IZDAVAČKA KUĆA “HAJPERION” NAJAVILA KNJIGU DO SADA ZAPEČAĆENIH RAZGOVORA BIVŠE PRVE DAME SAD

Aleksandra Radovanović    Vesti

Intervjui Žakline Kenedi

U razgovorima vođenim u njenom stanu u Vašingtonu Džeki je govorila o svom braku i godinama provedenim u Beloj kući, razmišljanjima Đona o tome da li da se kandiduje za još jedan mandat, a Kerolajn Kenedi je odlučila da dopusti objavljivanje jer se iduće godine obeležava 50-godišnjica inauguracije njenog oca

NJUJORK - Izdavačka kuća “Hajperion” (Hyperion) objaviće intervjue Žakline Kenedi (Jacqueline Kennedy) koje je dala u prvoj polovini 1964, nekoliko meseci pošto je njen suprug Džon Kenedi (John) ubijen, saopštila su dva zvaničnika upućena u pregovore o objavljivanju.

Žaklina Kenedi je u tom periodu dala sedam intervjua istoričaru i porodičnom prijatelju Arturu Šlezindžeru (Arthue Schlesinger).

U razgovorima vođenim u njenom stanu u Vašingtonu bivša prva dama SAD govorila je o svom braku i godinama provedenim u Beloj kući, predizbornoj kampanji svog muža i njegovim razmišljanjima o tome da li da se kandiduje za još jedan mandat.

Intervjui su deo baštine Predsedničke biblioteke Džona Kenedija i, na zahtev Džeki Kenedi, bili su zapečaćeni na neodređeno vreme.

Posle njene smrti 1994. i smrti njenog sina Džona Kenedija mlađeg 1999, odluka o sudbini snimljenih razgovora ostala je isključivo u rukama njene ćerke Kerolajn Kenedi (Caroline).

Kako se iduće godine obeležava 50-godišnjica inauguracije njenog oca, Kerolajn Kenedi je odlučila da dopusti objavljivanje intervjua.

Prema izvorima bliskim pregovorima, “Hajperion” će transkripte razgovora objaviti u septembru 2011, a biće objavljena i audio-traka od šest sati.

Kerolajn Kenedi će napisati uvod za knjigu koja je zasad bez naslova, a jedan istoričar, koji još nije odabran, radiće na dodatnim objašnjenjima.

Artur Šlezindžer, dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade, umro je 2007.

TIHOMIRU STANIĆU DODELJENA STATUA MILIVOJA ŽIVANOVIĆA

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

POŽAREVAC - Stručni žiri 15. Glumačkih svečanosti ”Milivoje Živanović” istoimenu statuu za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu dodelio je sinoć glumcu Tihomiru Staniću.

Stanić je nagradu dobio za ulogu Anđelka u predstavi “Falsifikator”, autora i reditelja Gorana Markovića, u izvođenju ansambla Beogradskog dramskog pozorišta.

U obrazloženju tročlanog žirija navodi se da je Stanić ulogu Anđelka odigrao izuzetno rafiniranim glumačkim sredstvima, pažljivo nijansirajući zanimljivu sudbinu svoga lika i vešto izbegavajući zamke zavodljivog pojednostavljivanja, sa dragocenim dramatičnim akcentima kada je to bilo potrebno.

Tako je uspeo da jednom, takoreći sasvim običnom životu da dragocenu tragikomičnu notu kojom nam je omogućio da ga razumemo i zavolimo, obrazložio je žiri jednoglasnu odluku koju je doneo posle pet odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji.

Tročlani žuri 15. Glumačkih svečanosti činili su Ljiljana Dragović, kostimografkinja, Milivoje Mlađenović, direktor Sterijinog pozorja i Đurđija Cvetić, glumica i predsednica žirija.

Glumačke svečanosti u Požarevcu, koje je otvorio ministar kulture Nebojša Bradić, počele su 8. aprila.

Izvor: Glas javnosti