“LORD OF THE DANCE” U CENTRU “SAVA”

Aleksandra Radovanović    Kultura, Muzika, Vesti

ČUVENA IRSKA PLESNA GRUPA ODRŽAĆE DVA KONCERTA U BEOGRADU

Igrače koji svojom energijom plene publiku širom sveta, koja ovacijama i aplauzima i po 10 minuta iskazuje oduševljenje ovim nastupima, i dalje predvodi osnivač i vođa ovog pokreta zvezda Mihael Flatlej

BEOGRAD - Popularna irska plesna grupa ”Lord of the Dance”, u okviru velike turneje u 115 gradova širom sveta, gostovaće 17. i 18. maja u Centru “Sava”.

Simpatični Irci, čiji ples najviše podseća na stepovanje, zbog karakterističnog zvuka koji proizvode zahvaljujući obući koja je najpribližnija klompama, kombinuju tradicionalni irski ples, mistično osvetljenje, atraktivne kostime i scenske efekte - nastupiće u originalnoj postavci.

Igrače koji svojom energijom plene publiku širom sveta, koja ovacijama i aplauzima i po 10 minuta iskazuje oduševljenje ovim nastupima,i dalje predvodi osnivač i vođa ovog pokreta zvezda Mihael Flatlej.

Kako je saopštio SC, menadžment ove popularne grupe nije imao nikakve posebne zahteve, osim strogog režima ishrane, i dostavljanje kompletnog menija čak dve nedelje pre nastupa.

Irski plesači insistiraju na određenim vrstama mesa, alternativi u vidu vegetarijanskog menija i zdravoj ishrani, a tokom boravka u Beogradu žele da im u svakom trenutku budu na raspolaganju velike količine vode, sokova, čajeva i kafe, jer glavne zvezde tokom nastupa izgube i do tri kilograma na težini.

U zvaničnom saopštenju irska plesna grupa je navela da nemaju praksu da probaju lokalne specijalitete, ali da su čuli za tradicionalnu srpsku kuhinju, pogotovo ćevape i da su spremni da probaju posle obaveza vezanih za nastup.

Karte za ovaj spektakl mogu se nabaviti na biletarnici Centra “Sava” i prodajnim mestima Eventima po ceni od 2.000 dinara za parter, 2.500 dinara za balkon i 3.500 dinara za vip mesta.

Izvor: Glas javnosti

KRAJEM MAJA FESTIVAL POEZIJE MLADIH U VRBASU

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

BEOGRAD - Tradicionalna poetska manifestacija u Vrbasu koja okuplja mlade pesnike do 27 godina, 42. festival poezije mladih biće održan od 27. do 29. maja.

Prema rečima pisca Branislava Zubovića, sekretara festivala na konkurs je stiglo 104 rukopisa iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Makedonije.

U širi izbor ušlo je 45 rukopisa, a žiri u sastavu dr Zoran Đerić, predsednik, Đorđo Sladoje i Nebojša Devetak odlučio je da deset mladih pesnika koji su svoje radove poslali pod šifrom, uđu u finale festivala.

- Pravo učešća na našem festivalu, nastavljaču tradicije nekadašnjeg Jugoslovenskog festivala poezije mladih koji je bio najvažnija pesnička manifestacija u regionu, kao i tada imaju pesnici do navršenih 27 godina starosti sa ciklusom od 10 neobjavljenih pesama na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih zajednica (sa prevodom na srpski jezik) kazao je on.

Pisac Goran Labudović Šarlo istakao je da će zbog ekonomske krize festival trajati samo tri dana, ali da će se truditi uz pomoć lokalne samouprave da ga produže do kraja godine, kulturnim programima koje je grad koji voli poeziju zaslužio.

- Imamo poznatih deset finalista koji će se na završnoj festivalskoj večeri 29. maja u bioskopu “Jugoslavija” takmičiti za prvu nagradu, štampanje knjige i drugu i treću koje su novčane nagrade, takođe biće dodeljena tradicionalna nagrada najmlađem pesniku, kazao je Labudović.

Kao i prethodnih godina festival poezije u Vrbasu okupiće i druge stvaraoce, slikare, muzičare, gostovaće Nikšićko pozorište sa predstavom “Đetići u parlamentu” u režiji Slobodana Milatovića, mažoretkinje iz Herceg Novog, učenici Muzičke škole “Isidor Bajić” iz Novog Sada.

Pored izložbe slika mladih slikara u selekciji Slavice Popović, promocija knjiga i časopisa na 42. festivalu poezije brojni ugledni pesnici gostovaće u vrbaskim školama.

Izvor: Glas javnosti

KONKURS ZA RUKOPIS “JOVANČA MICIĆ” U JAGODINI

Nebojša Đorđević    Konkursi, Kultura, Vesti

JAGODINA - Pozorišni festival “Dani komedije” u Jagodini raspisao je konkurs za rukopis književno-istorijskog žanra pod radnim naslovom “Jovanča Micić u Jagodini”, koji traje do 30. decembra, saopštio je Upravni odbor festivala.

“Rukopis treba da iznosi, najviše, šest autorskih tabaka, (maksimum 90 strana) sa navođenjem izvora”, piše u saopštenju.

Autori su dužni da predlože i iznos autorske nagrade, a izbor za štampu će izvršiti stručna komisija.

Prijave i ponude se dostavljaju na adresu Kulturni centar u Jagodini, ul. Kneginje Milice br 25 (za festival “Dani komedije”).

“Dani komedije” naredne godine, obeležavaju jubilej - 40 godina postojanja, a tradicionalno se održavaju od 20. do 27. marta, i na njima se izvode najbolja komediografska ostvarenja Srbije.

Festival je do sada raspisao 20 konkursa za najbolji komediografski tekst na srpskom jeziku, na kojima je učestvovalo oko 400 autora sa preko 500 radova.

Neki od nagrađenih tekstova su, kasnije, izvođeni na “Danima komedije” ili u nekim od našim pozorištima.

Izvor: Glas javnsoti

PREMINUO RONIE JAMES DIO

Ivan Manojlović    Muzika, Vesti

Bivši frontmen legendarne grupe Black Sabath preminuo je u 67. godini od raka stomaka.

Njegova supruga Wendy vest je objavila na njegovom veb sajtu: ,,Danas mi je slomljeno srce, Ronnie je preminuo 16. maja. Mnogi njegovi prijatelji i porodica su uspeli da se oproste sa njim pre nego što je umro, i znao je da je bio omiljen mnogima. Hvala na podršci i ljubavi koju ste nam do sada nesebično pružali. Molimo vas za nekolliko dana privatnosti, kako bismo kao porodica mogli da se izborimo sa ovim teškim gubitkom. Znajte da vas je sve voleo i da će njegova muzika trajati večno”.

Ona je takođe rekla da je njenom suprugu dijagnostifikovan rak stomaka 25. novembra 2009. i da je od tada prošao kroz najmanje sedam tretmana hemoterapije. Njegov sadašnji bend Heaven and Hell je otkazao letnju turneju 4. maja, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Rođen kao Ronald James Padavona, Dio je nastupao sa grupama Testament of Apollo, Elf i Rainbow pre nego što se priružio grupi Black Sabbath 1979. godine, nakon što je grupu napustio Ozzy Osbourne.

Ronie James Dio je uvršten u ,, Hollywood Rock Walk of Fame” 17. januara 2007. godine.

Izvor: B92

IZLOŽBA PREDMETA INTERNIRANIH IZ DRUGOG SVETSKOG RATA

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

VAŠINGTON - U vašingtonskoj galeriji Renvik izloženi su predmeti koje su Amerikanci japanskog porekla, internirani za vreme Drugog svetskog rata izradili u logorima u SAD.

Posle japanskog vazdušnog napada na američku luku Perl Harbor, predsednik Frenklin D. Ruzvelt potpisao je, “iz vojnih potreba”, dokument kojim se dozvoljava zatvaranje oko 120.000 muškaraca, žena i dece japanskog porekla.

Dve trećine tih ljudi rođeno je u SAD i imalo je američko državljanstvo. Ipak, tri i po godine su proveli u oko deset logora u pustinjskim i nepristupačnim delovima SAD, u državama Kalifornija, Arizona, Juta i Vajoming.

U galeriji Renvik Instituta Smitsonijan, izložba “Umetnost Gamana” (gaman na japanskom znači “izdržati neizdrživo sa strpljenjem i dostojanstvom”) biće otvorena do januara 2011. godine.

Postavku čini oko 120 predmeta, među kojima ima slika, igračaka, nakita, muzičkih instrumenata i improvizovanog nameštaja od materijala pronađenog u krugu logora koje su izradili zatvorenici.

Američka vlada se tek 40 godina posle Drugog svetskog rata izvinila zbog “velike nepravde” koju je nanela svojim državljanima japanskog porekla i isplatila odštetu porodicama.

Izvo:  Glas javnosti