MNOGE SVETSKE ZVEZDE NA “SAMERTAJM FESTIVALU”

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Početkom jula u „Sava centru” uz podršku Ambasade SAD

Sa prošlogodišnjeg „Samertajm festivala”

Ovogodišnji beogradski „Samertajm festival” od 3. do 7. jula ugostiće najveća imena svetske džez, rok i vorld muzike - američku džez pevačicu Di Di Bridžvoter, trombonistu i kompozitora Freda Veslija, američke sastave „Tauer of pauer” i „Temtejšens” Dejmona Harisa, kao i čuvenog britanskog gitaristu Džefa Beka.

Kako je najavljeno juče na konferenciji za novinare, Centar „Sava” uz podršku američke ambasade u Beogradu i agencije „Šou master” nastavlja tradiciju, dugu 19 godina, dovođenja najvećih zvezdi svetske muzičke scene, kao način uspostavljanja mosta sa Evropom i svetom.

Đorđe Milutinović iz „Šou mastera” podsetio je okupljene novinare da je na prvom, tada „Summertime Jazz & Blues & World Music festivalu”, koji je u „Sava centru” organizovan 1991. godine, pored legendarnog B. B. Kinga, nastupila čuvena grupa „Temtejšens”iz Mičigena.

Posle 19 godina, ista grupa u podmlađenom sastavu i predvođena tada najmlađim pevačem Dejmonom Harisom nastupiće pred beogradskom publikom 5. jula u velikoj dvorani „Sava centar”.

Iste večeri, koja je posvećena fank muzici, koncerte će održati američki džez i fank trombonista Fred Vesli sa svojim bendom „The New JB’s” i sastav „Tauer of pauer”, koji više od 40 godina stvaraju sopstveni muzički stil, koji je njihov osnivač i frontmen Emilio Kastiljo nazvao urban soul mjuzik.

Svaki od ova tri koncerta predviđeno je da traje po 70 minuta, sa pauzom između, zbog promene scenografije i opreme na bini.

Prvog dana festivala 3. jula džez pevačica Di Di Bridžvoter predstaviće svoj novi album „Eleanora Fagan to Billie With Love From Dee Dee Bridgewater” posvećen legendarnoj Bili Holidej.

Srpska pevačica koja godinama živi u Holandiji Lena Kovačević nastupiće 4. jula, što će, kako je objasnila, biti prva prava promocija njenog debi albuma „Dobar dan za pevanje”, u kome kombinuje džez, pop i tradicionalnu srpsku muziku.

„Posle višegodišnjeg boravka i rada u inostranstvu, ovo će biti moja prva prilika da se družim sa domaćom publikom, čemu se veoma radujem”, kazala je Kovačevićeva i najavila da je nakon promocije u Beogradu, očekuje gostovanje i na festivalu u Gruziji.

Festival će zatvoriti Džef Bek, 14. na listi 100 najvećih gitarista svih vremena po mišljenju uglednog magazina „Roling Stoun”.

On će u „Sava centru” nastupiti u okviru turneje na kojoj promoviše novi album „Emotion and Commotion” sa ekipom odličnih muzičara, sa kojima je svirao ove godine u londonskoj „O2 areni” i njujorškom „Medison skver gardenu”.

Izvor: Blic online E.B. Foto: N. Milošević

SVEČANO OTVOREN FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA “ANIMAFEST”

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Producentkinja Olinka Vištica

U Zagrebu je večeras svečano otvoren 20. Svetski festival animiranog filma “Animafest”, na kome će, do 6. juna, u raznim programima, biti prikazano 450 ostvarenja, uglavnom kratokometražnih animiranih filmova iz 40 zemalja, među kojima i iz Srbije.

Svečanom otvaranju u bioskopu “Evropa” prisustvovali su umetnički direktor Krešimir Zimonić, producentkinje Olinka Vištica i Vjere Matković, kao i izaslanica hrvatskog predsednika Maja Razovic- Kocijan, Srećko Šestan iz Ministarstva kulture i veliki broj zvanica iz sveta kulture.


Prilikom otvaranja dodeljena je nagrada za poseban doprinos proučavanju animiranog filma Midhatu Ajanoviću Ajanu,
sarajevskom publicisti i filmskom pedagogu, koji godinama radi u Švedskoj.

Izvor: Blic online/Tanjug Foto: Reuters

AMBASADOR JAPANA OTVORIO FESTIVAL “JAPANIZAM 2010″

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Ambasador Japana Tošio Cunozaki otvorio je večeras u Beogradu festival “Japanizam 2010″, posvećen japanskom stripu, animiranom i igranom filmu.

Obraćajući se mnogobrojnim posetiocima, on je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je japanska kultura popularna među mladima u Srbiji i da japanski animirani film i strip u našoj zemlji imaju sve veću publiku.

* Poslednjeg dana festivala, u petak, predviđena je kostimirana modna revija, kao i izbor najboljih kostima

Festival, u organizaciji Doma omladine Beograda, Društva ljubitelja japanske popularne kulture “Sakurabana”, Sekretarijata za omladinu i sport grada Beograda i Ambasade Japana, ove godine je posvećen temi “Japansko shvatanje lepote”.

U naredna tri dana, pored projekcija filmova, publika će u prostorijama Kulturnog centra Grad, u Ulici braće Krasmanović 4, moći da prisustvuje predavanjima, izložbama likovnih radova domaćih autora u manga stilu, kao i radionicama manga škole i škole kompjuterske animacije.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: Dom omladine

“ATELJE 212″ ODUŠEVIO BEČLIJE

Ana Čizmar    Pozorište, Vesti

Predstava “Šuma blista”

U okviru festivala “Bečke nedelje kulture” predstavom “Šuma blista”, Atelje 212 oduševio bečku publiku. Tokom festivala biće predstavljeno sedam radova umetnika sa prostora bivše Jugoslavije.

Atelje 212 oduševio je Bečlije predstavom “Šuma blista”, koja je izvedena u okviru festivala “Bečke nedelje kulture”.

Ovogodišnje “Bečke nedelje kulture” posvećene su delom prostoru bivše Jugoslavije, pa je tako do sada, u muzičkom delu, Vlada Divljan imao koncert sa Austrijancima koji su pevali pesme “Idola”, a sinoć je izvedena predstava Milene Marković “Šuma blista” u režiji Tomija Janežiča, sve u okviru teme “Generacija eks-ju”.

Tokom “Bečkih nedelja kulture” biće predstavljeno sedam radova umetnika sa prostora bivše Jugoslavije koji su rođeni 1970 godine.

Kroz različite oblike umetničkog izražavanja oni obrađuju teme raspada bivše Jugoslavije i pronalaženja načina da se život nastavi u novonastalim okolnostima.

Osim naših umetnika, austrijskoj publici će se predstaviti Oliver Frljić, Dejan Kaluđerović, Sanja Mitrović, Aleksandar Nikolić i Saša Asentić sa svojim projektima.

U komadu “Šuma blista”, koji je premijerno izveden na nemačkom govornom području, ljudi sa margine u napuštenom baru na autoputu u srcu šume žive svoj život sami sa svojim snovima.

Tu su kafanska pevačica, nekada lepa i talentovana žena, sada bez snage u glasu, kafedžija uvek pijan i nasilan, i mlade devojke čija je jedina budućnost prostitucija u nekoj dalekoj zemlji.

Naslov preuzet iz popularne dečje pesmice ne evocira savršeni svet, već uznemirujuću atmosferu koja predstavlja metaforu za gubitak perspektive u savremenom društvu.

Predstava Ateljea 212 bila je izvedena i sinoć..

Izvor: RTS

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “SIRMIJUM-KOMPLEKS CARSKE PALATE”

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

U Vizitorskom centru Carska palata predstavljena je monografija “Sirmijum - kompleks carske palate”, američkog profesora arheologije Majkla Vernera, čiji je cilj da na osnovu arheoloških nalazišta objasni istorijski kontekst ovog lokaliteta.

Profesor Verner je na promociji, pred mnogobrojnim gostima, istakao da ova knjiga nije naučni izveštaj, već je napisana tako da prenese tačne informacije o ovom lokalitetu, koji je od izuzetnog značaja za modernu Srbiju.

Autor je ukazao da se kroz ovu monografiju po prvi put široj javnosti predstavljaju rezultati arheoloških istraživanja Sirmijuma - kompleksa carske palate.

“Objavljivanjem ove publikacije, palata u Sremskoj Mitrovici smeštena je u kontekst svetskog rimskog nasleđa, ravnopravno sa šest carskih palata Rimskog carstva koje postoje na svetu”, istakao je Verner.

Autor knjige je najavio da je sledeći korak rekonstrukcija mozaika i njihovo predstavljanje javnosti.

Državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković ocenio da je ovo interesantna i zanimljiva knjiga koju je Verner napisao nakon višedecenijskog rada. Petković je napomenuo da se iz ove publikacije može mnogo naučiti o našoj istoriji, ali na jednostavan način, bez podataka koji su bitni samo stručnjacima.

Dvojezično srpsko-englesko izdanje, na više od 70 strana, sadrži najnovije rezultate istraživanja i obogaćeno je brojnim fotografijama i crtežima. Prva sistematska arheološka istraživanja Sirmijuma počela su 1957. godine sa Carskom palatom. Lokalitet je otkriven prilikom priprema terena za izgradnju stambene zgrade.

Verner je profesor arheologije na državnom fakultetu u Albaniju, koji u svom delu sažima višedecenijska istraživanja na ovom lokalitetu. On je na ovu lokaciju prvi put došao 1967. godine kao postdiplomac na Stanford univerzitetu. Radio je i kao član međunarodne srpsko-američke arheološke ekipe u Sremskoj Mitrovici, kada su 1969. i 1970. godine otkrili rimski carski cirkus.

Izvor:RTV