OTKRIVENA NOVA TAJNA SIKSTINSKE KAPELE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Mikelanđelo je uklopio skicu ljudskog mozga u bradu i vrat Boga

Veliki renesansni majstor Mikelanđelo Buonaroti sakrio je anatomske skice u odeći i lica figura koje je naslikao na svodu Sikstinske kapele, upućujući svojevrsnu šifrovanu kritiku Crkvi koja je gajila prezir prema nauci, tvrde istraživači.

Slavni italijanski umetnik je na tom remek-delu fresknog slikarstva u Rimu radio od 1508. do 1512. godine.

Fascinantni mišićavi likovi muškaraca i žena nesumnjivo svedoče da je slikar odlično poznavao ljudsku anatomiju.

Poznato je da je Mikelanđelo secirao leševe i učio na njima, baš kao i Leonardo da Vinči, ali je za razliku od njega, uništio sve crteže i beleške koje svedoče o njegovim istraživanjima.

U članku objavljenom u časopisu “Neurosurgery”, dvojica američkih stručnjaka za neuroanatomiju, Ian Suk i Rafael Tamargo sa Džons Hopkins medicinskog fakulteta u Baltimoru, tvrde da su u vatikanskoj kapeli otkrili anatomske ilustracije koje je Mikelanđelo tako vešto sakrio da su ostale nezapažene ne samo od tadašnjeg pape Julija II već i od miliona vernika, istoričara i ljubitelja umetnosti narednih 500 godina.

Suk i Tamargo su proučili vrat i bradu Boga u sceni u kojoj on razdvaja svetlo od tame u prvom činu stvaranja univerzuma.

Istoričare umetnosti su već dugo zbunjivale anatomske nepravilnosti u toj slici kakvih nema na drugim freskama, kao i neobičan način njenog osvetljavanje.

Podrobnijom analizom, Suk i Tamargo su zaključili da nije posredi nikakva greška već da je u taj deo slike Mikelanđelo zapravo uklopio savršenu skicu-ljudskog mozga.

“Mišljenja samo da je Mikelanđelo, duboko religiozan čovek i izvanredan anatomičar, želeo da istakne značenje ove scene i eventualno dokumentuje svoje poznavanje ljudske anatomije, sakrivajući detaljnju neuroanatomsku skicu u liku Boga”, istakli su američki naučnici.

Oni, takođe, veruju da jedan čudan, uspravni nabor u odori figure Boga zapravo predstavlja kičmenu moždinu, dok drugi, u obliku slova “Y”, krije ilustraciju očnog nerva.

Iako se autori u svom članku ne upuštaju u nagađanja o mogućem tajnom značenju skrivenih skica, oni navode da je Mikelanđelo, koji je u kasnijem razdoblju svog života postao sklon spiritualizmu, možda želeo da nasluti da čoveku nije potrebna Crkva da bi neposredno komunicirao sa Bogom, što je bio stav koji se tada smatrao jeretičkim.

Ovo nije prvi put da su naučnici pronašli neobične anatomske oblike u Sikstinskoj kapeli.

Godine 1990. američki lekar Frenk Mešberger objavio je članak u kojem je tvdio da je plašt u središnjoj sceni u kojoj Bog stvara Adama savršena anatomska ilustracija preseka ljudskog mozga.

Izvor: Tanjug /Blic Online

KNJIGE O MUZIČARIMA SA 20 POSTO POPUSTA

Aleksandra Radovanović    Knjige, Vesti

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Mono i Manjana” će povodom Svetskog dana muzike u knjižarama Vulkana” u Beogradu prodavatidati sa popustom od 20 odsto svoja izdanja o muzičarima, poput knjiga o popularnim muzičkim zvezdama kao što su Bob Marli i Eminem ali i izdanja o čuvenim kompozitorima Bahu, Mocartu, Betovenu i drugima, te če to biti prila da se po povoljnijim cenama dođe do zanimljivih biografija ljudi koji su obeležili svet muzike…

Izvor: Glas javnosti

UMRO PISAC ŽOZE SARAMAGO

Miroslav Mladenović    Vesti

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost preminuo u 88. godini života

Žoze Saramago je 1998. godine dobrio Nobelovu nagradu za književnost

Portugalski pisac i nobelovac Žoze Saramago umro je danas u 88. godini, u svom domu u Lanzaroteu, jednom od španskih Kanarskih ostrva, saopštio je njegov izdavač, prenose svetske agencije.

Izdavač Zeferino Koeljo dodao je da se zdravlje pisca pogoršalo posle nedavne bolesti, ali nije naveo druge detalje.

Poslednjih godina Saramago je nekoliko puta bio u bolnici, prvenstveno zbog problema sa disanjem.

Saramago rođen je 16. novembra 1922. godine u Azinjagi, u siromašnoj seljačkoj porodici. Teška materijalna situacija prinudila ga je da promeni niz zanimanja, da bi se tek 1976. godine posvetio isključivo književnosti. Od 1993. je živeo sa suprugom na ostrvu Lansarote.

Saramago se smatra jednim od najvećih portugalskih i jednim od najuticajnijih evropskih pisaca. Autor romana “Jevanđelje po Isusu Hristu”, “Slepilo”, “Sedam Sunaca i Sedam Mesečina” i “Godina smrti Rikarda Reiša” dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1998. godine.

Nedavno je dobio i prestižnu špansku književnu nagradu Princ od Asturije. Saramagova dela su prevedena na više od trideset svetskih jezika.

Izvor: Blic Online/Beta

ARHEOLOŠKI OSTACI SAKSONSKE PRINCEZE

Miroslav Mladenović    Vesti

LONDON - Britanski i nemački naučnici ustanovili da kosti pronađene u jednoj nemačkoj katedrali pripadaju saksonskoj kraljici koja je bila jedan od prvih pripadnika engleske kraljevske porodice, preneo je Bi-Bi-Si.

Ostaci kraljice Idit (Eadgyth), koja je umrla 946. godine, iskopani su 2008. u katedrali u Magdeburgu.

Unuka Alfreda Velikog, kralja Veseksa, udala se 929. za osnivača Svetog rimskog carstva nemačkog naroda Otona Prvog.

Predstavnik za štampu univerziteta u Bristolu kazao je da je reč o do sada najstarijim pronađenim ostacima nekog pripadnika engleske kraljevske loze.

Polusestra Atelstana, koji se smatra prvim kraljem cele Engleske, Idit je imala najmanje dvoje dece sa Otonom i većinu bračnog života provela je u saksonskom gradu Magdeburgu. Umrla je kada je imala oko 36 godina.

Sahranjena je u manastiru Sent Moris, ali su njeni ostaci najmanje tri puta premeštani. Poslednje mesto na kojem je sahranjena je velika grobnica u katedrali u Magdeburgu, 1510, umotana u svilu i u olovnom sanduku.

Analizom kostiju na univerzitetu Majnca potvrđeno je da je reč o ostacima koji pripadaju ženi koja je umrla kada je imala između 30 i 40 godina.

Profesor Kurt Alt pronašao je i dokaze da je žena često jahala konja i da se hranila namirnicama bogatim proteinima, uključujući ribu, što ukazuje na njen visok društveni status.

Međutim, ključni dokaz potekao je od zuba ženine gornje vilice.

Naučnici sa odseka za arheologiju bristolskog univerziteta i Instituta za antropologiju na Univerzitetu u Majcu analizirali su izotope stroncijuma i kiseonika u zubima.

- Laserskim analizama možemo da rekonstruišemo mesto na kojem je osoba bila, mesec po mesec, do njene 15. godine, kazao je Alister Pajk (Alistair Pike) sa bristolskog univerziteta.

Ustanovljeno je da se dobijeni podaci poklapaju sa Iditinim detinjsvom i asolescencijom u Veseksu.
Kosti saksonske kraljice biće ponovo zahranjene kasnije ove godine u katedrali u Magdeburgu, 500 godina nakon što je isto učinjeno 1510.

Izvor: Glas javnosti

NOVI ALBUM THE CHEMICAL BTOTHERS-a

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Bend The Chemical Brothers objavio je svoj sedmi studijski album „Further”.

Album su najavili singlovi „Escape Velocity” i „Swoon”.

Ovo je prvo izdanje benda koje podrazumeva i kratke filmove koji prate svih osam pesama na albumu.

Novi album smatraju najopuštenijim i najmelodičnijim izdanjem do sada. Saradnici su dugogodišnji partneri Adam Smith i Marcus Lyall koji su za svaku pesmu osmislili prateće video sadržaje.

Filmovi su premijerno emitovani na koncertima, a uskoro će biti objavljeni i na posebnom DVD izdanju.

Spisak pesama:
1. Snow
2. Escape Velocity
3. Another World
4. Dissolve
5. Horse Power
6. Swoon
7. K+D+B
8. Wonders Of The Deep

Izvor: S-media