U VIMINACIJUMU OTKRIVENA SKULPURA OD ŽADA IZUZETNE IZRADE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korac izjavio je da su u toku velikih arheoloških iskopavanja na Rimskom amfiteatru u Viminacijumu otkrili skulpturu od žada izvanredne izrade.

- Upravo smo ovih dana imali otkrice figure od žada od preko 35 santimetara, ali ni ova figura, nažalost, nije cela, a ono što fascinira je da je izradena u jednom komadu od žada, da je nacin izrade izvanredan, što ukazuje na radionicu koja je, ocito, bila ovde, kazao je Korac.

On je istakao da se na skulpturi vidi kako je umetnik minuciozno radio na njenom oblikovanju, ali da glava figure, kao ni donji deo trupa nisu ocuvani, da bi mogli tacno da odrede ko je on. Pošto iskopavanja intenzivno traju na tom mestu, Korac se nada da ce, možda, i to naci.

Prema njegovim recima, u blizini figure od žada, takode u amfiteatru, pronaden je i bronzani orao sa pozlatom, koji je, ocito, bio postavljen na dvokolicama.

- Rimski amfiteatar u Viminaciumu je jedini amfiteatar u centralnobalkanskom i jugoistocnom delu Evrope, fascinantna je njegova velicina i stepen ocuvanosti, ocuvani zidovi su preko pet metara”, kazao je Korac i dodao da arheolozi tek dolaze do centralnog mesta, do centralne bine, koja se nalazi na dubini vecoj od 18 metara od površinske kote.

Prema njegovim recima, akustika na Viminacijskom amfiteatru, koji je mogao da ugosti 12.000 gledalaca na pozorišnim i drugim predstavama, uobicajena je za rimske amfiteatre. Ocuvani su celi kameni blokovi, cak i gvozdena osovina velikih masivnih drvenih vrata, kojima se izlazilo u arenu.

“Svakako ce od nas ovde ocekivati mnoga iznenadenja, poput figure od žada i bronzanog orla koji je ocito bio postavljen na dvokolicama tokom odredenih predstava koje su to zahtevale, a nadam se da ce tokom leta sreca još da nas podari novim otkricima, tako da ce amfiteatar svakim danom biti sve lepši”, smatra Korac.

Tome ce doprineti i nagovešten dolazak strucnjaka iz Italije sa kojima je Korac nedavno razgovarao u Veroni i sa kojima ce dogovoriti nacine konzervacije i prezentacije amfiteatra, kako bi na najbolji nacin zablistao.
Viminacijum, arheološki lokalitet nedaleko od Kostolca, na prostoru rimskog vojnog logora i prestonice provincije Gornje Mezije, nastao u prvom veku, na 450 hektara nedirnutog prostora krije u sebi ostatke hramova, trgova, ulica i kupatila, amfiteatra, palate, hipodroma.

Izvor: Glas javnosti

VATIKAN DEMANTUJE OTKRIĆE KARAVAĐOVE SLIKE

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

VATIKAN - Upravnik Vatikanskih muzeja Antonio Paoluči demantovao je vest da je nedavno otkrivena slika u sakristiji jezuitske crkve u Rimu nepoznato delo Mikelanđela Merizija da Karavađa (Michelangelo Merisi da Caravaggio).

Paoluči u tekstu objavljenom u listu Oservatore romano (L’Osservatore Romano) piše da je slika “Mučeništvo svetog Lorenca” najverovatnije kopija originala koji je naslikao neki umetnik pod Karavađovim uticajem.

Autorka članka, istoričar umetnosti Lidija Salvijuči Insolera (Lydia Salviuči) jasno je stavila na znanje da ne donosi zaključke o autentičnosti dela i da je potrebno još ispitivanja.

Način na koji je Oservatore romano pisao slici, međutim, sugerisao je da je otkrivena do sada potpuno nepoznata slika majstora koji je umro pre 400 godina.

U tekstu objavljenom 18. jula - na dan umetnikove smrti - naglašavaju se sličnosti sa drugim njegovim radovima kao što su korišćenje efekta svetlosti i senke, jedinstvena perspektiva iz koje je prikazan subjekat, položaj tela sveca.

U tekstu pod naslovom “Novi Karavađo? Ne baš” objavljenom u ponedeljak, Paoluči piše da “Mučeništvo svetog Lorenca” nije u rangu Karavađa, da je slika u najbolju ruku “skromnog” kvaliteta i da su ruke potpuno van perspektive.

Bivši italijanski ministar kulture takođe je naveo da ne kritikuje Insoleru i podsetio da je ona jasno napisala da su potrebne dodatne analize i dokumentacija da bi se dobio konačan odgovor da li je to stvarno Karavađov rad.

“Mučeništvo svetog Lorenca” danas bi javnosti trebalo da bude predstavljeno u Ministarstvu kulture.
Karavađo, koji je vodio razuzdan život, umro je 1610. u toskanskom gradu Porto Erkole, u 40. godini, pod nerazjašnjenim okolnostima.

Izvor: Glas javnosti

“PARNI VALJAK” U ARENI 16. OKTOBRA

Ana Čizmar    Muzika, Vesti

Koncert popularne zagrebačke grupe „Parni valjak”, prvi nakon više od 20 godina, biće održan 16. oktobra u Beogradskoj areni.

Jedna od najpopularnijih rok grupa u bivšoj Jugoslaviji se trenutno nalazi u finišu turneje po skoro svim većim gradovima nekadašnje Jugoslavije, a zbog izizetnog interesovanja publike u Srbiji, ugovoren je i koncert u Beogradu.

“Kada smo krenuli na ovu turneju, otvorili smo i zvaničnu stranicu na “Fejsbuku” gde su odmah počeli da stižu pozivi publike sa raznih strana. Beograd nas je tu od samoga početka zvao, iz dana u dan. Telefoni nam zvone stalno, javljaju se prijatelji, kolege, svi pitaju kad dolazimo. I evo, konačno. Toliko dugo nismo svirali u Beogradu i toliko mi je sve to emotivno da kad počne koncert nadam se da ni neću čuti muziku od pjevanja iz publike!”, prokomentarisao je nastupajući koncert u Beogradu vođa grupe Husein Hasanefendić Hus

Poslednji koncert u Beogradu „Parni Valjak” je održao pre više od 20 godina, dok je grupa pre skoro 35 godina svoj prvi album “Dođite na show!” (1976) objavila upravo za PGP RTB i tako otpočela jednu od najtrajnijih muzičkih priča na ovim prostorima.

Prvu postavu grupe su pored Hasanefendića činili Aki Rahimovski, Srećko Antonioli, Zlatko Miksić i Jurica Pađen. Nakon objavljivanja drugog albuma “Glavom kroz zid” (1977) Pađen napušta bend i njegovo mesto nakratko zauzima Džoni Štulić koji ubrzo potom osniva “Azru” čije prve pesme producira upravo Husein Hasenefendić Hus.

Album “Gradske priče” (1979) donosi nove izmene u postavi ali i zvuku Parnog valjka, a zanimljivo je da te godine izlazi i ploča na engleskom “City kids” koja dobro prolazi u nekoliko evropskih zemalja, ali bend nastavlja sa radom na sceni nekadašnje Jugoslavije. Pravi uspeh stiže godinu kasnije sa albumom “Vruće igre” (1980) i hitovima “Javi se” i “Ona je tako prokleto mlada”.

U toku svog postojanja grupa je objavila i albume “Vrijeme je na našoj strani” (1981) sa hitovima “Kao ti”, “Staška” ili “Moje dnevne paranoje”, zatim “Koncert” (1982),”Glavnom ulicom” (1983) i “Uhvati ritam” (1984),”Pokreni se!” (1985),”E=mc2″ iz 1986. godine, “Anđeli se dosađuju?” (1987) a devedeste godine zaključuju albumom “Lovci snova” iz 1990. godine.

Nakon višegodišnje pauze 1994. godine objavljuju album “Buđenje”, 1997. godine živi album “Bez struje - Live in ZeKaeM” i studijski album “Samo snovi teku uzvodno”.

Poslednji studijski album “Pretežno sunčano?” objavljuju 2004. godine i sledeće godine, nakon pune tri decenije objavljuju definitivno povlačenje sa scene uz veliki oproštajni koncert.

Članovi kreću svojim putevima, ali nakon četiri godine dolazi do spontanog okupljanja na sceni zagrebačkog kluba “Sax” nakon čega se javlja ideja da se napravi najveća turneja u svojoj istoriji koja počinje krajem prošlog leta kulminirajući sa rekordnom posetom na koncertu u Zagrebačkoj areni, a nakon toga ubrzo slede i prepuna sarajevska Zetra i ljubljanska dvorana Tivoli.

Turneja protiče u znaku singla i dokumentarnog filma “Nakon svih ovih godina”, a bend 6. maja ove godine i definitvno potvrđuje da snima novi album i objavljuje novi singl “Stvarno, nestvarno” čiji je spot objavljen sredinom jula.

Organizatori su saopštili da će datum početka prodaje ulaznica i cene za beogradski koncert objaviti naknadno.

Izvor: B 92

VISOKA ŠKOLA ZA KLOVNOVE

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

Predstava novog francuskog cirkusa gostovaće od 31. jula na Ušću

BEOGRAD - Predstava francuskog Nacionalnog centra za cirkusku umetnost „Urban Rabbits”, u režiji Arpada Šilinga, gostovaće u Beogradu od 31. jula do 6. avgusta, sa šest izvođenja na Ušću. Ataše za kulturu Sofi Barde istakla je da je novi cirkus u Francuskoj pravi društveni fenomen, nastao pre više od 30 godina u vreme kada je tradicionalni cirkus počeo da zamire.

Dok je tradicionalni cirkus bio uglavnom porodični posao, novi cirkus je krenuo da se razvija kroz škole, klubove i kampove, koji danas postoje u više od 800 mesta i okupljaju čak 300.000 učesnika. Profesionalnim obrazovanjem za cirkuske veštine bavi se 150 registrovanih škola, a najstariji je Nacionalni centar koji će gostovati u Beogradu.

Osnovan je 1985. godine u Šalonu (u pokrajini Šampanja) kao visokoškolska ustanova koja traje tri godine. Sastav studenata je internacionalan, a uče se akrobatika i druge cirkuske veštine, ples, gluma, muzika…

Predstavu u klasičnoj šatri, koja prima oko 500 posetilaca, izvodi 15 artista, uz pomoć mnogobrojne tehničke ekipe. Gostovanje je organizovao „Jugokoncert”, u okviru Belefa, uz podršku Ministarstva kulture Srbije, Sekretarijata za kulturu Beograda i generalnog sponzora - banke Sosijete ženeral.

Izvor: novosti.rs V.N.