IVANU RASTEGORCU DODELJENA NAGRADA “VASKO POPA”

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Ivan Rastegorac, savremeni srpski pesnik, filmski kritičar i urednik „Književnih novina”, dobitnik je književne nagrade „Vasko Popa” za zbirku pesama „Glava”, u izdanju Izdavačkog društva „Istočnik Beograd”.

Laureat se zbog lošeg zdravstvenog stanja juče nije pojavio na šesnaestoj dodeli ugledne književne nagrade, čiji je pokrovitelj Fondacija „Hemofarm”. Žiri za dodelu nagrade „Vasko Popa” u sastavu Slobodan Zubanović, Bogdan Popović i predsednik Radomir Putnik jednoglasno su doneli odluku da je najbolja knjiga pesama napisana na srpskom jeziku u 2009. godini upravo zbirka „Glava” Ivana Rastegorca.

- Ivan Rastegorac je jedan od najmarkantnijih predstavnika pesničkog naraštaja koji je na književnu scenu ušao polovinom šezdesetih godina prošlog veka. Pripada naraštaju za koji se kaže da je, zahvaljujući svojim neoavangardnim opredeljenjima, tadašnjoj srpskoj poeziji obezbedio infuziju sveže krvi. Njegove pesme su slobodni stihovi koje neadekvatno često zovemo pesme u prozi - stoji u obrazloženju žirija povodom dodele nagrade „Vasko Popa”.

Izvor: Blic Online A. N.

FRANCUSKI PISAC FREDERIK BEGBEDE GOSTUJE U BEOGRADU

Aleksandra Radovanović    Knjige, Vesti

Poznati francuski pisac Frederik Begbede gostovaće u Beogradu 25. i 26. juna, gde će predstaviti svoje romane “U pomoć, molim za oproštaj” i “Francuski roman”, kojisu na srpskom objavljeni u izdanju izdavačke kuće “Book”.

U saopštenju izdavačke kuće “Book” se navodi da je knjiga “U pomoć, molim za oproštaj” nastavak kultnog i veoma uspešnog romana “399 dinara”, koji predstavlja ispovest deteta na samom kraju prošlog milenijuma koje duhovito prikazuje univerzalni merkantilizam. Knjiga “Francuski roman”, koja je dobitnik ugledne književne nagrade “Renaudot”, je autobiografija tog kontraverznog pisca, džetsetera i velike medijske zvezde.

U saopštenju se navodi da Frederik Begbede dolazi u Beograd zahvaljujući pomoći Kompanije Zepter, a promocija romana tog francuskog pisca biće održana u knjižari Delfi u Beogradu.

Izvor: Beta /Blic Online Foto: Reuters

USKORO FILM O ŠTRUMPFOVIMA U 3D VERZIJI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

NOVE AVANTURE PLAVIH BIĆA

Nakon junaka filma “Avatar” Džejmsa Kamerona, na veliko platno uskoro stižu još jedna zanimljiva plava bića - Štrumfovi.

Filmska verzija o avanturama malih simpatičnih stvorenja i zločestom čarobnjaku Gargamelu koji ih večito proganja, snima se ovih dana u Njujorku, u režiji Radže Gosnela (Skubi Du, Čivava sa Beverli Hilsa).

Štrumfovi se vraćaju u 3D verziji, u filmu koji će biti mešavina animacije i igrane strukture i koji će se u bioskopima naći u leto 2011.

Bežeći od zlog čarobnjaka, Veliki Štrumf i dvoje njegovih drugara dospevaju u Njujork i moraju da pronadju način da se vrate nazad u svoje selo pre nego što ih pronadju Gargamel i njegov grozni mačak Azrael.

Uloga Gargamela, koji ovog puta ne juri Štrumfove da bi ih proždrao već da iz njih izvuče “mističnu esenciju”, pripala je Henku Aziriji, dok će pop pevačica Kejti Peri pozajmiti glas Štrumfeti.

Scenario za film o Štrumfovima koje je stvorio belgijski strip autor Pejo, napisali su Dejvid Stem i Dejvid Vajs, scenaristi drugog i trećeg nastvaka “Šreka”.

Izvor: S-media

GOJKU TEŠIĆU KNJIŽEVNA NAGRADA “DUŠAN VASILJEV”

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Nagradu “Dušan Vasiljev” dobio je Gojko Tešić za knjigu “Srpska književna avangarda”, u zajedničkom izdanju Instituta za književnost i umetnost i “Službenog glasnika” u Beogradu, saopštilo je danas Društvo književnika Vojvodine.

Žiri u sastavu Jovan Zivlak, Dragan Jovanović Danilov i Miloš Latinović je, posle sagledavanja naslova iz užeg izbora, jednoglasno odlučio da nagradu dodeli tom delu.

To ranije vrlo ugledno književno priznanje je, nakon prekida od nekoliko godina, lane ponovo pokrenula Skupština opštine Kikinda u nameri da to postane još jedan značajan događaj za savremenu srpsku književnost, kao i da izrazi poštovanje prema delu srpskog pesnika Dušana Vasiljeva (1900-1924).

Nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu u žanrovima umetničke proze i poezije, ali i eseja, književne nauke i kritike, izdate na srpskom jeziku između dva aprila.

U obrazloženju žirija je istaknuto da je nagrađeno Tešićevo delo “jedno od najsloženijih i najprodubljenijih istraživanja srpske avangarde čije je delovanje, između dva svetska rata, obeležilo našu ukupnu kulturu i odredilo je kao naglašeno evropsku, emancipovanu i kritičku”. Posebno je značajno to što Tešić, uz uvažavanje dosadašnjih ozbiljnih istraživanja, baca novu svetlost na period 20-ih i 30-ih godina prošlog veka i na njegovo ukupno stilsko i ideološko poetičko određenje, navedeno je u obrazloženju.

Nagrada će Tešiću biti svečano uručena 18. juna u Kikindi.

Izvor: Tanjug /RTV