ZNAČAJNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U ALBANIJI

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Bista atletičara koja potiče iz rimskog doba nađena na lokalitetu Apolonija u Albaniji i predstavlja jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u toj zemlji u proteklih pola veka. Bista pronađena u kanalizaciji antičkog grada Apolonije.

Na lokalitetu Apolonija u Albaniji pronađena je bista atletičara iz rimskog doba, koja predstavlja jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u toj zemlji u proteklih pola veka.
Apolonia-2.jpg

“Otkriće je izuzetno, najveće u poslednjih 50 godina u Albaniji, jer je kip neoštećen”, rekao je francuski profesor Žan-Lik Lambole koji je predvodio albanski arheološki tim.

Iskopavanja su vođena na lokalitetu Apolonija, oko 120 kilometara južno od Tirane.

Arheolozi su naveli da je izuzetan kvalitet izrade biste dimenzija 84 centimetra sa 53 centimetra. Nađena je u kanalizaciji u zapadnom delu Apolonije gde su se nekada nalazila naselja rimskog i helenističkog doba.

Bista je preneta u arheološki muzej Tirane.

“Apolonija je najveće arheološko nalazište Albanije. Pošto na tom mestu nema modernog naselja, iskopavanja se izvode u odličnim uslovima”, tvrde stručnjaci.

Arheolozi su naveli da su na lokalitetu Apolonija, u istoj kanalizaciji, našli bronzano stopalo u rimskoj sandali.

Izvor: RTS

PEPERNIKON - UDŽBENIK DREVNOG BALKANA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Areheološki lokatet Perperikon, otkriven pre 15 godina kod bugarskog grada Krdžali, prvobitno je bio tračka prestonica, pa versko središe, a zatim antička, vizantijska i srednjevekovna nesobina.

Od kako je pre 15 godina otkriveno, arheološko nalazište Perperikon u Rodopima u Bugarskoj ne predstavlja da iznenađuje arheologe.

Prvobitno prepoznat kao prestonica Tračana, taj lokaltet je u nauku sve više ulazio i kao njihovo duhovno središte, a njegova hronolgija se sa tračkog perioda, III i IV vek pre nove ere, najpre “spustila” do početaka bronzanog doba da bi u kasnijim arheološkim kampanjama bili sakupljeni dokazi, kojima je potvrđeno da je postojao do 14. veka nove ere.

Tako je do kraja devedesetih potpuno nepoznat lokalitet postepno preuzimao mesto najznačajnijeg otkrića prošlog i početka ovog veka u balkanskoj arheologiji.

O njegovoj dugovečnosti i značaju arheolog, Nikolaj Ovačarov, nedavno je “dodao” nove dokaze. Reč je o lampi ili žižku iz Rimske epohe, napravljenoj u obliku figure žene koja igra.

Izveden je u, za to vreme uobičajenoj, tehnolgiji “tera sigilata”, neobično umešno i veoma precizno primenjenoj. Ovčarov procenjuje da predmet datira iz III veka nove ere.

Ove godine, na lokalitetu su pronađene dijadema i novčići iz vremena bugarskih kraljeva Ivana i njegovog sina Mihajla, sa kraja 14. veka. Ti predmeti Perperikonu su produžili kontinuitet na najmanje tri i po milenijuma.

Izvor: RTS