“LIFKA” KOSTI GAVRASU I GORANU MARKOVIĆU

Nebojša Đorđević    Film

BEOGRAD - Nagrada “Aleksandar Lifka” koja se dodeljuje svake godine na festivalu evropskog filma Palić za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ove godine dodeljena je rediteljima Konstantinu Kosti Gavrasu iz Francuske i Goranu Markoviću iz Srbije.

U saopštenju organizatora Festivala se navodi da će laureatima nagrada biti uručena tokom Festivala evropskog filma na Paliću, na kome će Gavras i Marković biti gosti.

Francuski reditelj, scenarista i producent grčkog porekla Konstantin Kosta Gavras dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su i Oskar za najbolji adaptirani scenario, zajedno sa Donaldom Stjuartom (Donald Stewart), za ostvarenje “Nestao”, Zlatna palma na Filmskom festivalu u Kanu za isti film kao i nagrade Zlatni medved na Filmskom festivalu u Berlinu za film “Muzička kutija”.

Srpski reditelj, scenarista i dramski pisac Goran Marković dobitnik je više od 30 domaćih i stranih nagrada, kako za rad na filmu, tako i za pozorišno stvaralaštvo. Najznačajnije nagrade su dve Zlatne arene u Puli za filmove “Već viđeno” (1987) i “Sabirni centar” (1989), nagrada Srebrna školjka za najbolju režiju na Filmskom festivalu u San Sebastijanu za film “Tito i ja” i Sterijina nagrada za najbolji savremeni tekst “Turneja” (2008).
Goran Marković predaje režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i član je Evropske akademije za filmsku umetnost u Briselu.

Izvor: Glas javnosti

NIKOLI MORAVČEVIĆU URUČEN “RASTKO PETROVIĆ”

Aleksandra Radovanović    Knjige, Kultura, Vesti

BEOGRAD - U Udruženju književnika Srbije je svečano uručena nagrada ” Rastko Petrović” za životno delo profesoru svetske književnosti na Univerzitetu u Čikagu Nikoli B. Moravčeviću.

Nagradu, koju je 1996. ustanovila Matica iseljenika Srbije, uručili su Morvačeviću predsednik žirja akademik Matija Bećković i predsednik Matice Radivoje Dabić.

Moravčević, koji je bio je osnivač katedre za slavistiku na čikaškom Univerzitetu i glavni i odgovorni urednik jedinog naučnog časopisa u Americi posvećenog srpskoj kulturi (Serbien Studies), objavio je pet romana kojima je, prema oceni žirija, doprineo novom viđenju prošlosti srpskog naroda.

Bećković je kazao da je primereno što je nagrada za pisce iz rasejanja ponela ime Rastka Petrović koji je obišao sve krajeve na Balkanu gde žive Srbi, prešao peške Albaniju, bio pariski đak, putovao po Africi, bio konzul u Čikagu, poslanik u Vašingtonu, poznavao mnoge slavna imena i družio se sa našim piscima koji su živeli izvan zemlje a preminuo je u Americi.

Isto je tako logično, smatra Bećković, što je priznanje dobio Moravčević jer ne samo da je jedan od najuglednijih pisaca već je i nezvanični konzul Srbije među zemljacima u kraju gde živi već tri decenije, kao jedna od najumnijih Srba u Americi.

Vlasnik izdavačke kuće “Arhipelag” koja je do sada objavila četiri Moravčevićeva romana i književni kirtičar Gojko Božović konstatovao je da autor, koji kao i svi drugi pisci u rasejanju u stvari “prebiva u svom jeziku”, vraća ugled žanru istorijskog romana.

Laureat je poručio da je “pisanje u tuđini čin pobune protiv nigdine u vremenu i prostoru a otadžbinsko priznanjje je ogromna počast”.

Izvor: Glas javnosti

DŽULIJET LUIS OTVARA SINEMA SITI FESTIVAL

Ivan Manojlović    Film, Vesti

TREĆI SINEMA SITI

Posle četvorogodišnje posvećenosti muzici, bilo je krajnje vreme da se vratim filmu, kaže popularna glumica i pevačica

Projekcijom argentinskog filma „Tajna u njihovim očima” Huana Hozea Kampanele, ovogodišnjeg dobitnika Oskara za najbolji strani film, večeras u Novom Sadu počinje Festival filma i novih medija Sinema siti. Festival će u Katoličkoj porti proglasiti otvorenim glumica i pevačica Džulijet Luis, koja će zatim sa novim bendom „New Romantics” održati koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Džulijet Luis ne boravi prvi put u Srbiji i Novom Sadu. Pre dve godine, sa tadašnjim bendom, nastupala je na muzičkom festivalu Egzit, pa je njena ovogodišnja poseta nastavak prijateljstva uspostavljenog 2008. godine.

Džulijet Luis (37), jedna od najtalentovanijih holivudskih glumica svoje generacije, publiku i kritičare oduševila je ulogom u filmu „Rt straha” Martina Skorsezea, za koju je bila nominovana za Oskara 1991. godine. Sarađivala je sa Vudijem Alenom u romantičnoj komediji „Muževi i žene”, Oliverom Stounom u trileru „Rezervnim ubicama”, Kventinom Tarantinom i Robertom Rodrigezom u hororu „Od sumraka do svitanja”, a svetskoj javnosti je ukazala na Breda Pita sa kojim se zabavljala dok još on nije bio velika zvezda, posle zajedničkog rada na filmu „Kalifornija” 1992. godine. Sa Džonijem Depom i Leonardom di Kaprijem igrala je u drami „Šta izjeda Gilberta Grejpa”, a sa Rejfom Fajnsom u apokaliptičnom filmu „Čudni dani” Ketrin Bigelou.

Tokom devedesetih Džulijet je igrala u nekoliko vrlo popularnih filmova, pokazujući svoj moćni glumački talenat. Bilo da igra u potresnim dramama ili u komedijama, ona u svojim ulogama pokazuje izuzetan opseg i originalan i očaravajući stil glume.

- Uživam u snimanju filmova, volim drame pre svega jer mogu više da istražujem, ali to nije jedina stvar koja je hrana za moju dušu. Ona je sazdana od drame, muzike i živih svirki - opravdavala je pre nekoliko godina Luis svoju odluku da se više posveti muzici.

U nedavnom intervjuu Bi-Bi-Siju, Luis je najavila povratak filmu:

- Posle četvorogodišnje posvećenosti muzici i živim svirkama, bilo je krajnje vreme da se vratim filmu. Uželela sam se snimanja, kamere i užurbane ekipe koja se trudi da dobro snimi svaki kadar. Završila sam snimanje drame „Beti Eni Voters” koju igra Hilari Svenk, koja je jedna od najdarovitijih glumica u Holivudu trenutno, i „Dupli sudar” sa Robertom Daunijem Džuniorom i Džejmijem Foksom. Posle ovih filmova, imam utisak kao da nisam ni napuštala glumu - izjavila je Džulijet i publiku pozvala da pogledaju njene nove filmove „Cimni me” i „Simfonija za izvrsnog” koje su režirali njeni prijatelji, glumci Dru Barimor i Mark Rufalo.

Izvor: Politika I. Aranđelović

BOB DILAN SUTRA U ARENI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Svetska rok ikona, Bob Dilan sutra će, nakon 19 godina, ponovo nastupiti pred beogradskom publikom.

Publika će, u Beogradskoj areni sa početkom od 20.30 sati, moći da uživa u rok klasicima, poput “Like a Rolling Stone”, “Knockin’ on a Heaven’s Door”, “Forever Young” ili „Hurricane”.

Poslednji nastup Dilana u Srbiji i Berogradu bio je 11. juna 1991. godine na stadionu ”Galenike” u Zemunu, dok je on svoju aktuelnu “Never Ending” turneju započeo davne 1988. sa više od 2.100 održanih koncerata, što predstavlja prvorazredni fenomen.

Dilan je, u svojoj pet decenija dugoj karijeri, izdao 34 studijska albuma, 54 singl ploče, 13 koncertnih i 14 kompilacijskih izdanja, što ga čini jednim od najuticajnijih muzičara u istoriji rok muzike.

Bob Dilan je rodjen 1941. godine u gradiću Dulut u Minesoti (SAD), da bi se 1961. preselio u Njujork gde je nastupao po lokalnim klubovima.

Prvi album izdao je 1962. godine a već naredne godine objavio, sada već kultni album ‘‘The Freewheelin’ Bob Dylan”.

Izvor: S-media

KARPENTER SNIMA FILM O MODERNOM DRAKULI

Miroslav Mladenović    Film, Vesti

Američki režiser Džon Karpenter snimiće film “Fangland”, koji će biti moderna verzija “Drakule” Brama Stokera, objavio je list Varajeti.

“Fangland” je zasnovan na romanu bivšeg producenta emisije “60 minuta” Džona Marksa iz 2007. Govori o njujorškom producentu koji putuje u Rumuniju radi intervjua sa ozloglašenim evropskim trgovcem oružjem koji je, kako kasnije uviđa, moderni Drakula.

Scenario je napisao Mark Viton, poznat kao scenarista filma “Petak trinaesti”.

Karpenter dovršava film o duhovima “The Ward”, u kojem Amber Herd igra ženu koju progone duhovi u psihijatrijskoj bolnici. To je prvi film koji režira od naučnofantastične priče “Duhovi sa Marsa” iz 2001. Džon Karpenter najpoznatiji je po filmovima “Napad na policijsku stanicu 13″, “Beg iz Los Anđelesa”, “Oni žive”, “Magla” i “Kristina”.

Izvor: www. 021