novine Photo: www.bitef.rs