FAITH NO MORE I DJ SHADOW NA EXITU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

U trećem talasu potvrda za nastup na EXIT festivalu 2010 najzvučnija imena su “Faith No More” i DJ Shadow, objavljeno je u sredu kasno uveče na zvaničnom twitteru Exita.

11. jula, poslednjeg dana EXITA 2010, nastupiće “Faith No More”, a od ostalih headlinera Petrovaradinsku tvrđavu posetiće i DJ Shadow, Bad Brains, Rui Da Silva, The Gaslamp Killer…

Jedna od najpopularnijih grupa u Srbiji poslednjih dvadesetak godina, “Faith No More”, posle pauze koja je trajala više od jedne decenije, početkom leta 2009. godine okupila se ponovo, a “The Second Coming Tour” i dalje je u punom zamahu.

Za “Main Stage After 2″ potvrđeni su: DJ Shadow, Plastician, South Rakkas Crew feat Serocee&Lady Chann, Breakage, London Elektricity, ms Dynamite

Za “Explosive Stage” potvrđeni su Cathedral i Murder.

Poznata su i prva imena muzičara koji će nastupiti na “Suba Stageu”: Jonty Skruff & Fidelity Kastrow, PAPERCUTZ, Rui Da Silva, The Gaslamp Killer, Too Young To Love…

Prethodnih nedelja objavljeno je da će od 8. do 11. jula nastupiti The Chemical Brothers, Mika, Missy Elliott, Placebo, LCD Soundsystem, Royksopp, Suicidal Tendecies… Na Festivalu će ukupno nastupiti oko 600 bendova i solista na dvadeset bina tokom četiri dana.

Ulaznice za „Egzit” po ceni od 6.490 dinara se mogu kupiti u filijalama „Erste banke” u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Kragujevcu, Zrenjaninu i Pančevu i u „Gigstix” prodavnicama u Beogradu i Novom Sadu.

Posetioci kupovinom karata dobijaju vaučere koji će se od 5. jula na ulazu na festival menjati za narukvice. Preko sajta www.gigstix.com moguće je kupiti ulaznice na tri ili četiri mesečne rate po ceni od 7.990 dinara, a srednjoškolci karte mogu kupiti po promotivnoj ceni od 4.990 dinara u „Gigstix” prodavnicama.

Izvor: B 92

DISKAVERI NA KOSMIČKOJ STANICI

Nebojša Đorđević    Nauka, Vesti

Na MKS se sada nalazi devet astronauta od kojih su četiri žene

Svemirski šatl Diskaveri spojio se danas sa Međunarodnom kosmičkom stanicom (MKS), saopštila je Američka agencija za svemirska istraživanja.

Spajanje je uspešno obavljeno uprkos kvaru na velikoj tanjirastoj anteni letilice. Tokom pristajanja na MKS, na 346 kilometara visine, astronauti su morali da se oslanjaju na druge navigacione instrumente.

Prilikom jučerašnje inspekcije svemirske letilice u potrazi za eventualnim oštećenjima izazvanim tokom lansiranja, zadatak astronauta američkog šatla “Diskaveri2 bio je otežan zbog kvara velike tanjiraste antene.

Zbog tog kvara, sedmoro astronauta nije moglo da šalje ni da prima velike količine informacija, kao što su slike krila ili nosa šatla koje se obično odmah prosleđuju Kontrolnoj misiji.

Umesto toga, komandant šatla Alan Pointdekster i njegova posada bili su prinuđeni da prikupljaju informacije na trakama koje će biti poslate na Zemlju putem opreme MKS.

Ti podaci će biti pomno pregledani u NASA kako bi se utvrdilo da li je Diskaveri pretrpeo oštećenja prilikom lansiranja koja bi mogla da ugroze njegov povratak za 11 dana.

Izvor: Vesti Online /Tanjug

“PLAVI VOZ” NA DAN MLADOSTI

Ivan Manojlović    Film, Vesti

Premijera filma Janka Baljka zakazana za 25. maj

Beograd - Igrani film „Plavi voz” Janka Baljka biće premijerno prikazan 25. maja, na otvorenom prostoru ispred Muzeja „25. maj”, najavila je ekipa filma na konferenciji za novinare u kafani “Korčagin”.

Film će biti prikazan u okviru muzičko-filmske multimedijalne manifestacije ORA 2010 koja će, između ostalog, obuhvatiti i reviju dokumentarnih i kratkometražnih filmova, panel pod nazivom „30 godina zapleta”, koncert mladih bendova, prezentaciju radova iz oblasti vizuelnih umetnosti, fotografije…

Projekat ORA 2010. održaće se od 21. do 25. maja u Muzeju, a program je inspirisan fenomenom Dana mladosti i kulta ličnosti i iniciran filmom „Plavi voz”. Film je zamišljen kao netipičan tinejdžerski film sa specifičnom političkom pozadinom, jer se radnja dešava u onih sedam dana u vreme žalosti zbog Titove smrti, kada je „bilo nepristojno biti srećan, a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način kako su zaljubljeni glavni junaci filma”. Film govori o generaciji maturanata iz 1980. godine, čiji je životni put, uglavnom, sličan društveno-istorijskom putu posttitovske Jugoslavije: bremenit burnim dešavanjima i istorijskim obrtima.

Izvor: Danas M.V.