DM ŠOT SA BEOGRADSKOM FILHARMONIJOM

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Na programu će biti simfonijska balada Čajkovskog Vojvoda, Dvoržakov Koncert za violončelo i orkestar i Frankova Simfonija u d-molu.

Danijel Miler Šot (33), koga međunarodna štampa hvali kao virtuoza blistave tehnike i tona i neodoljivog magnetizma i šarma, svetsku senzaciju napravio je osvajanjem prve nagrade na Međunarodnom takmičenju za mlade muzičare Čajkovski u Moskvi. Od tada nastupa širom sveta sa dirigentima kao što su Vladimir Aškenazi, Šarl Ditua, Kristof Ešenbah, Kurt Mazur i ser Andre Preven i sa vodećim svetskim orkestrima među kojima su Njujorška filharmonija, Bostonski i Čikaški simfonijski orkestri, Filharmonija orkestar iz Londona i u Holivud Boulu sa Losanđeleskom filharmonijom.

Ostvario je veliki broj snimaka za diskografske kuće ORFEO, Deutsche Grammophon i EMI Classics koji su naišli na odličan prijem kod publike i kritike i dobili nagrade i priznanja muzičkog časopisa Gramofon i Strad. Trenutno živi u rodnom Minhenu i u slobodno vreme bavi se džogingom i fudbalom.

Danijel Rajskin (40) redovno diriguje u salama Muzikferajn i Koncerthaus (Beč), Koncertgebau (Amsterdam), Tonhale (Cirih), Mocarteum (Salcburg), Linkoln Centar (Njujork), kao i u salama Berlinske, Minhenske, Sanktpeterburške filharmonije. Sarađuje sa istaknutim solistima među kojima su Natalija Gutman, Šlomo Minc, Julijan Rahlin, Danijel Miler-Šot, Hagai Šaham i mnogi drugi. Njegovi nedavni i budući angažmani uključuju koncerte sa orkestrima među kojima su Bečki simfoničari, Sanktpeterburška i Štutgartska filharmonija… Sa Beogradskom filharmonijom će, posle uspešnog koncerta iz novembra, u petak nastupiti po drugi put ove sezone, a sa Danijelom Miler-Šotom je sarađivao više puta u poslednjih nekoliko sezona.

Na koncertu će biti objavljena i sezona Beogradske filharmonije 2010/11.

Izvor: B92

NOĆ KNJIGE U NOVOM SADU

Aleksandra Radovanović    Knjige, Kultura, Vesti

Izdavačka kuća “Laguna” i lanac knjižara “Delfi” organizovaće u petak od 18 sati do ponoći Noć knjige - LMX moment.

Organizatori Noći knjige, pod sloganom “Budni uz knjigu”, želeli su da utiču na popularizaciju kulture čitanja, okupljajući sve najveće srpske izdavače na jednom mestu.

Uz to, svim čitaocima omogućeno je da kupe svoje omiljene naslove po cenama nižim od 30 do 70 odsto.

Svi kupci u knjižari Delfi (Kralja Aleksandra 3), uz kupljenu knjigu dobiće i poklon .

Izvor: RTV

“ANĐEO ČUVAR” - Paolo Koeljo

Nebojša Đorđević    Knjige


Novi Koeljov roman “Anđeo čuvar”

Magična pripovest o prihvatanju oproštaja za prošlost i veri u sopstvenu budućnost. Autobiografska ispovest koja je u isti mah i moderna avantura i metafizička odiseja.

Radnja romana Anđeo čuvar počinje u Rio de Žaneiru, kada Paulo Koeljo daje primerak knjige Alhemičar misterioznom učitelju Ž. i poverava mu svoj nemir zbog toga što svi njegovi snovi propadaju baš kada je na pragu da ih ostvari. Ž. tada nalaže Koelju da pronađe svog anđela čuvara i razgovara sa njim. “Prokletstvo će nestati”, kaže mu on, “ako ispuniš taj zadatak.” Prihvativši izazov, Paulo sa suprugom Kris ostavlja sve i odlazi na četrdesetodnevnu avanturu u prelepu ali opasnu pustinju Mohave - gde su oboje našli mnogo više od onoga što su očekivali.

Majstorska mešavina lokalne egzotike, dramatičnih zbivanja i magične pripovesti, zaštitnog znaka Koeljovih romana.

KA PUSTINJI MOHAVE

Odlomak iz romana „Anđeo čuvar” Paola Koelja

Najzad su naišli na pumpu. Izašli su da malo prošetaju dok im je mlada devojka, indijanskih crta lica, punila rezervoar.

Paulo je uzeo mapu i proverio da li su na dobrom putu. Da, bili su na dobrom putu.

„Sada se malo opustio. Pričaće sa mnom”, pomisli ona.

- Ž. te je poslao da se nađeš sa anđelom ovde? - bojažljivo ga je pitala.

- Ne - reče.

„Dobro je, odgovorio mi je”, pomislila je Kris dok je posmatrala vegetaciju koja je izgledala čarobno. Sunce je zalazilo. Da nije nekoliko puta proveravala mapu, i ona bi sumnjala da nisu na pravom putu. Do odredišta ih je delilo manje od deset kilometara, a okolina je odavala utisak da su veoma, veoma daleko.

- Ž. nije rekao da dođem baš ovde - nastavi Paulo. - Bilo koje mesto bi poslužilo, ali ovde imam kontakt, znaš na šta mislim?

Naravno da je znala. Paulo je uvek imao kontakte. On ih je nazivao članovima Tradicije, ali ona ih je u svom dnevniku zvala Zaverenici. Postoji mnogo više veštica i čarobnjaka nego što ljudi sanjaju.

- Neko ko razgovara s anđelima?

- Nisam siguran. Ž. je jednom u prolazu pomenuo nekog Majstora Tradicije, koji ovde živi i koji zna kako se razgovara s anđelima. Ali može biti da su to samo glasine.

Možda je bio ozbiljan. Ali Kris je znala da je sasvim moguće da je nasumično izabrao jedno od mnogih mesta na kojima ima kontakte. Mesto na kojem će biti daleko od svakodnevnog života, gde će moći da se koncentriše na Nesvakidašnje.

- A kako ćeš da razgovaraš sa svojim anđelom?

- Ne znam.

„Kakav čudan način života”, pomisli. Pogledom je pratila muža dok je išao ka Indijanki da plati račun. Znao je samo da treba da razgovara s anđelima i to je bilo sve! Ostaviti ono što je radio, sesti u avion, leteti dvanaest sati do Los Anđelesa, voziti šest sati do te pumpe, skupiti dovoljno strpljenja da se ostane tamo četrdeset dana, i sve to da bi razgovarao - ili još bolje, da bi pokušao da razgovara - s anđelom čuvarom!

Nasmešio joj se, a ona mu uzvrati osmeh. Na kraju krajeva, nije bilo tako loše. Imali su svakodnevne nesuglasice, morali su da plaćaju račune, vode kućne finansije, odlaze u kurtoazne posete, prelaze preko teških trenutaka.

Ali još uvek su verovali u anđele.

- Uspećemo - reče ona.

- Hvala za to „mi” - odgovori on. - Ali ovde sam ja Čarobnjak.

Devojka koja radi na pumpi reče da idu u dobrom pravcu. Vozili su se još deset minuta, ovoga puta je radio bio isključen. Peli su se blagom uzbrdicom, ali tek kada su stigli na vrh i pogledali dole put koji su prešli, shvatili su koliko visoko su se popeli. Svih šest sati su se polako peli, a da nisu ni primetili.

Međutim, stigli su.

Paulo je parkirao pored puta i isključio motor. Ona je još uvek gledala pozadi da se uveri da li je zaista mogla da vidi zeleno drveće, biljke, vegetaciju. Da, mogla je.

A ispred nje, širinom celog horizonta prostirala se Mohave. Ogromna pustinja koja se protezala preko pet američkih država i zahvatala i Meksiko; pustinja koju je toliko puta gledala u kaubojskim filmovima dok je bila mala, pustinja u kojoj su se nalazila mesta čudnih naziva - kao Šuma duge ili Dolina smrti.

Preveli s portugalskog: Jovan Tatić, Alesandra Tatić

Izvor: Blic Online


OTKRIVENI OSTACI ANTIČKOG PUTA VIA MILITARIS NA KORIDORU 10

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Radovi na izgradnji koridora 10

U okviru zaštitnih arheoloških istraživanja na jednoj od četiri ranije registrovane lokacije na trasi Koridora 10, istočno od Dimitrovgrada, arheolozi su otkrili ostatke 2.000 godina starog antičkog rimskog puta Via militaris.
Radovi na izgradnji Koridora 10

Zaštitna arheološka istraživanja u saradnji sa Arheloškom zbirkom u Dimitrovgradu oraganizovao je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Radovi su počeli pre mesec dana.

Na prva tri nalazišta, na području sela Gradinje, otkriveni su nalazi iz turskog perioda, kao i nešto malo iz vremena praistorije. Međutim, kada se ekipa arheloga i saradnika, kojom rukovodi dr Miroslav Lazić, viši naučni saradnik u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu, preselila nešto bliže gradu, otkrila je 2.000 godina stare ostatke čuvenog antičkog puta Via militaris.

* Prema do sada otkrivenim nalazima, stari antički put bio je kaldrmisan i širok osam metara

Arheolozi se trude da u okviru raspoloživih sredstava i vremena istraže što veći deo trase kako bi ovaj značajan arheološki spomenik zaštitili od uništenja tokom izgradnje autoputa.

Sredina juna je planirani rok za završetak zaštitnih arheološka istraživanja, ali će, verovatno, doći do dogovora i korekcije rokova, dok se arheološko nalazište istraži kako to treba da se uradi, izjavio je dr Lazić.

* Istovremeno se ozbiljnija iskopavanja obavljaju i na lokaciji u neposrednoj blizini otkrivenog puta, za koji se pretpostavlja da potiče iz praistorijskog perioda

Rukovodilac arheološkog tima je sa zadovoljstvom istakao da se antički Via militaris ponovo pojavio u vreme početka priprema za obeležavanje 17 vekova donošenja Milanskog edikta, kojim je Konstantin I Veliki, jedan od najvećih rimskih imperataora, inače rođen u Nišu, prvi put zvanično priznao hrišćansku crkvu.

“Izvesno je da je i Konstatntin desetinama puta prolazio ovuda na putovanjima ka Istoku i na povratku u Rim. Ovaj mali arheološki dragulj biće lep poklon svemu što se sprema za proslavu te važne godišnjice”, istakao je dr Lazić.

Via militaris

Via militaris (Put vojnika ili Vojni put) je rimski put koji je prolazio kroz mnoge veće gradove u Srbiji.

Put je od Beograda (Singidunum) išao kroz Viminacijum (u bizini današnjeg Požarevca), Niš (Naissus), Sofiju (Serdica), Jedrene (Hadrianopolis) sve do Carigrada.

Ovaj put je bio povezan sa Ignjatijevim putem (lat. Via egnatia), preko doline reke Vardar. Trasa puta kroz današnju Srbiju izgrađena je 33. godine, dok je deo trase kroz Trakiju izgrađen između 29. i 61. godine.

Via militaris je bio put širok 9 koraka ili oko 6 metara, popločan kamenjem ili posut peskom.

Za prelaze preko reka bili su izgrađeni kameni mostovi, dok su za obezbeđenje i udobnost putnika podizana prenoćišta (mansio), stanice (mutacio) za promenu konja i kola, dok su za nadgledanje puta podizana mnogobrojna utvrđenja u obliku četvorougla sa okruglim kulama.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: Beta

POČINJE DRUGI KNJIŽEVNI FESTIVAL “KROKODIL”

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Drugi regionalni književni festival “Krokodil” (Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju) biće otvoren večeras u amfiteatru ispred Muzeja “25. maj” u Beogradu.

Na trodnevnom festivalu koji je zamišljen kao program javnih čitanja dela savremene književnosti, praćenih performansima i muzičkim nastupima, ove godine će učestvovati 16 autora iz Srbije i drugih bivših jugoslovenskih republika.

Najavljeno je učešće Bore Ćosića, Petera Adolfsena, Damira Karakaša, Petra Lukovića, Zorana Ferića, Predraga Lucića, Zvonka Karanovića (na fotografiji), Begea Cufaja, Slavoljuba Stankovića, Selvedina Avdića, Slobodana Tišme, Ivane Sajko, Filipa Davida, Bekima Sejranovića i Renata Baretića.

Svaki pisac će imati 20 minuta za čitanje odlomaka iz nekog od svojih dela, uz uvodno petominutno predstavljanje kroz razgovor s voditeljima programa Ivanom Bevcom i Krunom Lokotarom.

Prve festivalske večeri, u pauzama između čitanja, publiku će zabavljati “The Books of Knjige” iz Crne Gore, druge večeri nastupaće “K.O.F.Y”, a za poslednji dan, 12. jun, najavljen je program “Pesničenje”, koji se, inače, svakog meseca održava u Kulturnom centru “Reks” u Beogradu.

Festival “Krokodi” prati i program “Književna jutra“, u okviru kojeg će učesnici manifestacije gostovati u beogradskim srednjim školama na teritoriji opštine Savski venac - Četvrtoj beogradskoj gimnaziji i Gimnaziji “Sveti Sava”.

Prošle godine “Krokodil” je predstavljen i u Puli, na festivalu “Sa(n)jam knjige u Istri”, kao i na književnom festivalu u Inđiji, a ove godine program manifestacije, uz gostovanje nekoliko regionalnih autora, biće predstavljen u Ljubljani.

Izvor: Glas javnosti