ALBAHARI PREDSTAVIO ROMAN “ĆERKA”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

BEOGRAD - Novi roman Davida Albaharija “Ćerka” predstavljen je sinoć u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda u prisustvu autora.

Urednik “Stubova kulture”, izdavača romana, Ivan Radosavljević kazao je da za nekoliko meseci koliko je prošlo od objavljivanja romana, svima koji ga uzmu u ruke nameće se pitanje po čemu je različit u odnosu na prethodnih 26 Albaharijevih knjiga.

Radosavljević je ovu promenu definisao kao hedonizam, ovaj roman je, kako je kazao, više hedonističan od prethodnih Albaharijevih dela i to iznutra, unutar samog dela i spolja, u recepciji prema čitaocu.

Autor knjiga prevedenih na više od deset svetskih jezika, Albahari (62) koji dugo živi u Kanadi ispričao je da nikada nije bio Inđiji i da ne zna zašto, ali motel u kome su prespavali šezdesetogodišnji univerzitetski profesor i mlada, lepa, otresita dvadesetogodišnja devojka, sa kojom je, sticajem okolnosti, prinuđen da deli sobu, morao biti baš tu.

- Radnja je vrlo jednostavna i može se isričati u par rečenica, devojka gleda porno film, iz te rečenice mi je došla ideja, kazao je autor romana i dodao da je među svojim prijateljima radio anketu kako bi reagovali da njihova ćerka ode u krevet sa kolegom i da su svi hteli da se tuku.

Izvor: Glas javnosti

“ŽENA SA SLOMLJENIM NOSOM” NA OTVARANJU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Nada Šargin u sceni iz filma „Žena sa slomljenim nosem”

Program 17. festivala evropskog filma Palić

Ovogodišnji glavni, takmičarski program Festivala evropskog filma na Paliću obuhvata 14 filmova koji prikazuju svu raznolikost evropske kinematografije, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare selektor tog programa Nikolaj Nikitin. Nikitin je istakao da mnogi od odabranih filmova nisu tipični za svoje nacionalne kinematografije i dodao da im je zajedničko to što na komičan način prikazuju različite, često dramatične ljudske sudbine.

Festival će biti održan od 17. do 23. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici, a na njemu će, u devet selekcija, biti prikazano oko 60 igranih i petnaestak dokumentarnih filmova.

Projekcijom filma „Žena sa slomljenim nosom” Srđana Koljevića otvara se festival, a iste večeri na Letnjoj pozornici u Paliću biće prikazana i rumunsko-nemačka komedija „Orden časti”.

U konkurenciji za glavne festivalske nagrade su i mađarski film „Poligamija”, finsko ostvarenje „Loša porodica”, francuski film „Baroni”, kao i poljski film „Naličje” reditelja Borisa Lankoša, koji se bavi mračnim periodom vladavine Josifa Staljina.

Glavni program obuhvataju i dva filma koja su premijerno prikazana na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu - ruski „Kako se završilo leto” reditelja Alekseja Popogrebskog i nemačko-austrijski film „Pljačkaš”. Najavljeno je i italijansko ostvarenje „Zalutali meci”, francuske komedije „Osam puta ustani” i „Turneja”, „Trči ako možeš” Ditriha Brugemana (Nemačka) i španski film „Debeli ljudi”. Van konkurencije, u glavnom programu festivala biće prikazan i film „Besa” reditelja Srđana Karanovića.

Filmovi se takmiče za nagrade „Zlatni toranj” za najbolji film, „Palićki toranj” za najbolju režiju i Specijalna nagrada žirija.

U okviru takmičarskog programa „Paralele i sudari” biće predstavljeno 10 filmova istočnoevropske kinematografije, a najboljem će biti dodeljena „Nagrada za toleranciju”.

Uoči početka festivala, od 12. do 16. juna, biće prikazan program filmova ovogodišnjih dobitnika festivalske nagrade „Aleksandar Lifka” za doprinos evropskoj kinematografiji - rediteljima Kosti Gavrasu i Goranu Markoviću.

Blažo Perović, direktor subotičkog Otvorenog univerziteta (izvršni organizator), rekao je da je budžet ovogodišnje manifestacije za oko 50.000 evra manji nego prošlogodišnji. Tačnije, umesto 320.000 evra, koliko su imali za organizaciju 16. festivala, organizatori ove godine raspolažu sumom od oko 270.000 evra.
Direktor Festivala Radoslav Zelenović je, između ostalog, rekao da će ove godine tokom festivala biti održan i okrugli sto o budućnosti festivala, na koji su, pored filmskih stručnjaka, pozvani predstavnici lokalne samouprave, pokrajine i republike.

Izvor: Blic Online T. Nježić

PIKASOVA SLIKA IZ PLAVOG PERIODA PRODATA ZA 42 MILIONA EVRA

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

Pikasova slika iz “plavog” perioda, naslovljena “Portret Anhela Fernandesa de Sota” prodata je za blizu 35 miliona funti (42 miliona evra) na aukciji kod Kristija u Londonu.

Sliku koja je bila procenjena od 30 do 40 miliona funti (36 do 48 miliona evra) kupio je kolekcionar koji je želeo da ostane anoniman.

Na toj aukciji prodata je još jedna Pikasova slika pod nazivom “Poljubac” za koju je postignuta cena od nešto više od 12 miliona funti (14 miliona evra), prenela je agencija AP.

Izvor:Blic Online/Tanjug Foto: Reuters

VANJA TEŠIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Vanja Tešić je rođena 15.07.1988. godine u Sarajevu. Voli umetnost i sve što ima vrednost. Student je psihologije. Prevodi na italijanski jezik, a govori  i engleski. Ovo su pesme sa njenog poetskog početka, kada je imala 16 godina.

 

SANJALA SAM TE

noćas sam te sanjala i sa rukama svojim,

tvoje prekrasno lice milovala i govorila ti da se bojim,

ti nikada nećeš shvatiti šta to znači voljeti, ja ti

to ne mogu reći jer će me strašno boljeti, Ali ti

moram reći čega se bojim i šta u meni stvara

strah, moraš znati na čemu stojiš, jer izgovor neće

biti lak, ja se bojim tvog nepovratnog dolaska

jer znam da nikada nećeš doći, ja sam svjesna

toga da sve se ruši, ostat će samo blijeda sjećanja

i crne rane na mojoj duši.

 

U TVOJIM SNOVIMA

noćas sam dobra vila u snovima tvojim,
gledam tvoje nježno tijelo i otkucaje srca brojim,
tvoje pune usne rumene kao cvijeta lat
a na njima blagi osmijeh nekome dat,
šapuću ime tvome srcu drago,
ali tako tiho kao da je blago,
nježne ruke oko sebe nešto traže
možda onu u srcu da samoću ublaže,
eh da nije ovo san,
da je sve ovo java
između nas bi sada bila ljubav prava,
ne bi spavao sam, već bi zajedno bili,
otkrili bi osjećaje svoje, koje smo odavno krili
srca bi se spojila u snovima noći,
ne bi više bio u tuzi i samoći,
da li i tvoje srce voli ili samo pati,
zora sviće dolazi novi dan,

morat ću da napustim tvoj divni san,
do skorog viđenja, do slijedeće noći,
kada ću ti opet u snove doći.

OTVORENA “DEPRESIVNA” METRO STANICA “DOSTOJEVSKI”

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

MOSKVA - Gradske vlasti u Moskvi otvorile su stanicu podzemne železnice u Moskvi koja je dobila ime po čuvenom ruskom piscu Fjodoru Mihaloviču Dostojevskom, a čije otvaranje je prethodno bilo odlagano.

Kao razlog odlaganja otvaranja navođeno je da postoji opasnost da slike na zidovima stanice, inspirisane romanima Dostojevskog, mogu da “navedu neke korisnike osetljivije prirode na samoubistvo”.

Stanica je konačno otvorena pre nekoliko dana, preneli su mediji.

Freske na zidovima stanice, označene kao suviše turobne i deprimirajuće, verne su duhu romana Dostojevskog. Jedna od njih predstavljala je Raskoljnikova iz romana “Zločin i kazna” kako sekirom preti žrtvama. Lik iz jednog drugog romana oslikan je sa oružjem uperenim u slepoočnicu.

Sve te slike koje su se u aprilu vrtele i na internetu, vrlo brzo su izazvale veliku polemiku.

Odgovarajući na kritike koje su dolazile sa mnogih strana, Ivan Nikolajev, autor zidne dekoracije stanice “Dostojevski”, izjavio je da nikako nije mogao da naslika scene plesa pošto toga kod Dostojevskog nema.

Na kraju je presudio gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov.

Velika freska Dostojevskog sa mračnim pogledom sada dočekuje korisnike stanice koja nosi njegovo ime.

Izvor: Glas javnosti