IZLOŽBA PREDMETA I FIGURA IZ VINČE

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

U Konaku kneginje Ljubice, u utorak, 14. septembra biće otvorena izložba “Vinča - fragmenti za rekonstrukciju prošlosti”.

Ova izložba je nastala kao plod saradnje Muzeja grada Beograda (MGB) i stručnjaka koji su radili arheološka istraživanja na lokalitetu Vinča.

Izložbu čine posude i figure iz perioda 5.200 - 4.200 stare ere, zatim bakarnog i bronzanog doba, otkrivenih u periodu 1978-2010. godine.

Većina predmeta će prvi put biti prikazana javno, a posebno je izdvojena figura trudne vinčanske žene koja je iskopana pre dva meseca. Zatim biće izloženi Majers pitos - velika posuda za skladištenje hrane sa bogatom dekoracijom, “Svadbeni set iz Vinče” - grupa keramičkih posuda koje su korišćene prilikom velikih gozbi, i ostalo.

Autori izložbe Milorad Ignjatović, Nenad Tasić i Stevan Đuričić žele da na atraktivan način prenesu publici svoja iskustva sticana tokom istraživanja arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči.

Izvor: B 92

LADY GAGA UZELA 8 MTV NAGRADA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Američka pevačica Lady Gaga dobila je osam priznanja na svečanoj dodeli MTV video nagrada održanoj u 12. septembra uveče u Los Anđelesu.

Lady Gaga je pobedila u najvažnijoj kategoriji, muzički video godine, sa spotom za pesmu “Bad Romance”.

Ekscentrična pevačica nagrađena je i za najbolji ženski video (Bad Romance), saradnju (Telephone), pop video (Bad Romance), dance video (Bad Romance), kao i za koreografiju, režiju i montažu spota za hit “Bad Romance”.

Eminem je nagrađen za najbolji muški i najbolji hip-hop video, za “Not Afraid”.

Za najbolji debitantski video proglašen je spot za pesmu “Baby” Justina Biebera. U rok kategoriji pobedila je grupa 30 Seconds to Mars i numera “Kings and Queens”.

Osam MTV video nagrada dobila je i 1986. grupa “A-ha” za hit “Take on Me”, a rekorder je Peter Gabriel, koji je 1987. pobedio u deset kategorija sa spotom za pesmu “Sledgehammer”.

Izvor: B 92 Foto: Beta

ROBERT PLANT - BAND OF JOY

Nebojša Đorđević    Vesti

Ko bi rekao da će tri godine nakon ploče koja je prodata u više miliona primeraka i dobila Grammy nagradu, Plant snimiti još bolju?

Muzika Roberta Planta već neko vreme ima mnogo više dodirnih tačaka sa Bobom Dylanom nego sa njegovim matičnim bendom Led Zeppelin. I hvala bogu da je tako. Ne zato što su Led Zeppelin pravili rđavu muziku, daleko od toga, već zbog toga što bi pokušaj kopiranje te faze Plantovog života u 21. veku izgledao groteskno. Da je on toga više nego svestan, dokazao je sa višestruko nagrađenim folk albumom “Raising Sand” kog je pre pet godina snimio sa Alison Krauss, kao i sa ovogodišnjim “Band of Joy” sa kojim je definitivno raspršio sve nade starih fanova koji su se nadali nekoj novoj “Stairway to Heaven”. Obe ploče su po senzibilitetu slične i obe sigurno plove country, folk, soul, blues i americana vodama, mada preovladava utisak da je “Band of Joy” nešto mračniji i ne nužno, ali ipak, za nijansu kvalitetniji od “Raising Sand”.

Naziv albuma je omaž istoimenom Plantovom bendu sa kojim je svirao pre nego što je postao član Led Zeppelin, a čiju muziku on danas opisuje kao psihodelični blues. Kako sam kaže, ono što prevashodno povezuje tu njegovu staru grupu i aktuelni album je iskrenost u pristupu, koja je već nakon prvog slušanja ploče “Band of Joy” više nego očigledna.

Kao i “Raising Sand”, i ovaj album čine obrade uglavnom folk i blues klasika. Možda najveće pozitivno iznenađenje je obrada dve pesme grupe Low “Silver Rider” i “Monkey”, obe sa ploče “Great Destroyer”. Plant je sa njima uradio nešto slično što i Johnny Cash sa Reznorovom “Hurt”: potpuno ih je uobličio u vanvremenske teme za koje biste pre rekli da su tradicionali iz pedesetih nego da su delo indie-rokera iz 21. veka. Prvi singl “Angel Dance” (u originalu je sviraju Los Lobos) karakteriše masivna ritam sekcija između koje se provlače zvuci inspirisani orijentom, Plantovom večnom fascinacijom. Country-pop u obradi grupe Milton Mapes “The Only Sound That Matters” zvuči kao da je reč o pesmi sa nekog Whiskeytown albuma, dok je Richard Thompsonova “House of Cards” mešavina gospela i bluesa, a za tu duhovnu atmosferu treba zahvaliti ponajviše pratećem vokalu folk dive Patty Griffin. Njen glas čujemo i u refrenu “You Can’t Buy My Love”, dok električna gitara u toj pesmi zvuči kao da ju je svirao Jack White lično. Van Zandtova “Harms Swift Way” takođe zvuči moderno i, dok je slušate, potpuno možete zamisliti vožnju na nekom prašnjavom američkom autoputu, dok vas bendžom obojen tradicional “Cindy I’ll Mary You One Day” katapultira u neko planinsko selo u Dakoti.

Plant ima 61. godinu a njegov glas i dalje zvuči moćno, iako više nije u stanju (a biće da to više i ne želi) da peva one visoke tonove po kojima je bio poznat u Led Zeppelin. Umesto toga, način na koji on danas peva neodoljivo podseća na glas nekog prophet storytellera koji je prošao “sito i rešeto”. Album je producirao lično Plant, a među odabranom grupom muzičara koji ga prate, pored Griffinove, nalaze se stari vuci američkog folka, kao što su multi-instrumentalista Darrell Scott (svirao sa Guy Clarkom, Steveom Earlom, Emmylou Harris), Buddy Miller (pratio Gillian Welch, Johna Fogertyja), kao i Byron House (bio u bendovima Dolly Parton i Sama Busha).

Dok slušate ovaj album, ispred očiju vam prolaze slike Dylanove, Fordove i Fitzgeraldove Amerike, kao i sav onaj mikrokosmos o kome već decenijama propoveda Žikica Simić. Iako većina pesama odiše mračnom atmosferom, ona nije ništa tamnija nego ona koja nas pronalazi u svakodnevnom životu. To što se na “Band of Joy” nalaze obrade umesto autorskih numera nije nikakav minus, čak naprotiv - svaka od pesama zvuči kao da ju je Plant lično napisao, i svaka nosi težinu iskustva čoveka koji je u rock muzici proveo gotovo pola veka.

Umesto da muzikom koju karakterišu duge, dosadne gitarske solaže i glasom od nekoliko oktava prepisuje knjigu istorije, Robert Plant je rešio da napiše potpuno novo poglavlje. Upravo to mu je i pošlo za rukom, jer “Band of Joy” može sasvim ponosno stajati pored antologijskih albuma Plantovog matičnog benda, iako sa njima nema gotovo ništa zajedničko, osim velikog poštovanja prema blues nasledstvu. Iako do kraja godine imamo skoro četiri meseca, nema sumnje da smo već sad dobili najozbiljnijeg kandidata za najbolji album 2010.

Izvor: B 92

ŠTA ĆE SVIRATI GUNS`N`ROSES

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Američki bend Guns’n'Roses sviraće preko dva i po sata na koncertu 23. septembra u Beogradskoj areni, a organizatori su saopštili i najavljeni spisak pesama koje će izvesti.

“Koncert počinje kratkim instrumentalnim uvodom. Sledi naslovni hit poslednjeg albuma ‘Chinese Democracy’. Najveći hitovi ‘Welcome to the Jungle’, ‘Live and Let Die’, ‘You Could Be Mine’ i ‘Sweet Child of Mine’ nalaze se na repertoaru, dok će poseban uvod u ‘Novembar Rain’ dati Aksl solo nastupom na klaviru”, saopštili su Beogradska arena i “Jelen live”.

Kompletan spisak najavljenih pesama:

“Chinese Democracy”, “Welcome To The Jungle”, “It’s So Easy”, “Mr. Brownstone”, “Sorry”, sledi solo gitariste Richarda Fortusa u temi iz filmova o Džejmsu Bondu, pa “Live And Let Die”, “This I Love”, “Rocket Queen” i solo klavijaturiste Dizzy Reeda.

Slede “Street Of Dreams”, “You Could Be Mine”, pa solo novog gitariste DJ Ashbe, zatim “Sweet Child Of Mine”, “Another Brick In The Wall Part 2″, solo za klavirom Aksl Rouza koji prelazi u “Goodbye Yellow Brickroad/Someone Saved My Life Tonight”.

Posle “November Rain” ide solo u temi iz “Pink Pantera” gitariste Bumblefoota, pa “Knockin’ On Heaven’s Door”, “Nightrain”, “Madagascar” i “Paradise City”.

Organizatori su najavili da, kao i na ostatku turneje, u Beograd stiže oprema Guns’n'Roses u 12 šlepera, sa velikom binom i kompletnim ozvučenjem.

Izvor: B 92

LISTA DEST NAJGLEDANIJIH FILMOVA U SAD

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Lista deset najgledanijih filmova u SAD proteklog vikenda, sa vikend zaradom:

1. “The American” 12,9 miliona dolara

2. “Takers” 11,4 miliona dolara

3. “M a c h e t e” 11,3 miliona dolara

4. “The Last Exorcism” 7,6 miliona dolara

5. “Going the Distance” 6,8 miliona dolara

6. “Plaćenici” 6,5 miliona dolara

7. “Rezervni igrači” 5,4 miliona dolara

8. “Jedi, moli, voli” 4,9 miliona dolara

9. “Početak” 4,5 miliona dolara

10. “Dadilja Makfi i veliki prasak” 3,5 miliona dolara

Izvor: S-media