ALNARI: PRLJAVA IGRA SANDRE BRAUN

Nebojša Đorđević    Knjige

Nov naslov izdavačke kuće Alnari je knjiga Prljava igra autorke Sandre Braun.
Pravo remek-delo. Roman koji ne smete propustiti.

- The Providence Journal

Jedan od najboljih romana Sandre Braun.

- Kirkus Reviews

Posle pet dugih godina provedenih u zatvoru, Grif Barket konačno je slobodan. Međutim, osramoćeni kvoterbek dalaskih Kaubojsa nikada neće moći da se vrati životu kakav je imao pre nego što je osuđen za nameštanje utakmice. U gradu u kom je fudbal svetinja, Grif je počinio najteži greh i to mu niko neće oprostiti.

Foster Spikman, vlasnik velike avionske kompanije, i njegova žena Lora par su iz snova. Uspešni su i bogati, međutim sudbina im je uskratila ono što najviše žele - dete. Novcem se, možda, ne može kupiti sve, ali može se kupiti osramoćeni fudbaler koji je tek izašao iz zatvora i nema nikakvu perspektivu.

Posao koji su Spikmanovi ponudili Grifu vrlo je delikatan, a on će se uskoro ponovo naći u središtu policijske istrage. Nerazrešeno ubistvo iz prošlosti počinje da ga progoni, dok njegov stari rival, Stenli Rodarte, želi da mu uništi život.

Pokušavajući da sačuva novu poslovnu priliku, Grif od Rodartea takođe mora da zaštiti i ljude koji su mu bliski - pre svega Loru Spikman.

Grifu se smeši najveća isplata u životu, ali da bi došao do novca, moraće da se odrekne jedine šanse za iskupljenje… i ljubav.

Dok sat otkucava, Grifova budućnost - i njegov život - zavise od poslednje savršene igre.

Provokativan, napet triler. U ovoj uzbudljivoj priči o iskušenju napetost neprekidno raste…

-Publishers Weekly

Obožavaoci romana Sandre Braun mogu biti sigurni da će u ovoj knjizi pronaći sve ono što od nje inače mogu da očekuju: priču o prevari, pohlepi, ponosu i zavisti.

- The Stuart News

Izvor: S-media

“BESA” NAGRAĐENA U MOSKVI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Film „Besa” Srđana Karanovića dobio je nagradu Federacije kino-klubova Rusije na nedavno završenom 32. moskovskom međunarodnom filmskom festivalu.

Nagrada za najbolji film festivala, koji je održan od 17. do 26. juna, pripala je venecuelanskom reditelju Marselu Raskinu za film „Brat”, koji govori o braći fudbalerima Danijelu i Huliju. „Život će nam uvek davati golove. Mi ćemo gubiti. Međutim, svakog dana treba da se budimo sa osećajem da je rezultat 0:0. I jednostavno da radimo svoj posao”, citirao je Raskin repliku iz svog filma prilikom preuzimanja nagrade.

Za najboljeg reditelja na festivalu proglašen je Poljak Jan Kidava-Blonjski, koji se na predstavio filmom „Ružica”. Vilma Cibulkova proglašena je najboljom glumicom, za ulogu u češkom filmu „Kao raj na zemlji”, a najbolji glumac je Nik Helilaj, koji je igrao u filmu „Albanac” Johanesa Nabera. Francuska glumica Emanulea Bear dobila je specijalnu nagradu za glumačko umeće i vernost principima škole Stanislavskog.

Karanovićev film, koji je dobio nagradu Federacije kino-klubova, sniman je u srpskoj, slovenačkoj, francuskoj, mađarskoj i hrvatskoj koprodukciji. Glavne uloge u ovom ostvarenju tumače Miki Manojlović i Iva Kranjc.

Tokom deset festivalskih dana prikazano je 340 filmova, od kojih je 17 bilo u takmičarskom delu programa. Na završnoj večeri prikazan je film „Neobične Adeline avanture” Luka Besona, koji je bio predsednik žirija.

Izvor: B 92

DŽEZ PORODICI MARSALIS NAGRADA VELIKANI DŽEZA

Ivan Manojlović    Muzika, Vesti

NJUJORK - Američka porodica Marsalis, iz koje potiče petoro džez mužacara, dobitnica je najprestižnije džez nagrade koja se dodeljuje u SAD.

Nagrada Džez velikani biće dodeljena članovima porodice Marsalis na svečanosti u januaru, u Centru Linkoln (Lincoln) u Njujorku, saopštila je američka Nacionalna zadužbina za umetnost.

Muzičku porodicu Marsalis čine pijanista Elis (Ellis) i njegova četiri sina: trubač Vinton (Wynton), saksofonista Branford, trombonista Delfio (Delfeayo) i perkusionista Džejson (Jason).

Među ostalim dobitnicima nagrade Džez velikani su flautista Hjubert Loz (Hubert Laws), saksofonista Dejvid Libman (David Liebman), kompozitor i aranžer Džoni Mandel (Johnny) i producet Orin Kipnjuz (Orrin Keepnews).

Izvor. Glas javnosti

AFORIZMI ALEKSANDRA ČOTRIĆA U POLJSKOJ

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD- Poljski književni časopisi “Migotania”, koji izlazi u Gdanjsku i “Znaj” iz grada Plocka, objavili su u najnovijim brojevima više od 50 aforizama Aleksandra Čotrića, saopštila je Sekcija satiričara Udruženja književnika Srbije.

Aforizme iz Čotrićeve knjige “Gola istina”, objavljene u Beogradu 2008. godine, na poljski jezik prevela je Olga Lalić Krovicka (Olga Lalić Krowicka).

Književni mesečnik “Akant”, sa sedištem u Bidgošću, objavio je tekst književnog kritičara Tadeuša Zavadovskog (Tadeusz Zawadowski) o Čotrićevoj aforistici.

Zavadovski je primetio da se u Čotrićevim aforizmima prepliću smeh i gorčina i da su njegove misli “opozicija protiv svih oblika totalitarizma i dominacije nad drugim ljudskim bićem”.

Ugledni poljski kritičar istakao je da je “Čotrić jedan od najboljih srpskih aforističara i da će čitaoci u Poljskoj uskoro imati priliku da potpunije upoznaju njegovo stvaralaštva, jer će u ovoj zemlji biti objavljena zbirka Čotrićevih aforizama pod nazivom ‘Crna knjiga’ (Czarny ksiazka)”.

Knjige izabranih aforizama srpskog autora objavljene su u Rumuniji (u prevodu Gorana Mrakića i Lučijana Aleksijua) i Makedoniji 2007. godine (u prevodu Vasila Tolevskog).

Izvor: B92

FLASH GORDON PONOVO U DOMU OMLADINE

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Film „Flash Gordon osvaja svemir” biće prikazan 1. jula u Domu omladine Beograda, u okviru ciklusa „Filmska arheologija: serijal film”.

Iako je u početku bio zamišljen kao dodatak glavnom filmskom programu, serijal o Flashu Gordonu ubrzo je stekao veliku popularnost i obeležio detinjstvo generacija rođenih tridesetig godina prošlog veka. Interesovanje za slične serijal filmove jenjavalo je tokom ratnog perioda, ali su televizijskim programima početkom šezdesetih ponovo pridobili pažnju gledalaca.

Film „Flash Gordon osvaja svemir” režirali su Ford Beebe i Ray Taylor davne 1940 godine, a glavne uloge tumače Buster Crabbe, Carol Hughes, Charles Middleton Frank Shannon.

Ulaz na projekciju je besplatan, a film će se prikazivati na engleskom, bez prevoda.

Izvor: B 92