LESTEROVI “BITLSI” NA POKLON BFI

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika, Vesti

Američki reditelj Ričard Lester poklonio je Britanskom filmskom institutu (BFI) svoju celokupnu arhivu u kojoj se nalaze i skice scenarija za filmove o “Bitlsima” koje je režirao - “A Hard Day’s Night” i “Help!”.

Radna scenarija, koja nose jednostavne naslove “The Beatles” i “The Beatles 2″ deo su Lesterove arhive koja će od sada biti u posedu BFI. Nastao u jeku Bitlmanije, “A Hard Day’s Night” je crno beli film iz 1964. koji prati jedan dan u životu slavne četvorke.

Godinu dana kasnije snimljen je i film u boji - “Help!” u kome grupu progoni indijska sekta. Mada nije pobudio veliko interesovanje, album koji ga je pratio i na kom se nalazi čuvena pesma “Yesterday” ostvario je ogroman uspeh.

Lester je, takodje, snimio i nadrealistički antiratni film “How I Won the War” na kojem je saradjivao i u kom je glumio Džon Lenon.

Među dokumentima koje je Lester poklonio BFI nalaze se i brojna pisma iz njegove prepiske sa holivudskim zvezdama poput Odri Hepbern, Rakel Velč i Čarlton Heston.

Rodom Amerikanac, Lester (78) je uglavnom radio u Velikoj Britaniji. Pored filmova o Bitlsima ostaće zapamćen i po režiranju nastavaka “Supermena” sa Kristoferom Rivom u glavnoj ulozi. Lester je povodom donacije izjavio da je to učinio u znak zahvalnosti za “40 godina uspešne saradje” sa BFI.

Izvor: B 92

UKRADENA DALIJEVA “ŽENA FIOKA”

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

Bronzana skulptura čuvenog španskog slikara, vredna više od sto hiljada evra, ukradena u po bela dana u Belgiji

U BELGIJSKOM gradu Brižu, u po bela dana, ukradena je bronzana skulptura “Žena fioka” čuvenog španskog slikara Salvadora Dalija - vredna više od sto hiljada evra.

Lopov je sa kupljenom ulaznicom ušao na izložbu i neopažen izašao sa skulpturom, koju je umetnik napravio 1964. godine. Rad (težak desetak kilograma) predstavlja ženu u poluležećem položaju, oslonjenu na desnu ruku, iz čijeg stomaka i grudi izlaze fioke.

Izvor: novosti.rs V. V. S.

PROMOCIJA NOVOG TOMA KNJIGE “ČUDOVIŠTA KOJA SMO VOLELI” RANKA MUNITIĆA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Knjiga Ranka Munitića “Čudovišta koja smo voleli 4″ biće predstavljena u utorak, 24. avgusta (12h) u galeriji “Artget” Kulturnog centra Beograda. Učestvuju Dragan Jovićević (”Danas”), Bora Stanojević (Jugoslovenska kinoteka) i Zoran Penevski (Kreativni centar), a moderator je Marjan Čakarević.
Ranko Munitić (1943-2009)

Četvrti tom filmsko-umetničke “enciklopedije” Ranka Munitića (1943-2009) “Čudovišta koja smo voleli” fokusiran ja na likove koji osvajaju veliko platno u periodu do Drugog svetskog rata, saopštili su organizatori promocije.

Kao i u prethodnim delovima, Munitić prvo istražuje književne predloške, a potom njihovo oživljavanje na filmu, odnosno u stripu.

Ovaj jedinstveni brevijar i priručnik fantastične antropologije zapravo je šetnja kroz kompletnu istroriju umetnosti i kulture, gde se preko mitoloških i izmišljenih bića pripoveda istorija civilizacije, stvarnija od stvarne istorije.

U tom smislu “Čudovišta koja smo voleli” jesu pisana za znalce i sladokusce, koji mogu da pretresu i uporede svoja znanja i zapažanja sa Munitićem, ali, sa druge strane, u pitanju je i vodič kroz istoriju filma, književnosti i umetnosti za sve osetljive duše koje prvi put istinski ulaze u ovaj svet.

Pri svemu tome, knjiga je ispisana sigurnom rukom majstora esejistike i, što je važnije, istinskog posvećenika i ljubitelja svih umetnosti.

Biografija

Ranko Munitić (1943-2009): pisac kritika, eseja i knjiga iz raznih oblasti umetnosti. Posebnu pažnju posvećivao je domaćoj kinematografiji, dokumentarnom filmu, filmskoj animaciji, stripu, glumi i glumcima i umetničkoj fantastici. Napisao je više filmskih scenarija i radio kao član žirija i selekcionih komisija na dvadesetak svetskih festivala kratkog i animiranog filma. Često je isticao da nema nikog iza sebe, već „samo svoje ime, prezime, obraz, savjest”.

Izvor: Blic Online M. Vukelić

PRONAĐENO PODVODNO BLAGO BLIZU ITALIJANSKE OBALE

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

Arheološki nalaz je pronađen u vodama centralne Italije, nadomak malog ostrva Zanone u Pontinskom arhipelagu u Tirenskom moru.

Ostaci brodova dugačkih oko 18 metara, pronađeni su na dubini od 100 do 150 metara. Identifikovana su četiri rimska broda, koja su verovatno potonula u olujama u različitim vremenskim periodima.

Tim stručnjaka je specijalnim sonarnim skenerom istražio i snimio obilje amfora u olupinama trgovačkih brodova, koji su prevozili robu iz Severne Afrike, Italije i Španije, preneo je Glas Amerike.

Trgovalo se, pored ostalog, vinom, maslinovim uljem, voćem, kao i specijalnim ribljim sosom koji je korišćen u rimskoj kuhinji.

Ostaci su u tako dobrom stanju, zato što ih vekovima nisu poremetili ribari ili ilegalni lovci na morsko blago.

Arheološko nalazište je pronađeno u okviru zajedničkog projekta italijanskog Ministarstva kulture i američke Zadužbine Aurora, koja promoviše podvodna istraživanja u Mediteranskom moru.

Podvodni arheolog italijanskog Ministarstva za kulturu Analisa Zaratini, objašnjava da je za arheološka nalazišta na većoj dubini verovatnije da će biti u boljem stanju.

U doba starog Rima, arhipelag je bilo vlasništvo cara Avgusta, a služio je kao luka za brodove koji su plovili između Severne Afrike i Španije.

“Ovo je u stvari bila jedna od glavnih raskrsnica na Mediteranu, na kojoj je car Avgust izgradio luku u koju su brodovi mogli da se sklone za vreme oluja”.

Zvaničnici zaduženi za zaštitu kulturnih spomenika veruju da će novo arheološko nalazište biti velki mamac za turiste.

Jedna od glavnih briga arheologa je mogućnost da je pronađeno blago u stvari ilegalno preneto sa nekih drugih mesta. Svrha finansijskih patrola je sprečavanje ilegalnih aktivnosti.

“Patrole sprečavaju da ronioci kradu amfore za sebe ili za prodaju na crno”, kaže pukovnik Virgilo Đusti iz italijanske finansijske policije.

Italija je nedavno potpisala novi sporazum sa UNESKO, kojim se zabranjuje premeštanje podvodnih arheoloških nalaza.

Izvor: Blic Online Foto: AFP

CIVILIZACIJSKE POUKE UTKANE U ESTETSKI KOD BIĆA

Ana Čizmar    Kultura, Vesti

Izložba radova kineskih umetnika u Grafičkom kolektivu

Beograd - U Grafičkom kolektivu večeras u 20 sati otvara se izložba radova Ćianzi Čena, Je Sina i Ći Janga, kineskih umetnika čija se stvaralačka i profesionalna afirmacija vezuje za vodeće evropske umetničke centre (Oslo, Pariz, Keln).

Generacijski bliski, ali različitih umetničkih poetika, trojica autora su nosioci promena koje je kineska umetnost doživela tokom poslednjih decenija 20. veka. Ne napuštajući drevne civilizacijske pouke utkane u estetski kod bića, oni svojim odnegovanim stvaralačkim senzibilitetom i fleksibilnošću potvrđuju otvorenost ka savremenoj umetničkoj praksi kosmopolitskog karaktera.

Ćianzi Čen (1957) nakon studija u Pekingu od 1986. svoje umetničko usavršavanje nastavlja u Oslu. Čen izlaže litografije u kojima dominira tema konja, još jednog u nizu toposa kineske umetnosti. Vođen u realizaciji svojih grafika energičnim potezom, one gotovo izmiču svetu pojavnog, čime se prvobitno zadata forma svodi na metaforu snage, vitalnosti i elegancije.

Je Sin (1953), od 1986. živi u Parizu; na pariskom Univerzitetu profesor je slikarstva i kaligrafije. Kombinujući ikonografski kliše tradicionalnog kineskog slikarstva, kaligrafski znak i grafički izraz, istražuje problem akta u kineskoj umetnosti, gde je prikaz ženskog tela bio dozvoljen samo u okvirima erotskog slikarstva, a rad po živom modelu na akademijama postaje praksa tek od 1920. godine.

Ći Jang (1952), nakon niza samostalnih i grupnih izložbi u Kini i Nemačkoj, predstaviće se beogradskoj publici radovima na papiru iz ciklusa „Peking-Njujork-Diseldorf” i gipsanim figurinama „Igrač” čija svežina izraza i inventivnost označavaju neiscrpnost potencijala figuracije.

Izvor: Danas K. R.