KREACIJE OLJE IVANJICKI U NARODNOM POZORIŠTU

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

“MONA” 10. MAJA PREDSTAVLJA KOLEKCIJU “CARSTVO”

BEOGRAD - Modna kuća “Mona” predstaviće 10. maja na Velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta kolekciju kreacija pod nazivom “Carstvo”, čiji je autor znamenita srpska slikarka Olga Olja Ivanjicki (1931-2009), najavljeno je na konferenciji za novinare.

Ovo je treća tematska kolekcija koju je za “Monu” uradila jedna od najznačajnijih srpskih slikarki 20. veka, nakon kolekcija “Tesla” 2005. i “Njegoš” 2007. godine, a biće predstavljena na dan njenog rođenja.

Umetnička direktorka kuće “Mona” Nada Momirović objasnila je da je Ivanjicki započela rad na kolekciji još 2002. godine, a inspiraciju za nastanak kreacija predstavljale su njene slike “Boj na Kosovu” (2002) i “Peto carstvo” (2007).

Momirovićeva je objasnila, citirajući Ivanjicki, da kolekcija nosi naziv “Carstvo” zbog toga što “ovaj prostor ima pravo na Peto carstvo, jer je dato najviše žrtava u krvi i za slobodu, a posle najveće žrtve nastupa imperija uma - Peto carstvo i mi imamo pravo na peto umsko istorijsko carstvo”.

Saradnici na realizaciji kolekcije bili su “Monini” kreatori Kristina Gajić i Ana Leković, režiju revije potpisuje Siniša Kovačević, scenografiju Boris Maksimović, koreografiju Jelena Mladenović, a kompozitor je Svetislav Božić.

Lekovićeva, koja je autorka tašni i opasača, objasnila je da se u bajkovitoj kolekciji inspirisanoj srpskom istorijom 14. i prve polovine 15. veka i likovima cara Dušana, carice Jelene, cara Uroša, kneza Lazara, kneginje Milice, despota Stefana Lazarevića, prepoznaje Oljin lični pečat, koji se ogleda u elementu futurizma, s obzirom da je ona “uvek pravila iskorak u budućnost”.

Kolekcija od 84 modela podeljena je u šest segmenta, koje u celinu povezuje element herojstva, a savremeni modni izraz dopunjen je carskim insignijama i koloritom.

Pored carskih ličnosti, kao inspiracija za pojedine kreacije autorki su poslužili likovi ratnika Miloša Obilića, Kosančić Ivana, Toplice Milana, Marka Kraljevića, čije su viteške odežde prenete u savremene modne okvire i urađene u koži srebrne, zlatne, teget i crne boje, u kombinaciji sa detaljima od metala.

Posebno nadahnuće, prema rečima Momirovićeve, za Olju predstavljalo je Kosovo i božuri, pa među modelima nalaze se i crvene haljine u formi “stilizovanog cveta božura”.

Izvor: Glas javnosti

PIKASOVA SLIKA NAJSKUPLJE UMETNIČKO DELO NA SVETU

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

NJUJORK - Slika Pabla Pikasa (Picasso) “Akt, zeleno lišće i bista” prodata je za 106,5 miliona dolara na aukciji u Njujorku i tako postala najskuplje umetničko delo prodato na nekom javnom nadmetanju, saopštila je kuća Kristi (Ćristie’s).

Na platnu iz 1932. dimenzija 150 sa 120 centimetara španski umetnik naslikao je svoju ljubavnicu Mari-Terez Valter (Marie-Therese Walter), a rad je uoči prodaje bio procenjen između 70 i 90 miliona dolara, prenele su agencije.

Sliku je kupio anonimni kupac koji se nadmetao telefonom. Licitiranje je trajalo devet minuta, a učestvovalo je osam zainteresovanih, što prisutnih u sali, što onih koji su se javljali telefonom.

Pre aukcije održane u utorak uveče, najskuplje umetničko delo bila je skulptura “Čovek koji hoda” Alberta Đakometija (Giacometti), koja je u februaru u Londonu postigla cenu od 104,3 miliona dolara.

Ranije rekord za neko Pikasovo delo držala je slika “Dečak sa lulom”, koja je 2004. dostigla cenu od 104,3 miliona dolara.

Izvor; Glas javnosti

VEŠOVIĆEVA ANTOLOGIJA BH. POEZIJE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Da je barem devedeset treća

Antologija poezije “Da je barem devedeset treća” (Decenija i po bh. stvaralaštva), u izboru Marka Vešovića, objavljena je u Izdavačkoj kući “Dobra knjiga”

Sarajevski književni sat u povodu objavljivanja ove antologije održat će se u srijedu, 5. maja, u Multimedijalnom centru “Mak”.

U predstavljanju Antologije učestvuju Vešović, Enver Kazaz, Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Bisera Alikadić i Stevan Tontić. Stihove će govoriti glumac Miodrag Miki Trifunov.

Vešović je izabrao poeziju 53 pjesnika s područja Bosne i Hercegovine, dok naslov i podnaslov antologije govori o periodu kojim počinje izbor poezije za antologiju.

Kako antologičar navodi, dok mu je pjesništvo u Federaciji bilo uglavnom poznato, poezija koja je nastajala u Republici Srpskoj bila mu je do nedavno neznana. Kako Vešović priznaje, ta nepoznanica bila je na njegovu sramotu, a u poeziji je uživao.

Vešović ističe i preokret kada je riječ o ženskom pjesništvu u BiH. Kako kaže, prije rata “ženski pjesnici bili su rijetki kao po groblju jagode, što bi rekli u Crnoj Gori”, ali u zadnjih 15 godina žene su preuzele ozbiljne mjere pritiv dominacije muškaraca u ovdašnjem pjesništvu.

Antologiju “Da je barem devedest treća” čine izbori poezije Ilije Ladina, Mile Stojića, Tanje Stupar-Trifunović, Željka Ivankovića, Senadina Musabegovića, Jozefine Dautbegović, Adise Bašić, Josipa Mlakića, Semezdina Mehmedinovića, Šejle Šehabović, Aleksandre Čvorović, Asmira Kujovića, Miljenka Jergovića, Damira Uzunovića, Feride Duraković, Fadile Nure-Haver, Dubravka Brigića, Velimira Miloševića, Bisere Alikadić,Veselka Koromana, Josipa Ostija, Ranka Sladojevića, Abdulaha Sidrana, Dinka Delića, Predraga Čeranića…

Izvor: e - novine/FENA Photo: EPA/FRANK RUMPENHORST