IZAŠAO TREĆI TOM NOVOG MURAKAMIJEVOG ROMANA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Treći tom novog romana japanskog književnika Harukija Murakamija, “1Q84″, pojavio se danas u prodaji u Japanu, gde su prva dva dela već prodata u više miliona primeraka,javile su agencije.

Haruki Murakami (desno) prima Jerusalimsku nagradu za književnost od gradonačelnika Jerusalima Nira Barkata 2009. godine

Treći tom, koji ima oko 600 stranica, obimniji je od prva dva koja su zajedno imala oko 1.000 strana, a u knjižarama se pojavili u maju 2009.

U prodaju će prvo biti pušteno 500.000 primeraka a do kraja aprila bi trebalo da bude štampano još oko 200.000 primeraka. Prva dva su do sada prodata u 2,44 miliona primeraka u Japanu.

Knjižare u Tokiju su danas ranije otvorene kako bi Murakamijevi poštovaoci mogli da novu knjigu kupe već od sedam sati ujutru po lokalnom vremenu.

Zasad se ne zna da li će treći tom biti i poslednji, a o tome će odlučiti autor.

Roman “1Q84″ prati razdvojene avanture žene-plaćenog ubice i nastavnika koji mašta o tome da postane pisac, a koji se poznaju od školskih dana i tragaju jedno za drugim. Radnja se zbiva u Japanu 1984.

On piše i publicistiku, a poznat je i kao prevodilac knjiga Rejmonda Karvera, Trumana Kapotija, Džona Irvinga i Dž. D. Selindžera

Murakamijeva dela

Murakami (61) je autor bestelera kao što su “Norveška šuma”, “Igraj igraj igraj”, “Sputnik ljubavi”, “Južno od granice, zapadno od sunca” i “Kad padne noć”, koji su prevedeni na tridesetak jezika.

Izvor: Blic Online

ARHIV ČASOPISA “ROLING STOUN” PRVI PUT NA INTERNETU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Muzički magazin “Roling Stoun” postaviće u ponedeljak prvi put na internet svoj 43-godišnji arhiv, uključujući digitalne kopije svih starih i novih izdanja.

Zahvaljujući novom sajtu, Roling Stoun postaće jedan od najuglednijih magazina koji će ponuditi svoje sadržaje sadržaj uz plaćanje.

Nova naslovna stranica magazina većinom će biti dostupna besplatno, uz podsećanje da je kompletan pristup novom izdanju moguć uz samo nekoliko klikova i broj kreditne kartice.

Roling Stoun do sada nikada nije postavljao na internet kompletna izdanja, već samo određene članke s vremena na vreme.

Izvor: Blic Online/Beta-AP Foto: AP

ŽIVORAD NEDELJKOVIĆ DOBITNIK NAGRADE “JEFIMIJIN VEZ”

Nebojša Đorđević    Kultura, Poezija, Vesti

BEOGRAD - Nagrada “Jefimijin vez” za najbolju knjigu poezije u 2009. godini pripala je Živoradu Nedeljkoviću, za knjigu “Ovaj svet”, u izdanju beogradskog “Arhipelaga”.

U obrazloženju žirija se navodi da Živorad Nedeljković na sugestivan način afirmiše modernu duhovnost iz perspektive bitno promenjenog ljudskog i pesničkog iskustva.

- Pohvala činu pevanja prelama se u ovoj zbirci kroz stalni dijalog sa ljudskim moćima ljubavi i saznanja o ishodištu vere kao autentičnom ishodištu postojanja - piše u saopštenju.

Žiri za dodelu nagrade “Jefimijin vez” činili su Ljiljana Šop, Miloš Petrović i Bojana Stojanović-Pantović.

Na konkurs za nagradu prispelo je preko 50 naslova, a žiri je u uži izbor uvrstio i knjige Bratislava Milanovića “Pisma iz prastare budućnosti”, Jovanke Stojčinović-Nikolić “Tamno oko ulice”, Petra Matovića “Koferi Džima Džarmuša” i Mirjane Kovačević “Crna žena”.

Konkurs za nagradu za najbolju knjigu poezije raspisan je povodom manifestacije “Jefimijini dani”, koja se svake godine održava u junu u Ljubostinji, a nagrada će Živoradu Nedeljkoviću biti uručena na završnoj večeri te manifestacije, 11. juna u porti manastira Ljubostinja.

Živorad Nedeljković je objavio osam pesničkih knjiga: “Pogrešna prognoza”, “Majka”, “Tutin i još pedeset pesama”, “Jezik uveliko”, “Tačni stihovi”, “Sušti poslovi”, “Negde blizu” i “Drugi neko”.

Dobitnik je više nagrada za poeziju, među kojima su “Zmajeva nagrada”, “Branko Miljković”, “Đura Jakšić”, “Meša Selimović”, a njegova poezija prevođena je na engleski, poljski i ruski jezik.

Izvor: Glas javnosti

KARIKATURE PJERA KRIŽANIĆA U “GLASNIKU”

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

Izložba karikatura Petra Križanića (1890-1962), kao i promocija knjige “Pjer” koju je objavio Službeni glasnik, biće otvorena 16. aprila u Klubu-knjižari “Glasnik” u Beogradu.

Križanića je životni put iz rodne Gline i odrastanja u banijskom selu Mečenčani, školovanja u Zagrebu i specijalizacije u Parizu, Beču i Budimpešti, između dva svetska rata doveo u Beograd i u dnevni list “Politika”, u kojem se proslavio.

Pseudonim Pjer počeo je da koristi još 1908. godine, a prvi put se profesionalno “opekao” kada su se njegove karikature pojavile u “Koprivama”, glasilu Hrvatsko-srpske koalicije.

U Beograd je došao 1922. i već 1923. zaposlio se u “Politici”, a 1935. bio je među osnivačima “Ošišanog ježa”.

Križanić nije bio samo karikaturista. S Urošem Predićem i Jakovom Orfelinom 1911. godine oslikao je ikonostas u crkvi fruškogorskog manastira Greteg.

Opremao je i knjige, poput prve zbirke pesama Desanke Maksimović, i bio autor naslovne strane prvog izdanja knjige “Magnum crimen” Viktora Novaka, koja govori o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u hrvatskim logorima tokom Drugog svetskog rata.

Petar Križanić se smatra utemeljivačem karikature kao političkog komentara u dnevnim novinama. Rodonačelnik je škole karikature.Umro je u Beogradu 1962. godine. Posthumno je u njegovu čast uspostavljena Nagrada Pjer.

O knjizi “Pjer” 16. aprila od 18 časova govoriće priređivač izdanja Radivoje Bojičić, slikar i karikaturista Dragan Rumenčić, novinar Živadin Mitrović i glumac Srba Milin.

Izvor: Blic Online/Beta

OBJAVLJENA ZVANIČNA SELEKCIJA 63. KANSKOG FESTIVALA

Ivan Manojlović    Film, Vesti

U Parizu je objavljena zvanična selekcija ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu, koja će sigurno biti po volji mnogih ljubitelja sedme umetnosti, mada ne donosi nikakva iznenađenja.

Na konferenciji za novinare održanoj u hotelu Grand u Parizu, saopšteni su nazivi svih ostvarenja u trci za Zlatnu palmu 63. filmske smotre u francuskom mondenskom letovalištu na Azurnoj obali.

Na repertoaru ovogodišnjeg festivala, koji će biti održan od 12. do 23. maja, nalaze se filmovi proslavljenih reditelja, mladih nada i ostvarenja sa svih šest kontinenata.

Već je poznato da će manifestaciju otvoriti film “Robin Hud” reditelja Ridlija Skota i da će žiriju predsedavati Tim Barton, dok će “domaćica događaja” biti glumica Kristin Skot Tomas.

Kako prenose strani mediji, u zvaničnoj konkurenciji je svega 16 filmova.

Za Zlatnu palmu takmiče se Tournee (Turneja) - reditelj Matje Amalrik, Des Hommes et des Dieux (O ljudima i bogovima) - reditelj Gzavije Bovoa, Hors-la-loi (Prestupnik) - reditelj Rašid Bušareb, Biutiful - reditelj Alehandro Gonsales Inaritu, A Screaming man (Čovek koji viče) - reditelj Mahamat-Saleh Harun, Housemaid (Kućna pomoćnica) - reditelj Im Sang-so, Copie Conforme (Kopija originiala) - reditelj Abas Kjarostami, Outrage (Uvreda) - reditelj Takeši Kitano, Poetry (Poezija) - reditelj Čangdong Li, Another Year (Još jedna godina) - reditelj Majk Li, Fair Game (Fer igra) - reditelj Dag Lajmen, You.Tu su i My Joy (Ti, radosti moja) - reditelj Sergej Loznica, La Nostra Vita (Naš život) - reditelj Daniele Luketi, Burnt by the Sun 2 (Varljivo sunce 2) - reditelj Nikita Mihalkov, La Princese de Montpensier (Princeza od Monpensijea) - reditelj Bertran Tavernije, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Ujak Bunmi koji može da se seti svojih prošlih života) - reditelj Apičatpong - Verasetakul.

Van zvanične konkurencije su You Will Meet a Tall Dark Stranger (Upoznaćeš visokog crnog stranca) reditelja Vudija Alena, Wall Steet 2 reditelja Olivera Stouna i Tamara Drewe reditelja Stivena Frirsa.

Film Tree of Life (Drvo života) Terensa Malika nije ušao u zvaničnu selekciju, kao što su mnogi kritičari predviđali, pošto njegova montaža nije završena.

Ukoliko film bude gotov do 12. maja, predsednik festivala Žil Žakob pristao je da ga uvrsti u selekciju, u suprotnom biće prikazan ove jeseni na Mostri u Veneciji.Velike svetske agencije bojkotuju Kanski festival.

Velike svetske agencije bojkotuju Kanski festival

Najveće svetske novinske agencije odlučile su da ignorišu današnju konferenciju za štampu u Parizu, na kojoj treba da budu objavljeni naslovi filmova u zvaničnoj selekciji Kanskog festivala, jedne od glavnih filmskih manifestacija u svetu.

Agencije Frans pres, Rojters, AP i Geti TV najavile su da neće izveštavati sa današnjeg događaja u Parizu, zbog spora oko pristupa crvenom tepihu.

Spor je nastao zbog toga što su organizatori festivala sklopili ekskluzivni ugovor o video pokrivanju manifestacije sa francuskom televizijom Kanal plus i kablovskom mrežom Oranž. Samim tim, organizatori su želeli da ograniče pristup novinskih agencija i mogućnost da same pokrivaju festival.

U saopštenju za štampu, agencije su navele da će “možda biti primorane da odustanu od praćenja festivala u celosti” ako se ne postigne dogovor.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: Reuters, AFP-Ilustracija