JAPANSKA VIDEO IGRA U KOJOJ MOŽETE DA SILUJETE I MUČITE ŽENE

Miroslav Mladenović    Kompjuteri, Vesti

Video igra ’RapeLay’ počinje kada tinejdžerka na stanici metroa primećuje igrača, prilazi i pita ’Mogu li da ti pomognem?’ U tom trenutku, igrač može da bira način na koji će je napasti. Jednim klikom miša, možete joj podići suknju, pipati je po telu, pa čak joj napraviti dete i naterati je da abortira – sve u ime osvete jer vas je prethodno optužila za maltretiranje.

RapeLay

BIZARNO Ova i brojne slične igre čija je tematika silovanje, zlostavljanje i vezivanje žena, spadaju u veoma popularne ’hentai’ igre, koje se mogu kupiti samo u Japanu, gde ne podležu nikakvoj cenzuri. Međutim, od kako postoji internet, ove igre je u ostatku sveta moguće skinuti i igrati potpuno besplatno.

’RapeLay’ je izazvala bes mnogih organizacija širom sveta koje se bore za prava žena. Među njima je i ’Equality Now’, koja je pokrenula kampanju za povlačenje ove igre iz prodaje.
„Ovoj igri apsolutno nema mesta na tržištu,“ kaže Taina Bien-Aime iz ’Equality Now’, koja smatra da je odgovornost na japanskoj vladi. „Nemoguće je smanjiti aktivnost na internetu, ali vlast treba da zabrani sve igre koje promovišu nasilje, mučenje, proganjanje i silovanje žena i devojčica.“

Reporteri CNN-a uspeli su da dođu samo do jednog zaposlenog u Institutu za kulturne sadržaje, koji je insistirao na anonimnosti.

„Po mom mišljenju, ova igra ide predaleko. Ali, ako njen autor želi nešto da izrazi i pokaže, vlada ne bi smela to da zabrani,“ rekao je.

Izvor: 24sata

KOREANAC ŠIM DJUN HO POBEDNIK MEĐUNARODNOG TAKMIČENJA MO

Miroslav Mladenović    Kultura, Muzika

Pobednik 40. Medjunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu, na kome se u disciplini violončelo takmičio 31 mladi violončelista iz 12 zemalja, je Šim Djun Ho iz Koreje, drugo mesto osvojila je njegova zemljakinja Mok Hje Djin, a treće Kero Armans iz Francuske.

Svečanom dodelom nagrada i gala koncertom pobednika u Kolarčevoj zadužbini večeras je zatvoreno jubilarno 40. takmičenje. Nagrade najbolje plasiranim takmičarima, kao i diplome za učešće u finalu našim takmičarima Nikoli Jovanoviću, Nemanji Stankoviću i Liu Unu iz Koreje, uručio je ministar kulture Nebojša Bradić.

Muzička Omladina

 

Pobednik takmičenja Šim dobio je 400.000 dinara i specijalnu nagradu, majstorsko gudalo darodavca Vladimira Radosavljevića, graditelja gudala i restauratora, čija je vrednost 4.000 evra.

Drugoplasirana takmičarka Mok nagradjena je sa 350.000 dinara. Mlada violončelistkinja iz Koreje dobitnica je i dve specijalne nagrade: opštine Stari grad koja dodeljuje novčanu nagradu za najbolje izvodjenje zadate kompozicije i Udruženja kompozitora Srbije koje dodeljuje specijalnu nagradu u cilju promovisanja kompozicija srpskih autora.

Violončelistkinja iz Francuske Armans po odluci medjunarodnog žirija osvojila je treće mesto i novčanu nagradu od 250.000 dinara.

Specijanu nagradu privatnog fonda “Prijatelji Miće Pavlovića” izdavanje promotivnog kompakt diska, dobio je najuspešniji kandidat iz Srbije Nemanja Stanković, koji je sa jubilarnog takmičenja poneo i nagradu Saveza udruženja likovnih umetnika, umetničku fotografiju Jaše Josimovića, kao naš najuspešniji takmičar.

Medjunarodni žiri jubilarnog Takmičenja Muzičke omladine činili su predstavnici najznačajnijih violončelističkih svetskih škola: ruske Natalija Gutman i njen asistent Aleksander Bouzlov, pobednik Takmičenja 2005.godine, američke Mark Kosover, japanske Mineo Hajaši, predstavnice francuske škole naše umetnice Sandra Belić i Ksenija Janković kao i kompozotorka Ivana Stefanović čija je kompozicja “Kust” bila obavezna na ovogodišnjem takmičenju.

Pre svečanog uručenja nagrada ovogodišnjeg takmičenja, povodom jubileja, 40 godina postojanja takmičenja, izveden je specijalni program na kome su nastupili dobitnici nagrada na Medjunarodnom takmičenju muzičke omladine iz naše zemlje.

izvor: Tanjug - S medija

NOVE STRIP POSLATICE

Miroslav Mladenović    Strip

Beogradski izdavač „Veseli četvrtak“ 31.marta objavio je albume “Animal’z” Enkija Bilala i “Zigfrid” Aleksa Alisa.

Album “Animal’z” prvi je Bilalov album objavljen u Srbiji. Pre oko 20 godina u Beogradu se pojavio Bilalov album “Falange crnog reda”, ali to je bilo piratsko izdanje za koje autor ne zna. “Ponosni smo i srećni što smo pripremili premijeru albuma „Animal’z“ u regionu. Naročito nam je drago što će publika u Srbiji moći da čita kapitalno izdanje jednog velikog autora”, rekao je Dušan Mladenović, urednik „Veselog četvrtka“.

Bilal se u “Animal’z” bavi ekologijom i koristi svoj stari motiv o ljudima sa novim psihofizičkim mogućnostima. Originalne ilustracija iz ovog stripa su na aukciji prošlog septembra prodate za ukupno milion evra. Bilal je rođen 1951. godine u Beogradu kao Enes Bilalović, ali se sa devet godina seli u Francusku. U četrnaestoj godini upoznaje Renea Gošinija (René Goscinny), jednog od autora Asteriksa i Taličnog Toma, koji ga ohrabruje da svoj talenat usmeri na strip. Najpoznatiji je po trilogiji “Nikopol” po čijim je motivima 2004. godine snimio film “Besmrtna” (Immortel). „Besmrtna“ je jedan od prvih filmova snimanih „digital backlot“ tehnikom , koja se koristi u tv i produkciji video igara.

“Zigfrid” Aleksa Alisa (Alex Alice), 35-godišnjeg francuskog autora, nastao je po uzoru na operski ciklus “Nibelung” Riharda Vagnera, koji je u četiri dela obradio drevni nordijski i germanski mit. Autor “Zigfrida” učestvovao je i u izradi dugometražnog animiranog filma koji će se u bioskopima pojaviti sledeće godine.

Ova izdanja mogu se već od danas pronaći u knjižarama i prodavnicama stripova.

Izvor: Beta-B92

FESTIVAL SATIRIČNE PRIČE U BEOGRADU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Prvi festival satirične priče u Beogradu biće održan 1. aprila u Studentskom kulturnom centru (mala sala, 19 časova), saopštila je Sekcija satiričara Udruženja književnika Srbije.

Na festivalu pod nazivom „Satirična priča na Dan šale bez šale!” nastupiće najpoznatiji domaći autori ovog žanra: Aleksandar Čotrić, Slobodan Simić, Ranko Pivljanin, Momčilo Mihajlović, Đorđe Otašević, Bojan Ljubenović, Milan Beštić, Dragutin Minić Karlo, Dragan Usk­oković, Milovan Vitezović, Bane Jov­anović, Vesna Denčić, Miodrag Stošić, Vanja Bulić, Aleksandar Novaković, Milan Mihajlović, Ninus Nes­torović i Nenad Vučetić.

Festival satirične priče biće u znaku 150 godina od rođenja Antona Pavloviča Čehova, a cilj je da festival poprimi međunarodni karakter i bude podsticaj za objavljivanje novog izdanja Antologije savremene srpske satirične priče. Prethodna antologija objavljena je davne 1979. godine, a njen priređivač bio je Milovan Vitezović.

Izvor: Blic Online K.R.

KONCERT - POSVETA MIROVNOM PROJEKTU

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika, Vesti

Grupe ,,Repetitor”,,,Multietnička atrakcija”, ,,Lira vega”, ,,Stuttgart online” i ,,Superkvartet” nastupom 6. aprila u Beogradu obeležiće 18 godina od antiratnog projekta ,,Rimtutituki” i podsetiti na dan kad je počeo rat u Bosni i Hercegovini.

Nevladina organizacija ,,Inicijativa mladih za ljudska prava” saopštila je da će na koncertu, koji počinje u 19.00 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, ,,Superkvartet” izvesti rimejk pesme ,,Slušaj ‘vamo” projekta ,,Rimtutituki”.

Beogradski muzičari Zoran Kostić-Cane, Nebojša Antonijević-Anton, Borko Petrović, Srđan Gojković-Gile, Goran Čavajda-Čavke, Zoran Radomirović-Švaba, Ljubomir Jovanović-Jovec i Milan Mladenović osnovali su u proleće 1992. godine antiratni sastav ,,Rimtutituki”.

U akciji je aktivno učestvovao i Radio B92 uz čiju je pomoć odštampan promotivni singl sa pesmom ,,Slušaj ‘vamo”, koji je korišćen kao podrška akciji.

Bez dozvole za javni nastup, osmorica članova ,,Ekatarine Velike”, ,,Partibrejkersa” i ,,Električnog orgazma” su u otvorenom kamionu kružili beogradskim ulicama, delili singl, izvodili pesmu ,,Slušaj ‘vamo” i njenim refrenom ,,Mir, brate, mir” podigli glas protiv rata.

Tokom drugog, dozvoljenog koncerta ,,Rimtutitukija” na Trgu republike je vlastima u Beogradu poslata poruka ,,S.O.S. mir ili ne računajte na nas”.

Kako se navodi, ,,Superkvartet” čine, pored nekadašnjeg člana ,,Rimtutitukija” basiste Radomirovića, klavijaturista Aleksandar Grujić, Miroslav Miškovich zadužen za elektroniku i pevač Goran Smiljanić.

“U pauzama između nastupa bendova, na video bimu biće emitovani intervjui sa članovima ‘Rimtutitukija’ o efektima antiratne kampanje koju su vodili, kao i o današnjem odnosu države i društva prema ratovima i ratnim zločinima koji su se desili na prostoru SFRJ”, navodi ,,Inicijativa mladih.

Izvor: B 92