SPEKTAKL OD STIHOVA

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Pesnik Adam Puslojić na Svetskom festivalu poezije u francuskom gradu Sentu

NA Svetskom festivalu poezije „Živi glasovi” u francuskom gradiću Sentu učestvovalo je 110 pesnika sa Mediterana i iz frankofonskih zemalja među kojima su bili i dvoje naših autora Adam Puslojić i Ana Ristović. Ovaj festival inače raspolaže fondom od dva miliona evra.

Organizovan u rodnom mestu Pola Valerija i Žorža Brasansa, ovaj impozantni festival, kako nam je preneo Puslojić, ličio je na ogroman spektakl, sav u znaku stihova i muzike. Sve važne ulice bile su „premrežene” porukama sa pesmama učesnika, u svakom kafiću su se mogli čuti stihovi i naći program manifestacije koja se odvijala na osam mesta i trajala osam dana. U okviru manifestacije održani su muzički programi na kojima je bio zapažen nastup Esme Redžepove, priređivane su izložbe slika i sajam knjiga. Popularni glumci Enuk Eme, Žan Luj Trentinjan i Šarlota Repling imali su posebno veče kada su govorili stihove francuskih autora pred više od hiljadu posetilaca.

Adam Puslojić je učestvovao na nekoliko čitanja, a počastvovan je i posebnim programom „Glas solo” koji je vodio poznati pesnik i mediteranski klasik Bernar Mazo. Naš pesnik se našao i među petoricom autora kojima su prvi put u okviru festivala objavljene knjige. Puslojevićeva zbirka „Par bonheur/Par malheur” (Na sreću / Na nesreću) izašla je u izdanju kuće „Al manar” i Festivala, u prevodu Kolje Mićevića i Dragice Mugoše. Puslojić nam je rekao da su trojica istaknutih pisaca, izuzetno popularni italijanski pesnik i pevač Klaudio Pocani, Bernar Mazo i Grk Josif Ventura potvrdili da će biti gosti predstojećeg Međunarodnog susreta pisaca u Beogradu.

Izvor: Večernje novosti: D. Bt.

SVI JURE PRVU TRUBU

Nebojša Đorđević    Vesti

Petrović sa Džonijem Depom

Orkestar Dejana Petrovića boriće se za Prvu trubu sveta na 50. saboru u Guči

U BOJU za Prvu trubu sveta, Srbiju će predstavljati orkestar Dejana Petrovića, najmlađeg majstora trube. Rođen je 1985. godine u Dubokom, kod Užica, u porodici u kojoj se truba prenosila sa kolena na koleno.

- U mojoj porodici svirali su pradeda, deda i pokojni otac Mićo Petrović, čuveni majstor trube, od koga sam naučio sve što danas znam o trubi - rekao je za naš list Petrović. - Sada sviramo brat i ja i nastavljamo tradiciju naših predaka. Otac mi je bio uzor, on je puno puta pobeđivao na Saboru i imao je odličan orkestar.

Orkestar Dejana Petrovića osnovan je 1996. godine, i već na prvom takmičenju u Guči došla je i prva nagrada. Otada nije prošla nijedna godina, a da ovaj mladi orkestar nije osvajao jednu od prestižnih nagrada. Petrović je dva puta do sada osvojio i „Zlatnu trubu”, dar „Večernjih novosti”, i to 2005. i 2009. godine, kada je postao dvostruki, apsolutni pobednik Guče, jer je, pored priznanja publike, dobio i nagradu žirija, odnosno Prvu trubu.

- Velika mi je čast što ću predstavljati Srbiju na takmičenju za Prvu trubu sveta. Konkurencija je jaka i znamo da su trubači u osam inostranih orkestara prave zveri od muzičara. Ali, ne marimo mnogo zbog toga. Oni dolaze na naš teren i publika je na našoj strani. Vežbamo danonoćno, a sviraćemo pesmu i kolo - kaže Petrović, čiji orkestar sarađuje sa Cecom Ražnatović, Dejanom i Sašom Matićem, ali i Emirom Kusturicom.

MAJSTOR EKREM DRUGI orkestar koji će se boriti za Srbiju na svetskom takmičenju biće orkestar Ekrema Mamutovića. Kako nam je rekao, njegov orkestar već pet meseci „trenira” za nastup u Guči. Ekrem će ove godine dobiti majstorsko pismo, pa želi da svetu pokaže kakav je virtuoz jedan majstor srpske trube. Dodaje da se nada nekoj od glavnih nagrada.

Izvor: Večernje novosti V.Ilić

OTKRIVEN TUNEL ISPOD PIRAMIDE KECALKOATL U TEOTIHUAKANU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Meksički arheolozi otkrili su tunel dugačak stotinak metara ispod piramide Kecalkoatl, jedne od najznačajnijih na nalazištu Teotihuakan, u blizini glavnog grada Meksika, saopštio Nacionalni institut za antropologiju i istoriju.

Ekipa od tridesetak istraživača lokalizovala je “ulaz u tunel koji vodi u niz galerija ispod hrama Pernate zmije” (Kecalkoatl) “u kojima se možda posmrtni ostaci vladara” tog doba, naveo je direktor projekta Serhio Gomez, a prenose agencije.

Teotihuakan je bio glavni grad najveće prekolumbovske imperije Asteka, a na vrhuncu razvoja, oko 650. godine, bio je jedan od pet najvećih gradova na svetu, sa 250.000 stanovnika.

Ulaz u tunel je 14 metara ispod površine, a celom njegovom dužinom u steni su isklesane prostorije.

Tunel je sagrađen prema hramu Kecalkoatl, a zazidan je pre oko 1.800 godina. Sveštenici koji su vodili ceremoniju zatvaranja poslagali su ispred ulaza hiljade ukrasa od školjki i poludragog kamenja, najverovatnije kao ponude bogovima.

Izvor: Blic Online/Beta Foto: AFP

44. ZAJEČARSKA GITARIJADA

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Zaječarska Gitarijada, najstariji festival neafirmisanih rok bendova u ovom delu Evrope, počinje sutra otvaranjem 6. međunarodnog salona rok fotografije u Radul-begovom konaku u Zaječaru.

Do 8. avgusta za najbolji bend 44. izdanja Gitarijade na otvorenom prostoru u park šumi Kraljevica takmičiće se 12 grupa, koje je selekciona komisija sa Sašom Bonovićem na čelu, izabrala u konkurenciji od 90 bendova. Publici će se predstaviti grupe “Bolesna štenad” i “Alhemija” iz Beograda, “Praj” (Pry) i “Svarun” iz Novog Sada, “Plastik sandej” (Plastic Sundey) iz Niša, “Stondilers” (Stonedillers ) iz Čačka, “Šejdi kru” (Shejdi Kruu) iz Sremske Mitrovice, dva zaječarska benda “Delirijum” i “Trilogija”, zatim grupu “Megavat” iz Požarevca, “Es i fol” (As i fall) iz Banja Luke i bend “Šraf” (Shraf) iz Kosovske Mitrovice. Ukoliko neki bend otkaže učešće, u takmičarskom delu nastupiće beogradska grupa “Slam tilt”. U revijalnom delu, 6. avgusta, publika će moći da čuje poznatog i popularnog američkog muzičara Lens Lopeza, a zatim i poznatu zagrebačku grupu “Psihomodo pop”, kao i rok sastave “Van Gog” i “Over drajv”. Druge takmičarske večeri nastupiće Kiki Lesandrić i “Piloti”, zatim nekadašnji pobednici Gitarijade - grupa “Bjesovi” iz Gornjeg Milanovca, beogradski sastav “Najt šift” i Đorđe David. Pobednici Gitarijade, prema odluci žirija koji će činiti Lesandrić, Milan Šćepanović (”Najt šift”) i predstavnik medijskog sponzora TV Košava, dobiće 150.000 dinara, dok će najboljem bendu prema mišljenju publike pripasti 100.000 dinara. Ove godine uporedo sa Gitarijadom biće održan 14. međunarodni moto skup na kome se očekuje dolazak oko 1.000 bajkera iz Srbije, Austrije, Nemačke, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. U subotu, 7. avgusta, biće priređena bajkerska takmičenja, akrobacije i defile, a na Kraljevici uporedo će biti organizovana dva kampa - kamp rokera, koji će biti potpuno besplatan, i kamp bajkera. Ulaz na festival se ne plaća.

Izvor: Pink/Tanjug

LEVČEV DOBITNIK MEĐUNARODNE NAGRADE NOVOG SADA

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

NOVI SAD - Bugarski pesnik Ljubomir Levčev (75) ovogodisnji je dobitnik Međunarodne nagrade Novog Sada, koja će mu biti uručena tokom predstojećeg 5. međunarodnog novosadskog književnog festivala, saopšteno je u Društvu književnika Vojvodine (DKV).

Jubilarna 50. “Brankova nagrada” pripala je mladom novosadskom pesniku Branislavu Živanoviću (26) za knjigu stihova “Pogledalo”, u izdanju bačkopalančkog “Logosa” i novosadske “Bistrice”.

Levčevu je, prema saopštenju žirija, nagrada dodeljena za doprinos savremenoj književnosti, posebno zbog njegovog originalnog pesničkog izraza, koji ga svrstava među najistaknutije pesnike bugarskog jezika. Ona će mu svečano biti uručena 1. septembra na Trgu mladenaca u Novom Sadu, gde će svake festivalske večeri pesnici iz zemlje i inostranstva čitati svoje stihove.

Pre njega istovetno priznanje, koje se sastoji od novčanog iznosa i diplome, dobili su Nemac Krištof Mekel, Francuz Žan-Pjer Faj, Nigerijac Ben Okri i Englez Šon O’Brajen.

Nagrada Živanoviću biće uručena 31. avgusta u Magistratu u Sremskim Karlovcima, rodnom mestu Branka Radičevića.

Peti međunarodni novosadski književni festival, koji će trajati od 30. avgusta do 2. septembra, okupiće oko 70 proznih pisaca, pesnika, književnih kritičara i filozofa iz Nemačke, Francuske, Engleske, Mađarske, Bugarske, Danske, Slovačke, Rusije, Poljske i Srbije, a doći će i petnaestak prevodilaca iz Rumunije, Bugarske i zemlje domaćina.

Sem na Trgu mladenaca i u Magistratu, program će se odvijati i u Pozorištu mladih, Gradskoj biblioteci, sali DKV i kafeu “Bistro”. Pored pesničkih večeri, najavljen je i simpozijum “Književnost i moć: između politike i poetike”, a održaće se i dva razgovora - o savremenoj francuskoj poeziji i srpsko-bugarskoj književnoj saradnji.

Festival će otvoriti pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić.

Izvor: Glas javnosti