MJUZIKL O SPAJDERMENU NA BRODVEJU

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Dugo najavljivani mjuzikl o čoveku-pauku, ” Spider-Man Turn Off the Dark ” stiže na Brodvej u Njujorku krajem godine.

Mjuzikl „Spider-Man Turn Off the Dark” je najavljivan kao jedan od najskupljih u istoriji Brodveja. Međutim, šest godina tokom priprema se suočavao sa finansijskim problemima.

Priča je zasnovana na Marvelovom stripu, muziku i tekst pesama napisali su Bono i The Edge, a autori libreta su Glen Berger i Julie Taymor, koja je takođe i režiserka predstave.

Pretpremijere će početi od 14. novembra, a svečana premijera je zakazana za 21. decembar.

Izvor: B 92

POGLEDAJTE ZLATNIK STAR 2200 GODINA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Arheolozi su danas objavili da su otkrili najteži i najvredniji zlatni kovani novac koji je ikada pronađen u Izraelu, čija starost datira od pre 2.200 godina..

Zlatnik je nađen na severu zemlje, pored granice sa Libanom u Tel Kedešu 22. juna, star je 2.200 godina i teži 28 grama, šest puta više od većine ostalih iz tog područja, navedeno je u saopštenju Uprave za antikvitete.

Načelnik odeljenja za kovanice Donald Ariel rekao je da datira iz vremena vladavine Seleukida, čije je sedište bilo u Iraku, iako su ga iskovali rivali egipatski Ptolomeji.

Na kovanici je lik koji možda predstavlja Kleopatru i suprugu Ptolomeja V.

To je tek drugi zlatnik ikada pronađen u Izraelu, a prvi je težio samo dva grama.

Izvor: Vesti online

“AFTERSHOCK” UŠAO U ISTORIJU

Ivan Manojlović    Film

Film poznatog autora Ksjaoganga Fenga (Xiaogang Feng) “Aftershock” (Naknadni potresi), ostvarenje je sa najvećom zaradom u istoriji kineske kinematografije.

Kako je saopštio srpski distributer filma MCF, ova drama o najvećem zemljotresu Tangšanu, koji je odneo 240.000 života, u prvih 18 dana prikazivanja u kineskim bioskopima zaradila je 78,47 miliona dolara.

Prethodni film na kineskom jeziku koji je držao rekord u zaradi je film “The Founding of a Republic”, koji je u oktobru prošle godine postigao zaradu od 61,49 miliona dolara.

U bioskopima u Hong Kongu “Aftershock” je inkasirao 1,55 miliona dolara, što takođe predstavlja najveću zaradu koju je do sada ostvario film na kineskom jeziku.

Ovim rekordom, više puta nagrađivani, reditelj potvrdio je svoj status filmskog stvaraoca koji najviše zarađuje, s obizrom da se među prvih pet kineskih filmova sa najvećom zaradom u Kini nalazi i njegov film “If You Are the One”.

“Aftershock” je drama o porodici koju je 1976. godine razdvojio katastrofalni zemljotres u Tangšanu, da bi se na okupu našla decenijama kasnije nakon velikog sečuanskog zemljotresa 2008.

Još uvek nije poznato kada će Fengov film moći da pogleda i srpska publika.

Izvor: B 92

ELVISOVA UNUKA KAO GLUMICA

Aleksandra Radovanović    Film

Rajli Kio igraće u četvrtom nastavku „Pobesnelog Maksa”

UNUKA „kralja” rokenrola Elvisa Prislija lepa Rajli Kio igraće u četvrtom nastavku „Pobesnelog Maksa”. Film pod nazivom „Fury Road” snimiće Džordž Miler, koji je režirao i prethodna tri nastavka, a radnja filma se zasada drži u tajnosti. Mel Gibson je igrao Maksa u prethodna tri dela, a glavnog junaka u novom nastavku glumiće Tom Hardi, dok će se u glumačkoj ekipi nalazi i oskarovka Šarliz Teron

Izvor: Večernje novosti V. N.

SALVADOR DALI U MUZEJU 25. MAJ

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Na izložbi grafičkih dela Salvadora Dalija, koja će biti otvorena 2. septembra u Muzeju “25. maj” u Beogradu, biće predstavljeno više od 200 radova tog umetnika iz njegovih opusa “Biblija Sacra” i “Božanstvena komedija”, rekao je koordinator izložbe Jaša Gabrijan.

Prema njegovim rečima, na izložbi pod nazivom “Božanstveni svetovi” biće predstavljeno više od 100 Dalijevih grafika iz opusa “Božanstvena komedija” iz 1964. godine, kao i 106 Dalijevih grafika opusa “Biblia Sacra” iz 1967. godine.

- Beogradska publika će imati priliku da vidi i dve potpune dekompozicije drvoreza i šest originalnih knjiga ‘Božanstvene komedije’, markice italijanske vlade koje su objavljene za godišnjicu Danteovog rođenja, naslove svih izloženih radova- rekao je on.

Prema njegovim rečima, na izložbi će biti predstavljeni i stihovi uz “Božanstvenu komediju”, biografija Dantea, objašnjenje opusa “Biblia Sacra”, objašnjenje opusa “Božanstvene komedije”, kao i objašnjenje dekompozicija.

Gabrijan je istakao da je izložba do sada bila predstavljena u Sloveniji, na Bledu i u Mariboru, i u Njujorku, kao i da su Dalijevi radovi koji će biti prikazani deo zbirki raznih galerija ali i privatnih kolekcionara.

- Izložba ima specifičan edukativni karakter, jer se posetioci kroz ilustracije upoznaju sa sadržajem Biblije i ‘Božanstvene komedije’, a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu- rekao je on.

Izložba u Muzeju “25. maj” u Beogradu biće otvorena do 15. novembra.

Izvor: Glas javnosti