KONCERT - POSVETA MIROVNOM PROJEKTU

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika, Vesti

Grupe ,,Repetitor”,,,Multietnička atrakcija”, ,,Lira vega”, ,,Stuttgart online” i ,,Superkvartet” nastupom 6. aprila u Beogradu obeležiće 18 godina od antiratnog projekta ,,Rimtutituki” i podsetiti na dan kad je počeo rat u Bosni i Hercegovini.

Nevladina organizacija ,,Inicijativa mladih za ljudska prava” saopštila je da će na koncertu, koji počinje u 19.00 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, ,,Superkvartet” izvesti rimejk pesme ,,Slušaj ‘vamo” projekta ,,Rimtutituki”.

Beogradski muzičari Zoran Kostić-Cane, Nebojša Antonijević-Anton, Borko Petrović, Srđan Gojković-Gile, Goran Čavajda-Čavke, Zoran Radomirović-Švaba, Ljubomir Jovanović-Jovec i Milan Mladenović osnovali su u proleće 1992. godine antiratni sastav ,,Rimtutituki”.

U akciji je aktivno učestvovao i Radio B92 uz čiju je pomoć odštampan promotivni singl sa pesmom ,,Slušaj ‘vamo”, koji je korišćen kao podrška akciji.

Bez dozvole za javni nastup, osmorica članova ,,Ekatarine Velike”, ,,Partibrejkersa” i ,,Električnog orgazma” su u otvorenom kamionu kružili beogradskim ulicama, delili singl, izvodili pesmu ,,Slušaj ‘vamo” i njenim refrenom ,,Mir, brate, mir” podigli glas protiv rata.

Tokom drugog, dozvoljenog koncerta ,,Rimtutitukija” na Trgu republike je vlastima u Beogradu poslata poruka ,,S.O.S. mir ili ne računajte na nas”.

Kako se navodi, ,,Superkvartet” čine, pored nekadašnjeg člana ,,Rimtutitukija” basiste Radomirovića, klavijaturista Aleksandar Grujić, Miroslav Miškovich zadužen za elektroniku i pevač Goran Smiljanić.

“U pauzama između nastupa bendova, na video bimu biće emitovani intervjui sa članovima ‘Rimtutitukija’ o efektima antiratne kampanje koju su vodili, kao i o današnjem odnosu države i društva prema ratovima i ratnim zločinima koji su se desili na prostoru SFRJ”, navodi ,,Inicijativa mladih.

Izvor: B 92

ZAVRŠENA BORINA NEDELJA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Žarko Komanin dobitnik je ovogodišnje nagrade Bareljef Bore Stankovića.

Dobitnik ovogodišnje nagrade za najbolje prozno delo je Žarko Komanin, za roman Ljetopis vječnosti. To je romaneskna balada o zaboravu i sećanju, sagledana iz perspektive poraženih, rekao je predsednik žirija Marko Nedić. Komaninov roman objavila je Srpska književna zadruga.

Žarko Komanin iz zdravstvenih razloga nije došao da primi nagradu.Članovi žirija su sa velikim pohvalama govorili o njegovoj knjizi Ljetopis vječnosti.

Marko Nedić, Aleksandar Jovanović i Goran Maksimović, obrazložili su svoju odluku, istakavši da je njegova knjiga najbolja proza objavljena prošle godine u Srbiji.

Njihov zajednički sud je da je Ljetopis vječnosti, balada o sećanju i zaboravu, knjiga strasti, ljubavi, nade i opraštanja, roman o traganju za istinom poraženih.

Komaninu će nagrada biti uručena naknadno, a saopštavanjem odluke o dobitniku priznanja, koje nosi ime istaknutog srpskog književnika, sinoć je u Vranju završena tradicionalna manifestacija “Borina nedelja”.

Izvor: RTS

PATRIK JABLONSKI U BEOGRADU

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Švedski pijanista Patrik Jablonski održaće koncert 24. aprila u u Centru lepih umetnosti “Guarnerius” u Beogradu.

Jablonski je diplomac prestižnog londonskog Kraljevskog koledža za muziku (Royal College of Music), umetnički direktor Međunarodnog muzičkog festivala “Maler” (Malar International Music Festival) i diskografske kuće “Altara Music”. Često nastupa sa bratom Peterom, takođe pijanistom, i uživa u izvođenju dela modernih kompozitora.

Na aprilskom koncertu, program će se sastojati od dela Šopena, Bramsa i Lista. Patrik Jablonski će u decembru 2010. ponovo posetiti Beograd, ovog puta u Kolarčevoj zadužbini.

Na koncertu na kome će nastupiti sa violinistom Jovanom Kolundžijom izvodiće Bramsove sonate.

Izvor: B 92

50 CENT: MOTOWN I PAR “NOVIH MOMAKA”

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

50 Cent stiže 1. aprila da “sruši” halu Pionir, kako je najavio. Pred dolazak, otkrio nam je par novih imena u muzičkoj industriji na koja bi trebalo obratiti pažnju.

50 Cent po drugi put dolazi u Beograd. Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se koncert održati u Areni, zahvaljujući još jednoj fantastičnoj sezoni košarkaša Partizana Evroliga je zasluženo dobila prednost u našoj najvećoj multi-funkcionalnoj sali. Promena prostora nije značajnje omela planove hip-hop superstara…

Ima momaka koje uopšte ne poznajem, već ih samo posmatram. Oni su underground. Verovatno ću se ponuditi da im pomognem da bi se razvili kao umetnici u budućnosti. Ali ne znam koga bih preporučio za slušanje, a da ljudi već nisu čuli za ta imena. Možda Gucci Mane i Drake. Mada verujem da je većina već čula za njih.

50 Cent je otkrio da na beogradski koncert dovodi ceo bend, ali i gosta iznenađenja sa kojim je skoro i sarađivao. No, što se saradnji tiče, najbliži saradnici su mu Eminem i Dr Dre.

Imam neku posebnu hemiju kad uđem u studio sa Eminemom i Dr Dreom. Navikli smo jedni na druge. Znamo da ostavimo prostora za druge i znamo kada je potrebno da se povučemo.

U toku je 50 Centova svetska turneja, ali i tokom putovanja on pronalazi slobodno vreme da posluša muziku koja ga opušta.

Slušam samo staru muziku. Poneo sam svoju Motown kolekciju da slušam u avionu. Marvin Gaye i te stvari.

NAGRADA ZA NAJBOLJU MEDIJSKU FOTOGRAFIJU

Ivan Manojlović    Kultura, Vesti

Fotografija “Par” Sanje Knežević proglašena za najbolju medijsku fotografiju u izboru “Pres foto Srbija”. Na konkurs prispelo više od 1.400 radova.

Nagrada za najbolju fotografiju u medijima na konkursu “Pres foto Srbija”, uručena je galeriji “Artget” Sanji Knežević za rad pod nazivom “Par”.

U obrazloženju žirija navodi se da fotografija Sanje Knežević govori “kako o opštem problemu opstanka porodice kao koncepta, tako i o borbi koja simbolizuje njen opstanak u svim vremenima i uslovima”.

“Izazivajući stereotip grupnog portreta autorka podvlači odnos muškarca i žene i poziva posmatrača da dublje istraži pitanje mogućnosti tumačenja scene koje autor otvara”, naveo je žiri.

Predsednik Asocijacije medijskih fotografa Srbije i član žirija Zvezdan Mančić rekao je da je na konkurs za najbolju fotografiju u medijima “Pres foto Srbija” ove godine prispelo više od 1.400 fotografija, a da je na izložbi prikazano više od 150 radova.

“Po drugi put na konkursu je jedan od članova žirija iz inostranstva, a cilj nam je bio da na taj način istražimo svetske trendove u fotografiji”, rekao je Mančić.

Prema njegovim rečima, ovaj konkurs je pokazao da se kod nas prave sve ozbiljnije fotografske reportaže, a autori su spremni da zađu i u neke nove oblasti fotografije.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić rekao je otvarajući izložbu rekao je da medijski fotografi “uspevaju da uhvate neuhvatljive trenutke, koji nama obično promaknu, i na taj način ih dokumentuju”.

Bradić je istakao da medijski fotografi daju kontekst fotografijama, koje govore o našim životima i nama samima i dodao da će se najbolje fotografije uskoro naći na sajtu ministarstva kulture.

Nagrade su dodeljene u kategorijama “Blic vest” Aleksandru Stankoviću, u kategoriji foto-ilustracije Saši Čolić, a Nemanja Pančić dobio je nagradu za najbolji foto-portret.

Izvor: RTS