EGIPAT: PRONAĐENA PRESTONICA HIKSA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Austrijski arheolozi pronašli su u severnom delu delte Nila podzemne ruševine nekadašnje prestonice malo poznate civilizacije Hiksa koja je vladala Egiptom pre 3.500 godina, saopštilo je egipatsko ministarstvo kulture.

Ratnički narod iz Azije koji je, kako se veruje, semitskog porekla, vladao je Egiptom jedan vek, od 1664. do 1569. godine pre nove ere, a Avaris, nedaleko od današnjeg grada Tel al Dabe, bio je njihova letnja prestonica.

“Radarski snimci pokazali su kompletan podzemni grad, sa ulicama, kućama i hramovima”, naveo je šef egipatskog odseka za antikvitete Zahi Havas, prenose svetske agencije.

Vođa austrijskog tima Irena Miler dodala je da je cilj projekta bio “utvrđivanje veličine drevnog grada”. Arheolozi su unutar grada pronašli luku, kao i nekadašnju pritoku Nila i dva ostrva.

Delta Nila u Egiptu je gusto naseljena, zbog čega je iskopavanje otežano, za razliku od južnog dela zemlje, u kojem se nalaze njegovi čuveni hramovi i grobnice.

Austrijski arheološki tim na nalazištu radi od 1975.

Izvor: Blic Online/Beta Foto: AP

MOKRANJČEVI DANI OD 10. DO 16. SEPTEMBRA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Tradicionalni, 45. festival “Mokranjčevi dani” biće održan od 10. do 16. septembra u Negotinu, u rodnom gradu velikog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, a program je osmišljen sa ciljem otvaranja manifestacije za različite muzičke žanrove i ka međunarodnoj saradnji, rečeno je u Ministarstvu kulture.

Veliku finansijsku podršku festivalu pružiće Ministarstvo kulture.

Selektorka programa festivala Branka Radović je objasnila da organizatori “Mokranjčevih dana” godinama pokušavaju da od Negotina učine “mesto hodočašća svih kulturnih poslenika i publike, kako bi on postao srpski Salcburg” i u tom pravcu, istakla je ona, potrebno je da se učini pomak ka drugim muzičkim žanrovima.

Zbog toga na ovogodišnjoj manifestaciji, pored tradicionalnog “Natpevavanja horova”, u kome će učešće uzeti pet horova iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, jedan dan je određen za koncert “Dame pevaju džez”, a predviđeno je i gostovanje Ateljea 212 sa mjuziklom “Kosa” u režiji Kokana Mladenovića.

Na festuvalu, koji već 45 godina čuva ime i delo jednog od najvećih srpskih kompozitora, nastupiće i Hor RTS predvođen maestrom Bojanom Suđićem, hor “Kolegium musikum” (Collegium musicum) pod dirigentskom upravom Darinke Matić Marović, a celovečernjim koncertom predstaviće se prošlogodišnji pobednik “Natpevavanja”, slovenački hor “Ipevska”.

“Ipevska” će između ostalog izvesti i narudžbinu festivala, kompoziciju “Svetli grobovi”, koju je po stihovima Jovana Jovanovića Zmaja napisao akademik Dejan Despić.

“Mokranjčeve dane”, kako je najavljeno otvoriće ministar Bradić, a besedu će tom prilikom održati naš proslavljeni virtuoz na fruli Bora Dugić (na fotografiji).

Gost Negotina biće i jedan od najznačajnijih svetskih horova, hor Državne akademske kapele iz Sankt Peterburga - “Glinka”, koji će nastupiti 14. oktobra i tada zvanično zatvoriti festival, čiji se program završeva mesec dana ranije.

Izvor: Glas javnosti

RUKOPIS MARKA TVENA PRODAT ZA 242.500 DOLARA

Ana Čizmar    Kultura, Vesti

Rukopis Marka Tvena “A Family Sketch”, koji nikada nije objavljivan a koji je posvećen njegovoj ćerki preminuloj u 25. godini od meningitisa, prodat je na aukciji u Njujorku za 242.500 dolara.

Rukopis prodat u četvrtak posvećen je Oliviji “Susi” Klemens, koja je inspirisala dve očeve priče.

Pre prodaje bio je procenjen na sumu između 120.000 i 180.000 dolara. Aukcijska kuća “Sotbi” nije identifikovala kupca. Tekst na 64 strane, rukom pisan, bio je među 200 Tvenovih pisama, rukopisa i fotografija u vlasništvu jednog pokojnog privatnog kolekcionara.

Robert Herst, glavni izdavač “Tvenovih papira i projekata” na Berkli univerzitetu, koji poseduje najveću zbirku dokumenata o piscu, rukopis “A Family Sketch” opisao je kao “vrlo intimnu porodičnu priču, sa svim šarmom samog Klemensa” i članova njegove porodice i domaćistva.

Mark Tven je bilo umetničko ime Semjuela Langhorna Klemensa. Njegova ćerka Susi umrla je 1896.

Izvor: Blic Online/Beta

HOLANDSKOM PISCU NAGRADA IMPAC

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Holandski pisac Gerbrand Baker ovogodišnji je dobitnik književne nagrade IMPAC Dablin za prvi roman “The Twin”, objavio je danas BBC.

Žiri je pohvalio “lakonski humor i iznenađujuću nežnost” Bakerove knjige čiji se glavni lik, posle smrti brata blizanca, vraća na porodično imanje.

U konkurenciji za nagradu koju prati ček na 100.000 evra, bilo je 156 romana. Prevodilac Bakerove knjige, Dejvid Kolmer dobiće 25.000 evra.

Nagrada IMPAC ustanovljena je 1996. godine i dodeljuje se romanima objavljenim na engleskom jeziku ili koji su prevedeni na engleski.
Udruženje državnih knjižara Dablina dodeljuje nagradu, a finansira je konsultantska firma IMPAC sa Floride čije je evropsko sedište u Dablinu.

Izvor: Blic Online/Beta

ИМЕНОВАН САВЕТ ЗА СВЕТСКУ ПРАВОСЛАВНУ КЊИЖЕВНУ НАГРАДУ

Nebojša Đorđević    Dijaspora, Kultura, Vesti

Управни одбор Фондације “Иванка Милошевић” из Чикага именовао је овогодишњи Савет за Светску православну књижевну награду “Богородица Тројеручица” за ову годину, једину књижевну награду православног света, коју Фондација додељује од 2001. године.

У Савет су именовани Матија Бећковић, Јован Делић, Мирослав Егерић, Александар Јовановић и Слободан Ракитић.

Чланови Савета предлажу кандидате Управном одбору Фондације, који бира лауреата.

“Добитник Награде ће бити традиционално проглашен о Видовдану у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић у Чикагу, седишту Фондације. Награда ће бити уручена на посебној свечаности на јесен у Београду”, изјавила је Драгица Милошевић, оснивач и председница Фондације.

Песник Ђорђе Николић, уметнички директор Фондације “Иванка Милошевић” и члан Управног одбора, рекао је “да се Награда додељује за целокупно дело православним песницима чија је поезија надахнута духом православља, непресушним извором просвећености. Чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице је својом трећом руком закрилила васколико православље и постала заштитница свих православних књижевних стваралаца”.

Награда се састоји од иконе Пресвете Богородице Тројеручице, Повеље, штампања књиге и новчаног дела.

Досадашњи лауреати награде “Богородица Тројеручица”, која се додељује искључиво књижевним ствараоцима православне вероисповести, били су Матија Бећковић, Стеван Раичковић, Атанасије Јевтић, Андреј Вознесенски, Амфилохије Радовић, Бела Ахамдуљина, Ана Бландијана, Слободан Ракитић и Љубомир Симовић.

Извор: SERBIAN PRESS CENTER FOR IMMEDIATE RELEASE