DARI DŽOKIĆ NAGRADA “ŽANKA STOKIĆ”

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Za celokupno umetničko ostvarenje glumica Dara Džokić postaće osmi dobitnik nagrade “Žanka Stokić”, saopštio žiri. Nagrada će joj biti uručena 14. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Glumica Dara Džokić osmi je dobitnik nagrade “Žanka Stokić”, koja se dodeljuje za celokupno ostvarenje umetniku koji je obeležio pozorišni i filmski život Srbije, stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza, saopštilo je Narodno pozorište.

Glumica Džokić se “ubraja u one glumice koje u potpunosti stoje iza svake svoje uloge, iza svake predstave, uspevajući da svojom jedinstvenom igrom prikaže tanane nijanse svojih likova”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu dodeljuju Narodno pozorište, “Večernje novosti” i opština Požarevac, a žiri je radio u sastavu - Mira Stupica (doživotni predsednik), Božidar Đurović, Manojlo Vukotić, Dušan Kovačević i prethodni dobitnik Gordana Đurđević - Dimić.

Džokićeva je ostvarila brojne i značajne uloge na sceni Ateljea 212 (”Marija se bori sa anđelima”, “Metastabilni Graal”, “Prosjačka opera”, “Sveti Georgije ubiva aždahu”, “Marija Stjuart”, “Odumiranje”) kao i na drugim pozorišnim scenama, filmovima (”Dečko koji obećava”, “Obećana zemlja”, “Azra”).

Nagrada “Žanka Stokić” osnovana je na inicijativu Mire Stupice i bila je umetnička rehabilitacija glumice čije ime nosi. Do sada su je dobile Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Jelisaveta Sablić, Ružica Sokić i Dimićeva.

Svečano uručenje biće 14. marta, u 12 sati, u Narodnom pozorištu.

Izvor: RTS

DVOR NA DEDINJU KULTURNO DOBRO

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Vlada Srbije proglasila Dvorski kompleks na Dedinju kulturnim dobrom, saopštilo je Ministarstvo kulture. Izgradnja dvorskog kompleksa završena 30-ih godina prošlog veka.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je Vlada Srbije odlučila da Dvorski kompleks na Dedinju u Beogradu, sa pokretnim stvarima u njemu koje imaju poseban kulturni i istorijski značaj, dobije status kulturnog dobra.

U okviru tog spomenika kulture nalaze se arhitektonski objekti dvorskog kompleksa, dvorski park i dvorski mobilijar i zbirke umetničkih dela.

U okviru arhitektonskih objekata su Slamnata kuća, Kraljev dvor, Kapela sv. Andreja, Zgrada dvorskog ekonomata, Zgrada dvorske straže, Zgrada dvorske žardamerije i Beli dvor sa objektima kuhinje i garaže.

Dvorski park sa pratećim objektima i mobilijarom podrazumeva Beli paviljon, Koncertnu terasu i Bazen - vodeno ogledalo.

Dvorski mobilijar i zbirke umetničkih dela čine zbirke evropskog slikarstva, jugoslovenskih umetnika, jugoslovenske skulpture, zatim kolekcije tepiha i tapiserija, predmeta od srebra, porcelana i stakla, nameštaja, kao i biblioteka, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević započeo izgradnju

Izgradnja dvorskog kompleksa na Dedinju počela je 20-ih godina prošlog veka, a dva glavna objekta u njemu su Kraljev i Beli dvor.

Izgradnju Belog dvora započeo je Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević 1934. godine, sa željom da napravi rezidenciju za svoje sinove, prestolonaslednika Petra Drugog, kraljevića Tomislava i kraljevića Andreja.

Posle smrti kralja Aleksandra Prvog, izgradnju dvora dovršio je knez Pavle, 1936 godine.

Beli dvor krase dela svetskih umetnika, među kojima su Nikola Pusen, Fransoa Mije, Jan Brojgel, a tu je i portret kralja Aleksandra Prvog, autora Paje Jovanovića.

Beli dvor, kao i čitav dvorski kompleks na Dedinju, koristi prestolonaslednik Aleksandar Drugi s porodicom.

Kraljevski dvor izgrađen je između 1924. i 1929. godine, kao privatna rezidencija kralja Aleksandra i kraljice Marije, po planovima arhitekte Živojina Nikolića.

U Kraljevskom dvoru se nalaze dela Šarla Lebrena, Andree Aloviđija, Nikole Pusena, Jakopa Grasija, Ogistena Pažua, Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Vlahe Bukovca

Izvor: RTS

“ЖЕНА ИЗ СНА МОРА ДА ПРЕЂЕ ГРАНИЦУ ЈАВЕ…” Небојша Ђорђевић

Aleksandra Radovanović    Poezija

Небојша Ђорђевић (05.03.1960. Књажевац) основну школу и гимназију похађао у Књажевцу, а право студирао на нишком Универзитету. Пише песме, кратке приче, приповетке и хаику. Објављивао је у више књижевних часописа и листива. Учесник је више песничких сусрета и културних манистација. Добио је више награда за поезију и кратку причу. Оснивач је Друштва за стварање облика (ДРУОС) и утемељитељ Вартоломејског књижевног конкурса. Поезија му је превођена на енглески, француски и бугарски језик. Члан је Удружења књижевника Србије у Београду.

Објавио је песничке збирке:

Атлас мојих светова /Багдала - Крушевац, 2000./
Долазе Самарићани / Багдала -Крушевац, 2001./
Брод који(м) сања(м) /Арт група Акт - Ваљево, КК Бранко Миљковић - Књажевац 2003/
Антологија савремене поезије књажевачких песника /КК Бранко Миљковић - Књажевац 2003./
Hic Rhodus, hic salta /Фамилет -Београд, 2006./

8-O

ŽENA IZ SNA MORA DA PREĐE GRANICU JAVE,
INAČE JE NEBOJŠA ĐORĐEVIĆ NADRLJAO

Ako ti brze misli ne ubiju tragove nesanice
i ti ipak utoneš u san, u zrele trešnje, papirne čamce, najdraže lice,
uhvati želju, brže od zvezda prevedi u dan,

i šapat tela, opojni miris žene iz sna ponesi sa sobom
u dom svoj od svetlosti i proleća,
tako ćeš dovesti Sunce sa njenim likom da greje nad tobom,
tada će ljubav tvoja biti ispunjena, najveća.

Ako joj dotakneš lice, probudićeš srebro,
bademe sa njene kože, purpur okeana, sva rajska ostrva, jato delfina,
zaljuljaće srce moje u čamcu, koje pokriva rebro
iz koga je sigurno nastala ona, nevina i vina.

Poništićeš prag od jave i sna, odjednom prestaće praznina,
a ona biće tako stvarna, tako čvrsta
kao da je satkana od stena i planina.
Ona je sve što donosi ljubav: san, stvarnost i ljudska vrsta.

FROM THE SEA OF DREAMS, A WOMAN TO CROSS THE LIMIT OF THE REAL
IF NOT SO NEBOJSA DJORDJEVIC IS IN DEEP HITCH

Unless swift thoughts slay traces of insomnia
and you fall into deep sleep, into ripe cherries, paper boats, the sweetest face,
catch a falling star, quicker than the stars turn into a day,

body whisper, take an enthralling smell of a woman from a dream with you,
into a home of light and spring,
thus call the Sun with her face burning above you,
make your love fulfilled, the greatest.

Touching her face shall awake the silver,
almond from the skin, purple ocean, heavenly islands, school of dolphins,
shall sway my heart in a boat, covering the rib
which made her, innocent and sweet.

Obliterate the boundary of reality and dreams, suddenly the void shall cease,
though, she shall be so real, so firm,
as if made of rocks and mountains.
She conveys as much as love> dream, reality and the human kind.

Prevod : Jasmina Trifunović

VLADA HOĆE DA OSNUJE SAVET ZA JEZIK

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

„Inicijativa ‘Blica’ i NIN-a da se pri Vladi oformi posebno telo koje bi brinulo o nacionalnom jeziku i pismu u potpunosti je opravdana. Sekretarijat za zakonodavstvo napravilo je korake u tom pravcu i očekujemo da će savet za jezik biti osnovan u naredna dva-tri meseca”, rekao je juče za „Blic” Darko Radojičić, zamenik direktor republičkog Sekretarijata za zakonodavstvo.

Nizom tekstova „Blic” je mesecima ukazivao na problem haotičnosti i nemara u vođenju jezičke politike: čak tri ministarstva su zadužena za njeno kreiranje - Ministarstvo nauke, Ministarstvo kulture i Ministarstvo prosvete, a Zakon o službenom jeziku i pismu iz 1991. zastareo je i još uvek srpsko-hrvatski.

- Nameće se potreba hitnog uređivanja strategije za vođenje jezičke politike jer tri pomenuta ministarstva nemaju izričito naređenje da se bave jezikom. Neophodno je razgraničiti šta je službena a šta javna upotreba jezika, razmotriti upotrebu latiničnog pisma, kao i potrebu standardizacije reči i izraza iz engleskog jezika - smatra Radojičić.

Sekretar za zakonodavstvo je o osnivanju saveta za jezik već razgovarao sa generalnim sekretarom Vlade i narednih dana će biti upućeni dopisi ministarstvima (kulture, prosvete, nauke, dijaspore i Ministarstvu za manjinska i ljudska prava) da predlože članove. Savet za jezik imaće između sedam i dvadeset članova, biće sastavljen od eminentnih stručnjaka, predstavnika ministarstava i Sekretarijata za zakonodavstvo, koji će davati pravnu podršku.

Izvor: Blic Online M. Graf

FEJTLES PONOVO U BEOGRADU

Ivan Manojlović    Muzika, Vesti

Britanski dens sastav “Fejtles” održaće koncert 24. aprila u beogradskom “Ekspo centru”, saopštio je u utorak promoter skopski “Avalon”.

Bend poznat po pesmama “Insomnia”, “Salva Mea” i “God Is A Đ”, prethodno je svirao u Beogradu 2005. godine na Beogradskom sajmu, a “Avalon” tvrdi da sada na “Fejtles” svoju izričitu želju dolaze u region za dva koncera u Srbiji i Makedoniji.

“Budući da je u pitanju premijera pune koncertne postave benda na novoj turneji, uslov je da oba koncerta budu limitiranog kapaciteta do 2.500 posetilaca. ‘Ekspo centar’ biće adaptiran na polovinu svog kapaciteta uz specijalnu produkciju koju Britanci spremaju za novu svetsku turneju ‘Calling All The Faithful’”, navodi promoter.

Skorašnji izlazak šestog albuma “Calling All The Faithful” već je najavljen pesmama “Sun To Me” i “Not Going Home”, ali u remiksima didžejeva Erika Pridza i Gi Borata. Ulaznica za celu turneju idu u prodaju 25. februara, a za beogradski koncert koštaće 2.990 dinara.

Izvor: S-media /Beta