“MEDENI MESEC” POBEDNIK FESTIVALA U KLIVLENDU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

BEOGRAD - Film “Medeni mesec”, prva srpsko-albanska filmska koprodukcija u režiji Gorana Paskaljevića, osvojio je gran pri za najbolji film na upravo završenom 34. međunarodnom filmskom festivalu u Klivlendu, koji deli sa ruskim filmom “Antikomformisti”, reditelja Valerija Todorovskog.

“Medeni mesec” je počasno prikazan i na drugim festivalima u Severnoj Americi, u Torontu, Santa Barbari, Majamiju, a biće prikazan i u Vankuveru i Njujorku.

Redovna američka distribucija predviđena je za septembar mesec, najpre u Muzeju modernih umetnosti u Njujorku, a zatim u još nekoliko velikih američkih gradova.

Paskaljevića je vest o visokom priznanju zatekla na filmskom festivalu u Hong Kongu, gde se “Medeni mesec” prikazuje u prestižnoj selekciji “Velikani svetskog filma” uz najnovija dela Frensisa Forda Kopole, Romana Polanskog, Alena Renea, Marka Belokija, AnžejaVajde, braće Koen, Tea Angelopulosa i drugih.

Reagujući na još jedno priznanje njegovom filmu Paskaljević je izjavio da posle mnogobrojnih nagrada i uspešnog učešća na velikim svetskim festivalima, slobodno može da kaže da je “Medeni mesec” film na koji srpska kinematografija i on lično, mogu da budu ponosni.

On je napomenuo da je na projekciji njegovog filma u Hong Kongu sala bila dupke puna i da je iz pitanja koja su mu po njenom završetku postavljali zaključio da im je filmska priča sa dalekog Balkana sasvim razumljiva i pored toga što nisu baš u toku sa našom komplikovanom političkom situacijom.

“Prvi put sam na ovom festivalu, ali je prethodnih godina ovdašnja publika mogla da vidi pet mojih filmova. Ono što ih je ovoga puta najviše dirnulo je sudbina mladih ljudi iz Srbije i Albanije koji žele bolji život, izvan svih predrasuda, pogotovu onih koje pokušava da im nametne starija generacija uz sve prisutniji politički populizam”, rekao je Paskaljević.

Izvor: Večernje novosti /Tanjug

PRODATA “EMA” IZ 1816. GODINE

Ivan Manojlović    Knjige, Vesti

Primerak prvog izdanja romana „Ema” iz 1816. godine, poznate književnice Jane Austen, prodat je za 325 000 funti.

Nakon Aukcije je saopšteno da je njen kupac jedan engleski kolekcionar.

Reč je o primerku sa posvetom koji je književnica poklonila svojoj prijateljici a koja je bila njena inspiracija za lik gospođe Veston u romanu. Ovu knjigu 2008. godine kupila je prodavnica retkih knjiga Jonkers iz Oksfordšira za 180 000 funti.

Jane Austen je bila čuvena engleska književnica, poznata po delima „Razum i osećajnost” (1811.), „Gordost i predrasude”(1813.), „Ema”(1815.), „Nortangerska opatija” i „Pod tuđim uticajem”, oba posmrtno objavljena 1818. godine.

Roman „Ema” je pet puta pretočen u film, a 1996. godine snimljen je televizijski film sa Kate Beckinsale u glavnoj ulozi.

Izvor: B 92

GLUMCU BOJANU ŽIROVIĆU NAGRADA MILOŠ ŽUTIĆ

Aleksandra Radovanović    Pozorište, Vesti

Nagrada “Miloš Žutić” za 2009. godinu dodeljena je glumcu Bojanu Žiroviću, saopšteno je danas iz Saveza dramskih umetnika Srbije.

Žiroviću je priznanje dodeljeno za tumačenje lika Kristijana u predstavi “Proslava” (Tomas Vinterberger, Mogens Rukov) u režiji Ive Milošević i produkciji beogradskog “Ateljea 212″, navodi se u saopštenju.

U konkurenciji za nagradu koja se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u domaćim pozorištima u periodu od 30. juna 2008. do 30. juna 2009. godine, bilo je deset glumaca.

Jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu doneo je žiri u sastavu: glumci Miodrag Krstović (predsednik), Nada Šargin i Vojin Ćetković (prethodni dobitnik), pozorišna kritičarka Ana Tasić i rediteljka Đurđa Tešić Popović.

Dodelu nagrade “Miloš Žutić” pomažu Ministarstvo kulture Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda.

Datum i mesto svečanog uručenja nagrade laureatu biće saopšteni naknadno, dodaje se u saopštenju.

Izvor: BlicOnline/Beta J.Vučetić

OSAM DECENIJA “PLAVOG ANĐELA”

Miroslav Mladenović    Film, Vesti

Nemačka premijera filma „Plavi anđeo” održana je pre tačno 80 godina.

Premijera je održana u berlinskom bioskopu „Glorija-Palast”. Josef Von Sternberg, reditelj ovog filma, se pored režije bavio i fotografijom, pisanjem scenarija i montiranjem. Delo von Sternberga proslavilo je glumicu Marlene Dietrich, koja u filmu glumi Lolu, zavodnicu muškaraca.

Film je sniman po romanu Hajnriha Mana „Profesor Unrat”, čiji je akcenat na dvostrukom moralu, netoleranciji i dekadenciji u vreme Vajmarske Republike. Paralelno sa nemačkom, snimana je i engleska verzija filma. „Plavi anđeo” je prvi nemački tonski film, i tada se prvi put čuo džez orkestar na bioskopskom platnu.

Izvor: B 92

POL GRINGRAS SNIMA RIMEJK “FANTASTIČNOG PUTOVANJA”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti


NEZAOBILAZNA - 3D TEHNIKA

Posle filma o Iraku “Green Zone”, britanski režiser Pol Gringras pregovara o snimanju rimejka naučnofantastičnog trilera “Fantastično putovanje” iz 1966, objavljuje specijalizovana holivudska štampa.
Film snimaju studio Tventiet senčeri foks i producentska kuća Džejmsa Kamerona Lajtstorm entertejnment.

“Fantastično putovanje”, snimljeno tokom Hladnog rata, govori o timu naučnika koji bivaju smanjeni do veličine atoma i poslati na minijaturnu podmornicu kako bi spasili život prebeglom sovjetskom naučniku.

Originalni film je režirao Ričard Flajšer, a glavne uloge igrali su Rakel Velč i Donald Plezans.

Rimejk će se držati originala, izuzev elementa Hladnog rata, uz specijalne efekte i 3D format.

Pol Gringras je poznat po akcionim filmovima sa dramskim i političkim elementima, kakvi su serijal filmova o Džejsonu Bornu i film “United 93″.

Izvor: S- media