OLAZAK LEGENDE

Nebojša Đorđević    Vesti

Tragedija - Ubio se glumac Bekim Fehmiju

Bekim Fehmiju juče je izvršio samoubistvo u svom stanu na Zvezdari. Velika zvezda jugoslovenske kinematografije navodno je ostavila oproštajno pismo

Glumac Bekim Fehmiju (74) juče je izvršio samoubistvo u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara. U MUP-u navode da motivi za ovaj postupak zasad nisu poznati i preciziraju da je pored ruke glumca nađen pištolj iz kojeg je pucano, koji je registrovan na Bekimovo ime. Navodno, velika zvezda jugoslovenske kinematografije ostavila je oproštajno pismo.

Fehmiju je živeo sa suprugom, glumicom Brankom Petrić u stanu na devetom spratu zgrade na Zvezdari. Komšije čuvenog glumca potresla je vest o njegovoj smrti.

- Vest da je Bekim sebi oduzeo život veoma nas je potresla. Retko je izlazio u poslednje vreme, mislimo da je bio bolestan. Nosio je neku svesku sa sobom u koju je nešto zapisivao - kažu komšinice, koje su insistirale na anonimnosti.

Poslednja izjava

Jednu od poslednjih izjava za medije čuveni glumac dao je za Press. U razgovoru sa našim novinarom na proslavi 25. godina Zvezdara teatra, Fehmiju je rekao da je poslednjih godina pisao autobiografiju.
- Završio sam sa pisanjem i sada sve to treba da se objavi. Skoro godinu dana čekam lektorku da to pregleda i sredi, a onda ću dati rukopise u štampu. Ne znam kada će to biti, ali se nadam da će biti skoro - izjavio je oktobra prošle godine glumac, koji dugo nije govorio za medije.

Fehmiju je rođen 1936. u Sarajevu. Bio je u prvoj generaciji koja je u istoriji Prizrena celokupno školovanje završila na albanskom jeziku - od osnovne škole do gimnazijske mature. Nakon toga postao je član albanske drame Oblasnog narodnog pozorišta, jedinog profesionalnog pozorišta na Kosmetu. Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisao je 1956. u klasi Mate Miloševića. Primljen je pod uslovom da nauči srpskohrvatski jezik. Brzo je savladao jezik, a 1960. postao je redovan član JDP-a. Do 1967, kada je dao otkaz u JDP-u zbog lošeg tretmana i postao slobodan umetnik, odigrao je više od 40 uloga. Za ulogu Halil-bega u filmu „Roj” Miće Popovića nagrađen je na festivalu u Puli. Publika ga je zavolela i kao vaspitača Žarka u „Specijalnom vaspitanju” Gorana Markovića.

Posle velikog uspeha filma „Skupljači perja”, u kojoj je igrao glavnu ulogu - Belog Boru (film dobio dve nagrade na festivalu u Kanu 1967. i bio je nominovan za Oskara 1968), počela je njegova internacionalna karijera. Postao je prva svetska zvezda sa ovih prostora i potpisao je dugogodišnji ugovor sa italijanskim producentom Dinom de Laurentisom. Snimao je u Evropi, SAD, Južnoj Americi, Africi i Aziji. Glumio je na albanskom, srpskohrvatskom, makedonskom, romskom, turskom, španskom, engleskom, francuskom i italijanskom jeziku.

Gledaoci i danas rado gledaju filmove i serije u kojima je glumio, kao što su „Homerova Odiseja” sa Irenom Papas, „Avanturisti” Harolda Robinsa, „Dozvola za ubistvo” sa Avom Gardner, „Crna nedelja” sa Robertom Souom… Da bi dobio glavnu ulogu u visokobudžetnim „Avanturistima”, morao je da savlada engleski jezik za deset nedelja. U tom filmu igrao je sa Olivijom de Hevilend, Anom Mofo, Kendis Bergen… U više od 50 filmova imao je glavne uloge.

Povukao se iz javnosti

U znak protesta zbog srpsko- albanskog sukoba, 1987. godine demonstrativno je napustio predstavu u Beogradu „Madam Kolontajn” i oprostio se javno od umetničke delatnosti u eks-Ju. Poslednji film koji je snimio je „Džingis-kan” 1992. godine (SAD- Italija). Pre devet godina objavio je knjigu „Blistavo i strašno”, u kojoj se sećao detinjstva provedenog u Sarajevu, Skadru i Prizrenu. Poslednje dane proveo je povučeno sa suprugom Brankom Petrić, koja i dalje aktivno igra u pozorištu. Sin Uliks sa suprugom Snežanom Bogdanović živi u Americi, a mlađi sin Hedon živeo je na relaciji Srbija-SAD.

Izvor: Press Online N.M - B.R.