ARHEOLOZI OTKRILI OSTATKE ŠEKSPIROVE KUĆE

Nebojša Đorđević    Vesti

Arheolozi su otkrili ostatke kuće u u kojoj je, kako veruju, Vilijem Šekspir napisao najveći broj svojih čuvenih dela.

Stručnjaci su započeli radove na iskopavanju ostataka Nju Plejsa (New Place), Šekspirove kuće u njegovom rodnom mestu Stratfordu na Ejvonu, u centralnoj Engleskoj, koja je srušena pre 250 godina.

Premda je malo ostalo od nekadašnje kuće, tim arheologa iz Birmingema tvrdi da je pronašao septičku jamu ili mesto na kome je odlagano đubre.

Arheolozi su već izvadili deliće grnčarije i polomljene glinene lule iz muljevite rupe za koju kažu da krije mnoge tajne o Šekspirovom životu.

Iskopavanja se obavljaju na tri lokacije na imanju koje je Šekspir kupio 1597. godine kada se, ovenčan slavom, vratio iz Londona u zavičaj.

“Iz dokumenata znamo da je Šekspir živeo u Nju Plejsu, ali imamo malo informacija o položaju kuće i dvorištu”, rekao je Kevin Kols, jedan od arheologa koji rade na lokaciji.

Arheolozi su ubeđeni da će iskopavanjem ostataka kuće i raznih predmeta “popuniti” neke od praznina u saznanjima o Šekspirovom životu.

“Čak i sićušan delić grnčarije može nam dati uzbudljiv uvid u Šekspirov život, kao na primer šta je voleo da jede i da pije”, rekao je Kols.

Do oktobra, posetioci će moći da posmatraju arheologe tokom radova na iskopavanju ostataka bardove kuće, koja je strušena 1759, prenosi londonski “Telegraf”.

Stručnjaci se nadaju da će ovaj projekat potvriti njihova teoriju da je većinu svojih dela Šekspir napisao u Stradfordu na Ejvonu, a ne u Londonu.

Oni veruju da je Šekspir putovao u London kad god je trebalo, ali da je ostatak vremena provodio u Stradfordu, gde je živeo i radio.

Izvor: Blic Online/Tanjug

DŽULIJET LUIS I NJU ROMANTIKS OTVARAJU SINEMA SITI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Čuvena holivudska glumica Džulijet Luis otvoriće filmski festival Cinema City 5. juna u Novom Sadu.

Džulijet će zvanično otvoriti filmski program festivala, a sa svojim novim bendom „New Romantics” te večeri nastupiće u okviru muzičkog otvaranja festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Glumica će biti glavna inostrana gošća festivala, a publika će biti u prilici da vidi neke od kultnih filmova u kojima je igrala, kao i da učestvuje u otvorenoj preš konferenciji na festivalu i da razgovara sa njom. Pored toga, Džulijet Luis će održati i master - klas za studente i mlade filmske umetnike.

Džulijet Luis, jedna od najtalentovanijih holivudskih glumica svoje generacije, prepoznata je kao neko ko može da iznese najrazličitije uloge. Publiku i kritičare oduševila je prvi put svojom ulogom u filmu „Rt straha” Martina Skorsezea, za koju je bila nominovana za Oskara 1991. godine. Do danas, u svojoj bogatoj karijeri, radila je sa nekim od najpoštovanijih reditelja današnjice, Martinom Skorsezeom, Vudijem Alenom, Oliverom Stounom, Gerijem Maršalom.

Džulijet je tokom devedesetih igrala u nekoliko sada legendarnih filmova i predstavila svetu svoj moćni glumački talenat. Bilo da glumi u potresnim dramama ili u komedijama, glumica u svojim ulogama pokazuje izuzetan opseg i originalan i očaravajući stil glume.

Izvor: S- media/MTV

BOB DILAN OTKAZAO NEKOLIKO KONCERATA U AZIJI

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

KINESKE VLASTI PROTIV DILANA

Američki pevač Bob Dilan otkazao je nekoliko etapa na turneji po Aziji, zato što mu Peking nije odobrio da drži koncerte u Kini, piše štampa u Hongkongu.

Bilo je planirano da posle gostovanja u nekoliko japanskih gradova u martu, Dilan u aprilu nastupi u Kini, Hongkongu i na Tajvanu, piše Sandej morning post.

Pošto kineske vlasti nisu dale odobrenje za koncerte u Šangaju i Pekingu, tajvanska firma koja je organizaovala Dilanovu turneju, otkazala je i ostale nastupe u Aziji.

“Prilika da svira u Kini za njega je bila najprimamljivija, a kada je to palo u vodu, otkazano je i ostalo”, izjavio je predstavnik firme Brokers braders herald.

Izvor: S-media/Beta

GLUMAC MILIJA VUKOVIĆ DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO

Ivan Manojlović    Pozorište, Vesti


LAUERAT

Glumac Kruševačkog pozorišta Milija Vuković dobitnik je ovogodišnje nagrade za životno delo pozorišne manifestacije “Nušićevi dani”, saopšteno je na konferenciji za novinare u Centru za kulturu Smederevo.

Član žirija Tatjana Lazarević-Milošević podsetila je da je Vuković igrao u mnogo predstava napisanih po Nušićevom delu, ali i da ima širok repertoar u svojoj karijeri.

Žiri je bio u sastavu glumice Svetlane Cece Bojković (predsednik), Lazarević-Milošević i Milosava Buce Mirkovića.

Vuković je izmedju ostalih igrao u predstavama “Pokojnik”, “Sumnjivo lice”, “Koreni”, “Dundo Maroje”, “Derviš i smrt”, “Svet” i druge.

Dobitnik je nagrada “Zlatni ćuran” u okviru Dana komedije, zatim nagrade “Joakim Vujić”, Godišnje nagrade kruševačkog pozorišta…

Laureatu će nagrada biti uručena na završnoj večeri “27. Nušićevih dana” koji se održavaju od 14. do 25. aprila u Smederevu.

Izvor: S-media

BILI AJDOL NASTUPA NA UŠĆU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

PONOVO KOD NAS


Beogradski koncert Bilija Ajdola, koji je zakazan za 21. jun, biće održan na Ušću.
U prvoj najavi, pre mesec dana, kao koncertni prostor bila je navedena Beogradska arena. U međuvremenu na pevačevom sajtu je saopšteno da su promenjena mesta njegovih nastupa u Beogradu i Atini.

Ajdol, jedna od najvećih rok zvezda osamdesetih godina prošlog veka, dolazi drugi put u Srbiju u sklopu evropske turneje koja će ga takođe provesti kroz Skoplje, Zagreb i Ljubljanu.

Ajdol je sredinom prošle decenije vaskrsao karijeru posle 12 godina pauze, snimivši album “Devil’s Playground” uz podršku starog saradnika Stiva Stivensa, čije je umeće sviranja gitare značajno doprinelo popularnosti njegovih pesama.

Jedan od najznačajnijih koncerata u povratničkom delu karijere Ajdol je imao 2006. godine na festivalu EXIT u Novom Sadu, gde ga je videlo oko 40.000 ljudi.

Izvor: S-media/Mondo