OTKRIVENO RETKO IZDANJE KIPLINGOVE “KNJIGE O DŽUNGLI”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Retko prvo izdanje “Knjige o džugli” Radjarda Kiplinga, sa autorovom potresnom posvetom kćerki, izložena je za javnost posle nedavnog otkrića, javio je BBC.

Knjigu su pronašli bibliotekari u dvorcu Vimpol Hol iz 18. veka u Kembridžširu u kome je živela Kiplingova starija kćerka Elzi.

Kipling je posvetu napisao svojoj drugoj kćerki Džozefini koja je umrla 1899. u šestoj godini.

Knjiga je izložena u dvorcu u kome je Elzi živela od 1938. do 1976.
U posveti piše: “Ova knjiga pripada Džozefini Kipling za koju je njen otac napisao, maj 1894″.

Kipling nije potpisao posvetu, ali se na osnovu mnogih drugih dokumenata iz autorove arhive može zaključiti da je to njegov rukopis.

Knjiga je otkrivena tokom trogodišnjeg projekta sređivanja bogate biblioteke Vimpol Hola koja broji blizu 7.000 dela.

“Ova posveta je veoma potresna, pogotovu kada se ima u vidu da je Kipling izgubio ne samo Džozefinu, već i svoje najmlađe dete, sina Džona koji je poginuo u Prvom svetskom ratu”, kazala je Fiona Hol, kurator u dvorcu Vimpol Hol.

Izvor: Blic online/Tanjug Foto: Wikipedia-Ilustracija

CELODNEVNI PROGRAM POSVEĆEN PISCU DRAGOSLAVU MIHAILOVIĆU

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Celodnevni program posvećen 80. rođendanu književnika Dragoslava Mihailovića biće priređen 14. aprila u Biblioteci grada Beograda.

U Vukovoj sali Biblioteke grada Beograda 14. aprila u podne pisci i književni kritičari će govoriti o književnom stvaralaštvu Dragoslava Mihailovića, saopšteno je iz te ustanove.

Pisac kultnih dela

Dragoslav Mihailović rođen je u Ćupriji 1930. godine. Jedan je od najčitanijih srpskih pisaca, dobitnik značajnih književnih nagrada, prevođen na mnoge strane jezike. Redovan je član Srpske akademijenauka i umetnosti. Objavio je knjige “Frede, laku noć”, “Kad su cvetale tikve”, “Petrijin venac”, “Čizmaši”, “Goli otok”, “Lov na stenice”, “Gori Morava”, “Treće proleće” i druge.

Kao učesnici u programu najavljeni su Ljubiša Jeremić, Marko Nedić, Milisav Savić, Miroslav Josić Višnjić, Radivoje Mikić, Petar Pijanović, Mihajlo Pantić, Mileta Aćimović Ivkov i Vladimir Kecmanović.

Program obuhvata i večernju projekciju drame “Uvođenje u posao”, kao i predstavljanje nove Mihailovićeve knjige “Preživljavanje”, koju je objavio Zavod za udžbenike iz Beograda.

O knjizi “Preživljavanje” govoriće Petar Pijanović i Mihajlo Pantić, a odlomke iz dela čitaće glumac Predrag Miki Manojlović.

Televizijsku dramu “Uvođenje u posao”, koja je snimljena 2007. godine u produkciji Radio-televizije Srbije, režirao je Vladimir Momčilović. Uloge tumače: Bora Todorović, Srđan Todorović, Jelisaveta Sablić i drugi.

Izvor: Blic Online/Beta Foto: A. Stojanović