KUSTURICA NAJBOLJI GLUMAC, “ZIMA DO KOSTIJU” NAJBOLJI FILM

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Film “Zima do kostiju” američke rediteljke Debre Granik proglašen je za najbolji u selekciji “Egzit point” na sinoć završenom Internacionalnom festivalu filma i medija “Sinema siti” u Novom Sadu.

Glavno festivalsko priznanje za najbolju mušku ulogu pripalo je reditelju Emiru Kusturici i to za epizodnu ulogu u filmu “Afera Zbogom”.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Lola Duenjas za ulogu u filmu “Ja takođe”.

U programu “Nacionalna klasa” festivala “Sinema siti”, Velika nagrada “Ibis” pripala je filmu “Žena sa slomljenim nosem” u režiji Srđana Koljevića. Ostvarenje “Žena sa slomljenim nosemdobilo je i glavnu nagradu publike, a najboljim su ga proglasili i filmski kritičari i akreditovani novinari na trećem “Sinema sitiju”.

Festival “Sinema siti” u proteklih osam dana predstavio je više od 120 filmova, od kojih su njih 30 premijerno prikazani u tri takmičarske i 11 revijalnih selekcija

Kada je reč o programu “Do 10.000 dolara” za najbolji film proglašen je “Četvrtak” u režiji Nikole Ljuce.

Kineski reditelj Čuan Lu dobio je statuetu “Ibis” za najbolju režiju, i to za film “Grad života i smrti”.

Filmsku manifestaciju, pod sloganom “Ceo grad je bioskop”, održanu na pet otvorenih i zatvorenih lokacija u Novom Sadu, posetilo je više od 80.000 gledalaca kao i mnogi slavni gosti iz sveta filma.

Među njima i čuvena američka glumica i pevačica Džulijet Luis, koja je i otvorila 3. Internacionalni festival filma i medija “Sinema siti”.

Izvor: S-media

“ANIMANIMA 2010″ U NOVEMBRU U ČAČKU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Međunarodni festival animacije “Animanima 2010″ održaće se od 17. do 20. novembra u Domu kulture u Čačku, a organizator je objavio da je rok za prijavu radova 20. avgust.

Festival je otvoren za učešće animatora iz celog sveta, a takmičenje će se odvijati u dve kategorije - autorski filmovi u dužini do 30 minuta i animirani muzički spotovi i reklame.

O izboru filmova koji će učestvovati u takmičarskom programu “Animanime 2010″ odlučivaće tročlana Selekciona komisija koju sačinjavaju reditelj iz Beograda Miloš Tomić, strip autor iz Leskovca Marko Stojanović i novinar iz Beograda Ivan Aranđelović.

Najbolji film dobiće “Gran pri”, tradicionalni “Zlatni štit” za najbolji film festivala, a pored te biće dodeljena i nagrada “Special”, za najbolji animirani muzički ili reklamni spot, kao i nagrade za najbolju režiju, animaciju i nagrada publike.

Žiri će dodeliti i specijalna priznanja za najbolji scenario, dizajn zvuka i umetničko dostignuće. “Animanima 2010″ održaće se pod pokroviteljstvom grada Čačka i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Izvor: B 92

FILM O TESLI SA HOLIVUDSKIM ZVEZDAMA

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Uskoro će biti snimljen film o Nikoli Tesli u kome će igrati velike holivudske filmske zvezde. Takvi su barem planovi glumca Vladimira Rajačića koji namerava da bude autor ovog projekta i tako nastavi put koji je započeo filmom “Srpski ožiljci”.

Među glumcima sa kojima pregovara su velika holivudska imena, poput Megan Foks, Džesike Albe, Martina Šina i Nikolasa Kejdža, a spekuliše se da bi Kejdž u ovom filmu igrao Tomasa Edisona, američkog pronalazača.

Budući filmski Tomas Edison: Nikolas Kejdž

“Film će biti balans između realnih istorijskih događaja i najsavremenije CGI tehnologije.

Ovakav projekat u čast velikanu kao što je Tesla nikad nije napravljen i prikazuje Srbiju kao brend u najboljem svetlu u čitavom svetu.

U skladu sa tim, radni naziv filma je ‘Tesla ruler of the world’”, rekao je za “Blic” Vladimir Rajačić.

Vladimir Rajačić je autor i tumač glavne uloge u filmu “Srpski ožiljci”, koji je sniman u srpsko-američkoj koprodukciji. Film je sniman i u Beogradu, kada su na setu bili i holivudski glumci Majkl Medsen i Mark Dakaskos.

Izvor: Vesti Online

POWERLIFTING KLUB «KNJAŽEVAC» NAJUSPEŠNIJI BREND

Nebojša Đorđević    Sport

Tokom svoje istorije grad Knjaževac je bio poznat po golubovima, česmama, neobičnom imenu Gurgusovac sa zloglasnom kulom u kojoj su zatvarani politički zatvorenici. Njegovo obeležje su dve reke, dva Timoka (Svrljiški i Trgoviški) koji se spajaju u treću (BeliTimok).U savremeno doba proslavili su ga proizvodi fabrika, kao što su Fabrika obuće «Leda», Poljoprivredni kombinat «Džervin»,Fabrika malih traktora «IMT», Fabrika nameštaja «Tina», Fabrika specijalnih sireva «Džersi».

Knjaževac je poznat i po sportu. Njegove ekipe uspešno su se takmičile u košarci,rukometu,fudbalu,odbojci u rangovima do savezne lige. Svi znaju za Fk «Tiočanin», KK «Ledu», RK «Industrosirovinu»…

Uprava kluba

No, niko nije bio tako uspešan, kao Powerlifting klub «Knjaževac». Klub malog sporta sa velikim rezultatima. Njegovi takmičari pronosili su dobro ime grada, gdegod su se pojavili, na takmičenjima u powerliftingu i benč presu, u zemlji i inostranstvu. Za kratko vreme postojanja ovog kluba njegovi takmičari osvojili su veliki broj medalja,na državnim i međunarodnim takmičenjima, najviše prvih mesta, oborili na desetine državnih rekorda..Bili su uspešni i na evropskom prvenstvu.I ono,što je najbitnije, svake godine se pojavi novi takmičar, koji skrene pažnju na sebe i klub nekim rekordom.

Dalibor Ilijić

O ovom fenomenu govori Dalibor Ilijić, trener i višestruki državni rekorder u ovom sportu, najuspešniji takmičar ovog kluba: «Naš rad zasnivamo na kontinuitetu.. Na takmičenja idu samo najspremnji. Pratimo formu takmičara, a i tempiramo je za tekuća domaća i međunarodna takmičačenja. Iz te selekcije, dolaze i rekordi, a naši takmičari postaju reprezentativci».

Ovaj uspešan sportski kolektiv dobio je i niz društvenih priznanja. Njegovi sportisti birani su kao najbolji sportisti Timočke krajine. Ove godine klub je za izuzetne rezultate, za osvojena mnogobrojna priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima ka i za to što je najbolji klub Srbije u powerliftingu dobio Majsku nagradu grada Kjaževca.

Sve u svemu, klub za primer svima u sportu.