REDITELJ MIROSLAV MOMČILOVIĆ NAGRAĐEN NA FESTIVALU U SOFIJI

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Reditelj Miroslav Momčilović dobitnik je nagrade za režiju, na 14. Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, za film “Čekaj me, ja sigurno neću doći”, saopšteno je iz distributerske kuće “Megakom film”.

U saopštenju se navodi da je na festivalu, u zvaničnoj takmičarskoj selekciji bilo 12 filmova. “Film Miroslava Momčilovića dobio je je više od 20 nagrada na domaćim festivalima, a to je savremena ljubavna drama, koja prati više isprepletanih ljubavnih priča, baveći se neuzvraćenom ljubavlju i čovekovom opsednutošću u traganju za srećom, koju očekuje da mu drugi pruže”, piše u saopštenju.

Glavni likovi u svojoj težnji da budu voljeni stvaraju začarani ljubavni krug u kojem svako za svakim pati i svako svakog zlostavlja i muči.

Glavne uloge u filmu igraju Miloš Samolov, Mirjana Karanović, Gordan Kičić, Branislav Trifunović, Milica Mihajlović, Vanja Ejdus, Petar Božović, Danica Maksimović.

Međunarodni filmski festival u Sofiji, koji je počeo 5. marta, trajaće do 25. marta, a predstavlja najveći bugarski filmski festival na kojem se prikazuju novije svetske filmske produkcije s naglaskom na regionalnu kinematografiju,

Izvor: Blic Online/Beta

BEOGRAD KROZ GRADSKE MUZEJE

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

Konak kneginje Ljubice

Printovi najznačajnijih objekata, predmeta, dokumenata i umetničkih dela koja se čuvaju u muzejima u sastavu Muzeja grada Beograda od danas (13) su izloženi u Informativnom centru Turističke organizacije Beograda (Knez Mihailova 6). Izložba “4/24 - Beograd kroz Muzej(e) grada Beograda” otvorena je do 16. aprila.

Autor izložbe Nika Strugar zamislio je da upravo kroz printove najatraktivnijih eksponata i enterijera Konaka kneginje Ljubice, Muzeja Paje Jovanovića, Muzeja Ive Andrića, Muzeja Jovana Cvijića, Muzeja Tome Rosandića, Muzeja Banjičkog logora i Zbirke ikona Sekulić dočara Beograd, njegovu kulturu, istoriju, umetnost, nauku, privatni život poznatih Beograđana…

Kako se živelo u domu srpske kneginje Ljubice Obrenović, kako su izgledali enterijeri građanskih kuća Beograda XIX veka, koje je slike jedan od najznačajnijih srpskih slikara Paja Jovanović poklonio Beogradu, ali i kakva je atmosfera radne sobe Ive Andrića ili izgled doma jednog od najvećih srpskih naučnika i intelektualaca Jovana Cvijića… samo je deo onoga što prikazuje izložba.

Izložbu prate i “lifleti - vodiči” u kojima su, uz fotografije objekata i postavki, predložena vremena obilaska svakog muzeja i ucrtana putanja šetnje na mapi grada, a dat je i osvrt na najznačajnije građevine Beograda pored kojih se prolazi tokom trosatnog obilaska ovih muzeja.

Izvor: Blic online S.Š