SLOVENCI GOSTUJU U ATELJEU 212

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Slovenačko pozorište iz Kopra gostovaće u 26. aprila u Ateljeu 212 sa predstavom “Potpala” (Podžig), po tekstu savremenog holandskog pisca Jerena van den Berga.

Režiju u Gledališču Koper potpisuje Neni Delmestre, a uloge tumače Gorazd Žilavec, Mojca Fatur, Ajda Toman i Rok Matek.

Kritika je ocenila da je “Potpala” moćna, okrutna i sarkastična predstava o raspadu porodice izražena duhovitim i zabavnim jezikom.

Komedija prerasta u apsurdnu igru, a scene “porodične sreće” odražavaju se i na kuću - roletne na prozorima se zatvaraju i likovi postaju zarobljenici sopstvenog doma. Deca uspevaju da pobegnu, ali roditelji za to više nemaju snage.

Van den Berg (44), reditelj i osnivač pozorišne trupe “Oranjehotel”, napisao je “Potpalu” 2002. za pozorište Het Laagland, a godinu dana kasnije za taj komad je dobio holandsko-flamansku nagradu za najbolji dramski tekst.

Izvor: Vesti online/Tanjug

OŠTEĆENA PIKASOVA SLIKA PONOVO NA IZLOŽBI U “METROPOLITENU”

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

IZLOŽBA POSVEĆENA DELU ŠPANSKOG UMETNIKA U “METROPOLITENU”

NJUJORK- Slika Pabla Pikasa (Picasso), oštećena u januaru, restaurirana je i počev od 27. aprila biće izložena u Metropoliten muzeju u Njujorku, u okviru retrospektive posvećene španskom majstoru.
Slika “Glumac” iz 1905, sa početka Pikasovog ružičastog perioda, zadoViše bojabila je poderotinu dugačku skoro 15 centimetara kada je jedna žena slučajno pala na nju.
Platno je brižno restaurirano i biće izloženo među 300 Pikasovih dela - ulja na platnu, crteža, skulptura i keramika - na izložbi koja traje do 1. avgusta.

Među delima koja će publika imati priliku da vidi su zamišljeni arlekini iz njegovog ružičastog i plavog perioda, portreti iz kubističke faze, kupačice iz 20-ih godina, bikovi i aktovi iz naredne decenije.
Postavka “Pikaso u Metropolitenu” predstavlja 34 slike, 58 crteža, desetak skulptura i keramika i 200 grafika. Reč je radovima koje je njujorški muzej kupio tokom proteklih 60 godina.

Dela datiraju od umetnikove mladosti kao što je autoportret “Ja” iz 1900, kada je Pikaso imao 18 godina, do “Uspravnog akta i musketara koji sedi” iz 1968, dela koje je slikar naslikao sa 87 godina.

Izvor: Glas javnosti