AUTOR “MALOG PRINCA” OŽIVEO NA FILMU

Nebojša Đorđević    Film, Kultura, Vesti

Nedavno otkriven nepoznati video zapis o Antoanu de Sent Egziperiju

Otkad je objavljen 1943. godine roman „Mali princ” opčinjava generacije čitalaca svojim parabolama o usamljenosti i gubitku. Priča o misterioznom plavom dečaku koji na kraju nestaje u tren oka, dobila je sasvim drugačiji prizvuk kada je njen autor i sam nestao bez traga godinu dana nakon njenog objavljivanja.

Avion Antoana de Sent Egziperija (1900-1944) nestao je tokom Drugog svetskog rata negde iznad Mediterana, a njegovo telo nikada nije pronađeno. „Mali princ”, za koga se veruje da je najčitanija knjiga na Zapadu posle „Biblije”, postao je njegovo zaveštanje. Preveden je na 180 jezika i prodat u više od 80 miliona kopija.

Nedavno otkriveni video zapis misterioznog pisca vratiće Sent Egziperija u život kada 18. maja bude prikazan na aukciji kod „Sodebija”. Film, koji javnost još nije imala prilike da vidi, traje dva minuta i 19 sekundi, a snimio ga je anonimni amaterski filmadžija na „kodahromu” od 16 mm.

Nastao 1942. kad je Sent Egziperi bio u Kanadi, video materijal prikazuje književnika na jahti kako se smeje i šali okružen ženama. Na njemu se vidi i Antoanova supruga Konsuela, s kojom je imao buran odnos i, navodno, ne mnogo srećan brak.

Veruje se da je ovo jedini značajan video zapis Sent Egziperija koji postoji i pretpostavlja se da će na aukciji sledećeg meseca u Parizu dostići cenu od najmanje 50.000 evra.

Francuski dnevni list „Figaro” opisao je film kao „neočekivano malo čudo”. Frederik Paren, stručnjak iz „Sodebija” koja će voditi prodaju, izjavila je za „Gardijan” da je bila zapanjena kad je saznala za film.

„Pretpostavila sam da je zapis sličan kao druga dva postojeća filma na kojima se književnik vidi na kratko i iz daljine”, kazala je Parenova. „Ali kada sam pregledala materijal, bila sam u šoku. Ugledala sam živahnog Sent-Egza i njegovu Konsuelu, koju nikada ranije nismo imali prilike da vidimo na filmu”.

Snimak je napravljen dok je bračni par bio u Montrealu. Njih dvoje su u to vreme živeli u SAD, gde su pobegli iz Francuske pred početak Drugog svetskog rata. Pisac, inače komercijalni pilot, bio je kritikovan što ne podržava oslobodilačke snage Francuske generala Šarla de Gola.

Ipak, on se 1943. iskupio u očima svojih sunarodnika tako što se pridružio francuskom ratnom vazduhoplovstvu u severnoj Africi. Jula 1944, dok je bio na izviđačkom letu iznad Francuske (tada pod okupacijom nacista), njegov avion je nestao.

„Na filmu Sent Egziperi je okružen ženama, pod budnim okom Konsuele koja upravlja jahtom. On se šali i smeje i vrlo je ljubak i šarmantan. Ovo je veoma neobičan portret književnika za koga se govorilo da je u to vreme bio bolestan i depresivan”, kaže Parenova. „On izgleda umorno i bledo i ima tamne podočnjake, ali mi vidimo jednog vrlo srećnog muškarca, iako znamo da je boravak u Kanadi bio jedan od najtužnijih perioda u njegovom životu.”

Uz film će na prodaju biti ponuđen i brodski dnevnik. U njemu se nalazi Sent Egziperijev autoportret s rečima: „Ovo ja otkrivam Kanadu - i prepun sam pitanja. Vratiću se… Antoan de Sent Egziperi i Konsuela.” Na aukciji „Sodebija” 2007. deset ljubavnih pisama koje je pisac uputio jednoj pripadnici vojnih jedinica u Alžiru prodato je za 190.000 evra, a prošle godine njegov rukopis dostigao je cenu od 250.000 evra.

Izvor: Blic Online Miona Kovačević

VELIKA ZELENA MAŠINA ZA NOVAC

Aleksandra Radovanović    Film

Da, filmovi su važni, ali je važnije koliko će novca doneti igračke sa likovima iz filma, zavese i Bog zna šta još, smatra David Gritten.

Godinama unazad svaki holivudski filmski studio imao je određeni filmski žanr kao zaštitni znak. WarnerBros. bio je poznat po gangsterskim filmovima i teškim dramama sa socijalnom tematikom, Disney je pravio animirane fantazije i porodične filmove, dok je MGM bio zadužen za raskošne mjuzikle. Ipak, danas se sve promenilo, pa se svaki novi „filmski proizvod” razlikuje od svog „brata po studiju”.

Kako piše David Gritten, novinar časopisa „Daily Telegraph” i filmski kritičar, problem sa studijima koji nisu dosledni svojoj politici leži u novcu. Jer, filmski studiji se odavno ne nalaze u vlasništvu onih kojima je film na prvom mestu.

„Danas je svaki studio deo nekog većeg konglomerata koji je zainteresovan samo za profit. Zato svaki studio neprekidno traga za novim filmskim serijalom koji će otvoriti nove mogućnosti zarade”, smatra Gritten. Poslednji primer ovakvog ponašanja jeste serijal o zelenom bauku zvanom Shrek.

„Filmovi o Shreku bili su veoma uspešni, ali je DreamWorks zaradio daleko više novca od prodaje igračaka, zavesa i Bog zna čega sve. Gledano sa kreativne strane, priča je bez problema mogla biti okončana nakon drugog dela, ali propratni materijali donose ogromnu količinu novca i to ne smete da dirate”, dodaje Gritten. DreamWorks je na zelenom bauku zaradio više od dve milijarde dolara.

Studio DreamWorks počeo je život pre 16 godina. Reditelj Steven Spielberg, muzički menadžer David Geffen i Jeffrey Katzenberg, bivši direktor animacije kompanije Disney, osnovali su DreamWorks sa namerom da proizvode inteligentene, sofisticirane i zabavne filmove. Ali, kako Gritten smatra, to se nije desilo.

„Na kraju je i DreamWorks postao kao bilo koji drugi studio, jureći za novcem i novim franšizama, kao što je slučaj sa serijalom Transformers”, zaključuje Gritten.

Ostaje da se vidi da li je zaista stavljena tačka na priču zvanu Shrek, ili će se kroz koju godinu producenti setiti da nisu ispričali baš sve detalje iz najneobičnije bajke svih vremena.

Izvor: B 92

“ANĐEO ČUVAR” (odlomak) - Paulo Koeljo

Nebojša Đorđević    Knjige

Majstor „Zavere”

Kris je bila iznenađena kada je videla Tuka prvi put - bio je veoma mlad, verovatno nije imao više od dvadeset godina. Živeo je u prikolici koja se nalazila u samoj pustinji, na nekoliko kilometara od Borego Springsa.

- Majstor „Zavere”? - upita ona tiho Paula kada je mladić otišao da donese ledeni čaj.
Ali mladić se vratio pre nego što je uspeo da joj odgovori. Sedeli su ispod platna razapetog s jedne strane vozila koja je služila kao „veranda”.

Pričali su o templarskim ritualima, reinkarnaciji, magiji sufija, o putevima Katoličke crkve u Latinskoj Americi. Činilo se da je momak bio veoma načitan i bilo je zanimljivo posmatrati njihov razgovor - izgledalo je kao da strasno pričaju o nekom veoma popularnom sportu, braneći određene taktike i napadajući druge.
Pričali su o svemu - osim o anđelima.

Kris je dugo pratila razgovor, ali kako su ustali veoma rano, a sunce bivalo sve jače, odlučila je da malo zatvori oči i odrema.
Kada se probudila, glasovi više nisu dolazili sa istog mesta. Njih dvojica su bili u zadnjem delu prikolice.

- Zašto si poveo ženu? - čula je kako Tuk tiho pita.
- Zato što sam došao u pustinju - odgovori Paulo, takođe tiho.
Tuk se nasmeja.

- Propuštaš ono najbolje u pustinji. Samoću.
(„Kakav uobražen mladić”, pomislila je Kris.)
- Pričaj mi o njima - reče Paulo.

- One će ti pomoći da vidiš svog anđela - nastavi Amerikanac.
(Druge žene. Uvek se sve na to svodi - druge žene!)
- One su mene naučile. Ali Valkire su ljubomorne, i teške. Pokušavaju da prate zakone anđela - a znaš i sam da u kraljevstvu anđela ne postoji ni Dobro ni Zlo.
- Ne na način na koji ih mi znamo.

Bio je to Paulov glas. Kris nije znala šta znači „Valkire”. Kroz maglu se sećala te reči kao naziva jedne pesme.

- Da li ti je bilo teško da vidiš anđela?
- Najtačnije bi bilo reći da sam se namučio. Desilo se odjednom, u vreme kada su Valkire prolazile ovuda. Odlučio sam da naučim proces samo kako bih se razonodio jer tada nisam razumeo jezik pustinje, i sve mi je delovalo veoma dosadno.

- Moj anđeo se pojavio na onoj trećoj planini. Bio sam tamo, opušteno slušao muziku sa vokmena. Tada sam potpuno vladao paralelnom svešću. Sada sam se malo opustio.”

(Šta je, kog đavola „paralelna svest”?)
- Da li te je tvoj otac nečemu naučio?
- Ne. I kada sam ga pitao zašto mi nije pričao o anđelima, odgovorio je da su neke stvari toliko važne da moramo sami da ih otkrijemo.
Zaćutali su na trenutak.

- Ako ih nađeš, postoji nešto što će ti olakšati komunikaciju - reče mladić.
- Šta?
Tuk se grohotom nasmejao.
- Saznaćeš. Ali bilo bi mnogo bolje da si došao bez žene.
- Da li je tvoj anđeo imao krila? - upita Paulo.

Pre nego što je Tuk uspeo da odgovori, Kris je ustala iz stolice na sklapanje, obišla prikolicu i našla se ispred njih.
- Zašto insistira na tome da bi ti bilo bolje da si sam? - reče na portugalskom. - Hoćeš da odem?

Tuk je nastavio da razgovara s Paulom, ne obraćajući pažnju na to što je Kris rekla. Pričekala je da vidi da li će Paulo da joj odgovori - ali izgleda da je postala nevidljiva.

- Daj mi ključeve od kola - reče, kada joj je ponestalo strpljenja.
- Šta želi tvoja žena? - konačno upita Tuk.
- Želi da zna šta je „paralelna svest”.

Izvor: Blic Online PREVELI S PORTUGALSKOG:
JOVAN TATIĆ, ALEKSANDRA TATIĆ

ODLIKOVANA CATHERINE ZETA- ONES

Nebojša Đorđević    Olimpijada 2008, Vesti

Glumica Catherine Zeta-Jones dobila je 12.juna titulu komandanta Reda britanske imperije od kraljice Elizabete Druge.

,,Veoma sam uzbuđena zbog odlikovanja”, navela je Jones u saopštenju. ,,Kao državljanka Velike Britanije osećam se veoma ponosnom. Odlikovanje vas istovremeno čini nadmoćnim i poniznim. Moji majka i otac su u neverici”.

Elizabeta Druga dodeljuje počasne medalje dva puta godišnje - jednom povodom svog rođendana u junu i jednom za Novu godinu. Specijalni komitet bira ko će biti odlikovan sa liste sastavljene na osnovu predloga vlade i građana. Počasne titule u najvećoj meri pripadnu osobama nepoznatim široj javnosti, za njihov doprinos društvu.

Među slavnim ličnostima koje je kraljica odlikovala 12.juna su i scenarista Ronald Harwood, roker Graham Nash, suosnivač marke obuće “Jimmy Choo” Tamara Mellon i jedan od osnivača grupe “Velvet Underground” John Cale.

Catherine Zeta-Jones je rođena u Velsu, a pre nego što je postala holivudska zvezda, radila je u pozorištu i na televiziji u Velikoj Britaniji. 2003. godine dobila je Oskara za sporednu žensku ulogu u mjuziklu “Čikago”.

Izvor: B 92

TOM KRUZ PONOVO KAO LES GROSMAN

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Tom Kruz će ponovo uskočiti u ulogu otkačenog holivudskog producenta Lesa Grosmana koga je igrao 2008. godine u filmu “Tropska grmljavina” , saopšteno je iz Paramaunt pikčersa.

Debeli i ćelavi Les Grosman, koji je bio jedan od sporednih likova u toj komediji u režiji Bena Stilera, biće ovog puta glavni akter. Kruz se jako zabavljao interpretirajući tu ulogu ne samo na velikom platnu već i nedavno na svečanoj dodeli MTV filmskih nagrada kada je maskiran u Grosmana zaplesao na sceni zajedno sa Dženifer Lopez.

Najnoviji Kruzov film “Noć i dan” (Knight and Day) u kome, takodje, glumi Kameron Dijaz, stiže u američke bioskope 23. juna.

Slavni glumac bi uskoro trebalo da počne da snima i četvrti nastavak franšize “Nemoguća misija”.

Izvor: B 92