VLADUŠIĆU URUČENA “VITALOVA” NAGRADA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

„Vitalova” književna nagrada „Zlatni suncokret” uručena je u kafeu „Teatar” u Beogradu, ovogodišnjem laureatu Slobodanu Vladušiću za roman „Forward” („Stubovi kulture”).
Slobodan Vladušić

Primajući nagradu, laureat je, između ostalog, rekao da je romanom „Forward” pokušao da se bavi i anticipiranjem budućnosti, što je oduvek bila ljudska želja: „Roman je i pokušaj da pokažem i da se o velikim temama može pisati na srpskom jeziku, da srpska književnost nije ograničena isključivo na provincijske i male teme.”

Predsednik žirija koji je odlučivao o nagradi, Jovan Zivlak, rekao je prilikom uručenja: „Žiri je u Vladušićevoj knjizi video plodonosnu etiku pripovedanja, snažnu pripovedačku kulturu i umetnički odgovorno posmatranje našeg aktuelnog sveta”, istakao je Zivlak u obrazloženju.

Izvor: Blic Online T.Nj. Foto: Beta

Nagradu „Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom govornom području u svim žanrovima dodeljuje kompanija „Invej”, u čijem je sastavu i „Vital”.

Izvor: Blic Online T.Nj. Foto: Beta

SMOTRA ARHEOLOŠKOG FILMA

Nebojša Đorđević    Film, Kultura

Sika iz Tarkvinije

U Atrijumu Narodnog muzeja od 8. do 16. marta

U Atrijum Narodnog muzeja od 8. do 16. marta biće održan XI međunarodna smotra arheološkog filma koji se tradicionalno organizuje u saradnji sa stranim kulturnim centrima i ambasadama.

Ovogodišnja smo­tra realizovana je zahvaljujući Helenskom fondu za kulturu, Austrijskom kulturnom forumu, Italijanskom institutu za kulturu, „Gete institutu”, Francuskom kulturnom centru, Institutu „Servantes” i ambasadama Belgije i Turske.

Jedanaestu međunarodnu smotru svečano će otvoriti Grčka sa filmom koji će publici predstaviti Lisipa, jednog od najvećih antičkih vajara. Slede teme: etrurski ratnici, dvorac Manijače na Sirakuzi, Červeteri i njegova nekropola Banditača, slike u Tarkviniji koje ilustruju život Etruraca… Saznaćete i ko su deca oblaka, a ko veliki majstori predistorije, kakav je bio Keops, a kakav trački kralj Seutes, kao i kako je đavo dospeo u hrišćanstvo. Među domaćim filmovima naći će se „Čurug, arheološko nalazište Stari vinogradi”, „Misterija Pločnika”, „Sveta Sofija” i „Portret Bogdana Buknera”.

Na ovogodišnjoj smotri će biti prikazano 25 filmova iz devet zemalja - Grčke (tri), Italije (četiri), Nemačke (četiri), Francuske (četiri), Španije (jedan), Austrije (jedan), Turske (jedan), Belgije (jedan), Srbije (šest).
Zbog velikog interesovanja publike predviđeno je da sve projekcije prikazane premijerno u terminu od 20 časova budu ponovljene narednog dana u 17 časova.

Izvor: Blic Online M.M.

“SVETSKA BAŠTINA SRBIJE” U ZAJEČARU

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

Predstavljena knjiga “Svetska baština Srbije - spomenici kulture na listi svetske kulturne baštine” u Narodnom muzeju u Zaječaru. Taj grad biće domaćin centralne manifestacije o evropskoj kulturnoj baštini u septembru, rekao na promociji ministar kulture Nebojša Bradić.

U Narodnom muzeju u Zaječaru, predstavljena je knjiga “Svetska baština Srbije - spomenici kulture na listi svetske kulturne baštine”.

Na ovoj listi je i, osim srpskih crkava i manastira, jedini arheološki lokalitet iz Srbije, upisan 2007. godine na Uneskovu Listu svetske baštine, “Gamzigrad - Romulijana” kod Zaječara.

Ministar Bradić je, govoreći o ovoj publikaciji, istakao da je ona samo prvi čin brige vlasti o kulturnom nasleđu i da je važnije od toga kako se baština koristi i može li ona da pokrene razvoj ekonomije i kulturnog turizma i da bude generator razvoja jednog naroda.

Bradić je najavio da će knjiga, koja je sada na srpskom i engleskom, uskoro biti prevedena i na nemački i kineski jezik, čime će, kako je naglasio, njen put i misija biti nastavljeni, kako bi celom svetu bilo jasno zašto su srpski lokaliteti na listi svetske kulturne baštine.

Ministar je takođe najavio da će Zaječar u septembru ove godine biti domaćin centralne manifestacije o evropskoj kulturnoj baštini.

Ministar kulture Bradić ranije je posetio Negotin i Mokranjčevu kuću, kao i Dom kulture i biblioteku u Prahovu gde je uručio knjige, poklon Ministarstva kulture.

Izvor: RTS

VELIKA BRITANIJA VRATILA OKO 25.000 ARTEFAKATA EGIPTU

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

Velika Britanija vratila je Egiptu oko 25.000 artefakata od kojih neki potiču iz kamenog doba, saopštila je danas egipatska vlada.

Neki od predmeta dopremljeni su u sredu avionom u Egipat, spakovani u 85 sanduka.

O povraćaju antikviteta vođeni su dugi pregovori s Univerzitetom u Londonu, rekao je Frans presu šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete Zahi Havas.

Među vraćenim predmetima su kamena sekira stara 200.000 godina i grnčarija iz sedmog veka pre nove ere. Ti artefakti će biti izloženi u muzeju Ahmed Fahri koji će biti sagrađen u Dahli, pustinjskoj oazi na zapadu Egipta.

Egiptu je od 2002. iz raznih zemalja sveta vraćena 31.000 antikviteta, rekao je Havas.

Izvor: Blic Online/Beta

ISKOPANI NOVČIĆI IZ DOBA ALEKSANDRA MAKEDONSKOG

Ivan Manojlović    Kultura, Vesti

Sirijski arheolozi saopštili su da je na severu zemlje nađeno više od 250 novčića koji datiraju iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.

Vođa arheološkog tima Jusef Kandžo izjavio je da je jedan Sirijac pronašao kovani novac pre dve nedelje, dok je u mestu Alepo pripremao teren za izgradnju kuće.

Kandžo je danas naveo da neki od novčića sa jedne strane nose lik Aleksandra Makedonskog a sa druge grčkog boga Zevsa. Aleksandar Makedonski vladao je od 336. do 323. godine pre nove ere.

Izvor: Blic Online/Beta