NOVI FILM O DORSIMA

Nebojša Đorđević    Film, Muzika, Vesti

Novi, dugometražni dokumentarni film o legendarnoj rok grupi “Dors”, sadrži neke do sada neprikazivane snimke, kao što je pevač Džim Morison u eksperimentalnom filmu “HWY (Highway)”. Narator filma “When You’re Strange: A film About The Doors” je Džoni Dep, režiser je Tom Disilo, a film je ovog vikenda pušten u ograničen broj američkih bioskopa.

Morison, koji je umro 1971, Robi Kriger (gitara), Rej Manzarek (klavijature) i Džon Densmor (bubnjevi) snimili su šest studijskih albuma za samo 54 nedelje, krajem 1960-ih i početkom 1970-ih. Četiri decenije od kad su poslednji put zajedno svirali, “Dorsi” i danas godišnje prodaju više milion ploča godišnje.

Manzarek, koji se sa Morisonom upoznao dok su studirali na Kalfornija univerzitetu u Los Andjelesu, u medjuvremenu je napisao nekoliko knjiga i snimio mnogobrojne solo albume. Kriger, koji je imao samo 18 godina kad je napisao hit “Light My Fire” piše knjigu o svom životu, a ove godine će objaviti i novi album. Densmor je postao pisac bestselera a najnovija knjiga mu izlazi ove godine.

Izvor: www.021.rs

POZORIŠTE “PUŽ” OBELEŽILO 33. ROĐENDAN

Nebojša Đorđević    Kultura, Pozorište, Vesti

BEOGRAD - Pozorište   obeležilo je sinoć 33. rođendan premijerom predstave “Zlatokosa” u režiji Slobodanke Cace Aleksić kojoj su, uz veliki broj dece, prisustvovali i prijatelji te kuće, kao i glumci iz ostalih kulturnih ustanova.

Glavne ličnosti komada su uobražena mlada manekenka i njena skromna školska drugarica, koja priprema svoj prvi album pesama za decu.

Predstava obiluje muzičkim numerama.

Radnja se odvija u Beogradu danas, međutim, iako je tema savremena, u priču su upleteni čarobnjaci i njihove čarolije.

Predstava je rađena po tekstu Branka Milićevića-Kockice, a u njoj igraju Suzana Lukić, Dubravka Kovjanić, Miloš Timotijević, Damjan Kecojević, Igor Damnjanović, Nataša Marković, Aleksandar Vujanović i Predrag Filipović.

Izvor: Glas javnosti

KOLIN KREJG ĆE PREDSTAVITI ROMAN “AFRIKA”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

BEOGRAD - U Dečjem odeljenju “Čika Jova Zmaj” Biblioteke grada Beograda (Hilandarska 7) u četvrtak u podne kanadska spisateljica Kolin Krejg (Colleen Craig), predstaviće svoj roman “Afrika” u izdanju “Kreativnog centra”.

O knjizi koju je preveo Zoran Penevski a ilustrovao Aleksandar Sotirovski autorka će razgovarati sa učenicima Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

Krejgova će osnovcima govoriti o pisanju “Afrike”, kao i o sopstvenom odrastanju u Južnoafričkoj Republici u doba aparthejda.

Knjiga, namenjena deci od 12 godina pa naviše, kroz formu tinejdžerskog romana o odrastanju i sazrevanju progovara o važnim problemima poput aparthejda, pomirenja i iskupljenja za političke zločine, kolonijalizmu, nasleđu…

Reč je o romanu koji postavlja mnoštvo pitanja o moralu i etici u formi priče koja može da zaokupi pažnju mladih čitalaca.

Glavna junakinja, trinaestogodišnja Kim provodi letnji raspust u Južnoafričkoj Republici domovini njene majke Rijane, koja je novinarka i ima zadatak da izveštava o radu Komisije za pomirenje.

Komisija istražuje nepravde učinjene tokom aparthejda, koji je silom nametnuo podelu na crnce, belce, Indijce i obojene.

Potresna svedočenja otkrivaju Kim razmere tragedije i brutalnosti tog sistema. Dok se njena majka bori sa bolnim uspomenama iz prošlosti, Kim postaje sve odlučnija da otkrije istinu o svojoj porodici sa kojom se po prvi put susreće. Temba, sin porodične služavke, pomoći će joj u potrazi za ocem o kojem majka skriva istinu.
Krejgova je rođena je i odrasla u Kanadi, gde je završila kurs kreativnog pisanja na Univerzitetu Britanske Kolumbije.

Tokom osamdesetih živela je u Africi i tu se susrela sa surovim režimom aparthejda. Početkom devedesetih vratila se u Kanadu gde je počela da se bavi pisanjem.

Izvor: Glas javnosti

NOVA KNJIGA O HARIJU POTERU

Aleksandra Radovanović    Knjige, Vesti

Džoana K. Rouling nagovestila je da će za nekoliko godina napisati nastavak avanture iz Hogvortsa.

Autorka je tokom uskršnjih praznika boravila u Beloj kući, gde je deci čitala odlomke iz prve knjige o Hariju Poteru. Tada je najavila da priča o čarobnjacima možda, ipak, nije završena.

“Vrlo je moguće da ću za nekoliko godina napisati još jednu knjigu o Hariju Poteru. Volela bih da to bude za, recimo, deset godina”, rekla je ona.

Serijal od sedam knjiga, objavljenih između 1997. i 2007. godine, jedan je od najpopularnijih na svetu. Kompletan brend Harija Potera vredan je, prema proceni britanske štampe, oko 15 milijardi funti.

Sedmi deo knjige “Hari Poter i relikvije smrti” biće pretočen u dva filma. Prvi stiže u novembru ove, a drugi u julu sledeće godine.

Izvor: www.o21.rs

JOŠ 310 NASLOVA U LISTI OD IZUZETNOG ZNAČAJA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

BEOGRAD - U dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije koje je u toku, nalazi se i donošenje odluke o dopunjavanju liste stare i retke knjige od izuzetnog značaja kojom bi postojeća lista bila bogatija za 310 novih naslova.

Ta lista rezultat je dugoročnih istraživanja i proučavanja pisanih i štampanih starih i retkih knjiga, stručnjaka Narodne biblioteke Srbije, kao i drugih naučnih i kulturnih ustanova.

Predlog za utvrđivanje 310 starih i retkih knjiga za kulturna dobra Ministarstvu kulture dostavila je Narodna biblioteka Srbije pre četiri godine, rekao je Tanjugu upravnik biblioteke Sreten Ugričić.

Na listi su 257 bibliotečkih jedinica koje se nalaze u fondu Narodne biblioteke Srbije, zatim 27 naslova iz manastirske biblioteke Visokih Dečana i 26 iz Biblioteke Pećke patrijaršije a nastala su od kraja 13. do prve polovine 19. veka. Među naslovima ima nekoliko novijih prepisa najstarijih srpskih pisanih spomenika kao što je “Letopis popa Dukljanina” ili ” Neumskog zbornika” a veći broj rukopisnih knjiga s kraja 13, iz 14. i 15. veka su četvorojevanđelja, psaltiri, oktoisi i druga dela koja se koriste tokom bogosluženja u pravoslavnim hramovima.

Znatan broj inkunabula (prvih štampanih knjiga) potiče iz prvih štamparija na Cetinju (1494) zatim u Beogradu na samom početku 16. veka (pre turskog osvajanja), iz manastirskih štamparija u Rumuniji, iz štamparija u Veneciji a u 17. i 18. veku, iz Beča i Budimpešte.

Manjem korpusu knjiga koje nisu religijskog sadržaja pripadaju zanimljive knjige namenjene laicima kao što su “Apokrifni zbornik” datiran u treću četvrtinu 14. veka, “Zbornik slova i pouka”iz 1425/35. Tu su i “Zbornik za putnike” štampan u Veneciji 1560, “Skazanije o četiri velika mora i povest o Troji” iz sredine 17. veka, anonimnog autora, “Polemički spisi protiv Latina” štampani krajem 18. veka, “Bračnoje uzakonenije” štampano u Beču 1786. a dve godine kasnije na istom mestu je štampan “Bukvar radi serbskago junošestva”.

Pored dela srpskih autora i ilusrtratora Zaharija Orfelina i Hristifora Žefarevića iz 18. veka ima i prvih prevoda savremenih stranih autora na slavenoserpski kao što je roman “Život i črezvičajna priključenija slavnago Angleza Robinzona Kruše ot Jorka” Danijela Defoa, štampan u Budimu 1799. godine.

Izvor: S-media