BIOSKOP “BALKAN” PRESTAJE SA RADOM

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti


Nakon dve godine uspešnih filmskih i multimedijalnih programa

Nakon dve godine uspešnog rada bioskop Balkan koji je u tom periodu kao jedinstven prostor u Srbiji čuvao tradiciju kinematografije u svetu i postao zaštitno ime autora srpskog filma, u nedelju 28. marta prestaje sa radom, objavio je juče Darko Bajić, pod čijim je rukovodstvom ovaj bioskop prikazao više od trista srpskih i autorskih filmova iz celog sveta.

Sem toga, u Balkanu je održano 12 festivala, organizovano 10 ciklusa filmova poznatih filmskih autora, započet projekat „Čas filma” sa učenicima beogradskih gimnazija, uveden je u redovnu distribuciju kratki, dokumentarni i studentski film, otvoren je „Bulevar zvezda”, u produkciji bioskopa snimljeno je više od 400 emisija o filmu (emitovanih na studiju B), a bioskop je bio otvoren i za razne multimedijalne projekte i muzičke koncerte.

O uspešnosti bioskopa najbolje govori priznanje Eurosinema bioskopa (Euroimage), koji je spreman da uloži novčana sredstva u budući rad i osavremenjivanje, ove po svom programu i njegovoj tradiciji, jedinstvene bioskopske dvorane u Beogradu. Povodom zatvaranja, u Balkanu danas počinje program „Projekat Balkan”, poslednji pod ovim rukovodstvom, u okviru kojeg će do nedelje, i zvaničnog završetka biti prikazani filmovi „Valcer sa Baširom” Arija Folmana, „Kenjac” Antonija Nuića, „Ubio sam majku” Ksavijera Dolana, „Pisac iz senke” Romana Polanskog, dokumentarci „Povratak na Goreju”, „Bajne vile”, „Moj drug Srbija”, „Korisnici”, kratki filmovi, biće održana žurka „Nickel Odeon”, a poslednje veče odvojeno je za sećanje na prvog umetničkog direktora Balkana Vuka Pavlovića i tim povodom biće prikazan „Nekro film” Dejana Zečevića, te prikazani filmovi studenata FDU i konačno prikazan film „Na lepom plavom Dunavu”, čijom je projekcijom pre dve godine Balkan započeo svoju misiju.

Izovr: Danas D.J.

IZLOŽBA OTAŠEVIĆA, BLANUŠE, KRSTIĆA I ŠOBAJIĆA

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

BEOGRAD - Izložba četiri umetnika Dušana Otaševića, Milana Blanuše, Velizara Krstića i Miloša Šobajića, pod nazivom “Svet čuda počinje iza ogledala”, biće otvorena sutra u Prodajnoj galeriji “Beograd”.

Izložba skulptura/objekata četvorice umetnika prema izboru vajara Dušana B. Markovića, zamišljena je kao svojevrsna potvrda teze da su zapravo slikari svojom odlukom da prekorače ograničenja plošnosti slike i svoje ideje realizuju u prostoru, tvorci onoga što se danas naziva modernim vajarstvom.

Iz Prodajne galerije “Beograd” je najavljeno da će ovom prilikom biti predstavljen segment produkcije ta četiri autora koji do sada nije bio izlagan i na taj način biće otkrivena manje poznata njihova istraživanja u oblasti prostornih odnosa i eksperimenata kako sa tradicionalnim, tako i sa različitiim nevajarskim materijalima.

Izložba će biti otvorena do 12. aprila.

Izvor: Glas javnosti

POČELA “BORINA NEDELJA”

Ivan Manojlović    Kultura, Vesti

U čast Bori Stankoviću večeras je u njegovom rodnom Vranju počela najveća kulturna manifestacija na jugu Srbije, “Borina nedelja”.

Bori Stankoviću, najznamenitijem Vranjancu u čast, večeras u njegovom rodnom Vranju počela je 44. tradicionalna kulturna manifestacija “Borina nedelja”.

Ta, najveća kulturna manifestacija na jugu Srbije, otvorena je besedom Radoslava Petkovića, prošlogodišnjeg dobitnika prestižne Borine nagrade, koja se svake godine dodeljuje za najbolju kljigu proze objavljenu na srpskom jeziku.

U Galeriji Narodnog muzeja, potom su, o Bori Stankoviću u srpskoj književnosti i kulturi, govorili književni stvaraoci Aleksandar Jerkov i Jovan Pejčić.

Ljubiteljima pisane reči u Vranju večeras se predstaviio i pisac Srba Ignjatović.

Sutra, drugog dana Borine nedelje, u Gradskom parku, pored spomenika velikog srpskog pisca, okupiće se književni stvaraoci i građani Vranja.

Izvor: RTS

VERDI U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM

Ivan Manojlović    Muzika, Vesti

Popularne arije i dueti iz opera Đuzepea Verdija biće izvedene u petak na koncertu u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu.

Jasmina Trumbetaš Petrović  i  Marko Kalajanović

Prvakinja beogradske Opere, sopran, Jasmina Trumbetaš Petrović, bariton, Marko Kalajanović i pijanistkinja Milica Sekulić izvešće popularne arije i duete iz opera Đuzepe Verdija.

Posetioci Jugoslovenskog Dramskog Pozorišta, 26 marta u 20 časova, moćiće da čuju poznate arije iz opera “Aida”, “Bal pod maskama”, “Ernani”, “Moć sudbine”, “Don Karlos”, “Atila” i “Travijata”.

Jasmina Trumbetaš Petrović je solista beogradske Opere Narodnog Pozorišta od 1996. godine i do sada je ostvarila niz glavnih uloga u operama “Trubadur”, “Faust”, “Boemi”, “Evgenije Onjegin”, “Karmen”, “Don Karlos”, “Čarobna Frula”, “Dve udovice”, “Veštice iz Salema”, “Figarova ženidba” i “Hasanaginica”. Nagradu Narodnog Pozorišta za 2009. godini dobila je za ulogu Leonore u Verdijevoj operi “Moć sudbine”.

Tokom svoje koncertne karijere Marko Kalajanović je držao preko dvadeset solističkih koncerata i nastupao u Srbiji, Italiji, Grčkoj, Nemčkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji. U Beogradu je debitovao 2009.godine u operi Filipa Glasa “Le Enfan Teribl”. Italijanska kritika je njegov glas uporedila sa najvećim baritonima svih vremena.

Pijanistkinja Milica Sekulić je nastupala je kao solista, sa orkestrima i kamernim ansamblima u Srbiji, Francuskoj, Švedskoj, Engleskoj, Danskoj i Finskoj. Pored osvojenih najviših nacionalnih i internacionalnih nagrada kao solista i u klavirskom duetu, dobitnik je nagrade Udruženja Muzičkih Umetnika Srbije za mladog umetnika u 2007 godini.

Izvor: RTS

LAGUNINA PRODAJNA IZLOŽBA U KNJAŽEVAČKOJ BIBLIOTECI

Miroslav Mladenović    Knjige, Kultura

U Narodnoj biblioteci “Njegoš” otvorena je prodajna izložba knjiga izdavačke kuće “Laguna”. Izloženo je 80 novih naslova knjiga za decu i odrasle. Među mnogobrojnim bestselerima domaće i strane književnosti, predstavljene su knjige “Konstantinovo raskršće” Dejana Stojiljkovića, autora koji je ove godine bio u najužem izboru kandidata za NIN-ovu nagradu, kao i romani za decu Uroša Petrovića, dobitnika “Dositejevog pera”, nagrade “Neven” i nagrade “Zmajevih dečjih igara” za najbolji roman za decu i mlade. Knjaževačka biblioteka će, u okviru programa obeležavanja jubileja - 150 godina od osnivanja prvog čitališta, sredinom aprila organizovati promociju knjiga ova dva autora.

Prodajna zložba knjiga trajaće do 15. aprila.