BALABANOV OTKAZAO, FEST OTVARA SMOKI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Scena iz filma „Morfijum” koji otvara Fest

Slavni ruski reditelj ne dolazi na beogradski festival

Ruski reditelj Aleksej Balabanov, nezaobilazno autorsko ime svetskog filma, neće biti gost 38. izdanja beogradskog Festa rekli su „Blicu” u direkciji Festa organizatori festivala uoči samog svečanog otvaranja zakazanog za sutra u 19 časova u velikoj dvorani „Sava centra”.

Balabanov je već mesec dana najavljivan kao najzvučnije ime i najugledniji gost beogradskog festivala koji iz godine u godinu ima sve manje atraktivnih sadržaja, a sve više se pretvara u reviju filmova sa mnoštvom dobrih naslova. U Direkciji Festa nisu želeli da nam odgovore na pitanje kako je došlo do ovog za publiku i organizatore više nego neprijatnog iznenađenja. Rečeno nam je da će direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić saopštiti obrazloženje sutra na konferenciji za novinare.

Naš proslavljeni glumac Ljubiša Samardžić, koji je i član Odbora Festa, otvoriće 38. Fest, saopštili su organizatori. Festival će početi, kako je i bilo najavljeno, projekcijom novog filma Alekseja Balabanova „Morfijum”, u kojem glavne uloge igraju legende ruskog glumišta Ingebora Dapkunajte, Leonid Bičevin (koga su organizatori bezuspešno pokušali da animiraju za dolazak u Beograd kao rediteljevu „zamenu”), Andrej Panin i naša Katarina Radivojević.

Aleksej Balabanov je „Morfijum” snimio po scenariju baziranom na književnom delu Mihaila Bulgakova, koji je kao i glavni junak filma službujući kao seoski lekar imao snažna iskustva sa uživanjem morfijuma.

Scenario je potpisao rediteljev omiljeni glumac pokojni Sergej Bodrov mlađi.

Dobitnik venecijanskog „Zlatnog lava” za film „Liban” izraelski reditelj Semjuel Maoz slovi kao najznamenitiji gost festivala. Njegov film se prikazuje u nedelju u „Sava centru” u programu „Zimske pomorandže” posvećenom izraelskom filmu.

Na Fest stiže Marian de Van, rediteljka filma „Ne osvrći se”, u kojem glavne uloge igraju zvezde Sofi Marso i Monika Beluči, iranski reditelj Pajman Hagani („Čovek koji je pojeo svoje trešnje”), poljski reditelj Haveri Zulavski („Poljsko-ruski rat”), albanski autor Artan Minaroli („Živ”). Iz Hrvatske dolaze reditelji Nikša Sviličić („Verujem u anđele”), Branko Šmit („Metastaze”) i glumac Rene Bitorajac, a iz Republike Srpske Saša Hajduković („32. decembar”).

Izvor: Blic Online V. Milivojević

TAJNA JEDNOG PISCA

Nebojša Đorđević    Knjige

Radovan Beli Marković i Mirko S. Marković

KNJIGA novela i priča „Evergreen” Mirka S. Markovića (1958), u izdanju „Beogradske knjige”, na pitak, pomalo setan i duhovit način oživljava nekoliko decenija minulog veka: sećanja na skromna i naivna detinjstva,„fijate 1300″, prve „loulend” autobuse, tramvaje, subotnje igranke i nedeljna zaljubljivanja, retke gramofone i vladavinu tvista, hit šlagera i stidljivog rokenrola. Junaci ovih priča su obični ljudi, a među njima i poznati pisac Radovan Beli Marković.

O svom doživljaju ove knjige i o godinama o kojima govori, istaknuti pesnik Pero Zubac kaže:

- Dvorište u predgrađu, dečije igre, domišljatost klinaca koji rastu na rubu grada u stalnoj nadi da će jednom da se dočepaju samog centra, gde je sve drugačije i lepše; prve samostalne pozorišne predstave, kolovođe i predvodnici, odrastanje na sceni dolazećeg vremena soliterizacije. Sve to u pričama poprima onu neophodnu boju nostalgičnosti, protkanu pitkim okerom humora, biva svedočenje o univerzalnoj tajni lepote detinjstva, prvih spoznaja pravde i nepravde, lepote i ružnoće, dobra i zla.

- Svaka priča je priča o jednom šlageru, od „Potraži me u predgrađu”, preko „Od izvora dva putića”, do tvista i rokenrola - kaže za „Novosti” Mirko S. Marković. Knjiga je načinjena sa željom da „obični” ljudi imaju svoju literaturu koja govori o događajima iz naše ulice, vaše zgrade, mog dvorišta. A priča o Radovanu Belom Markoviću priča je o čoveku koga zbog nečega svi vole i poštuju, ali niko iz istog razloga. On sam u toj priči daje odgovor zašto, i zato je preporučujem i književnim kritičarima i čitaocima da je pročitaju i otkriju tajnu koja im je bila nadohvat ruke.

A pomenuti junak - pisac veli da se na promociji, pred prepunom Rimskom dvoranom Biblioteke grada Beograda našao u situaciji tipičnoj za diskurs postmoderne proze:

- Junak jedne priče sluša šta o toj priči učeni zbore, ne libeći se da i sam „proglavi koju” - o samoj priči, piscu i tumačenjima, spreman i da se s nazočnom publikom „upusti” u verbalno nadgornjavanje… O, moj bože!.. Kakve sve osećaje prezimenjak moj, Mirko Marković, u meni nije porinuo - dok sam, u lepom ali nezavidnom statusu „počasnog gosta” o njegovoj knjizi zborio… Nešto sam, ipak propustio da kažem: deset priča iz knjige „Evergreen”, Radoja Domanovića prizivaju u sećanje… Eto, Mirko Marković je naših dana Domanović, malčice „nežniji” nego što bi spram samog doba trebalo da bude.

Izvor: Večernje novosti D.Bt.

SPREMNI ZA CRTAĆE

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Festival hrvatskog animiranog filma

Photo: Stock

Kino Europa 20. i 21. veljače postaje domaćin Festivala hrvastkog animiranog filma te okupljalištem ljubitelja animacije koji će gledati čak 48 filmova

U srijedu, 17.veljače u kinu Europa je održana novinska konferencija Festivala hrvatskog animiranog filma. Tom prilikom, prisutnima su se obratili voditelj produkcije festivala Draško Ivezić, član ocjenjivačkog suda i selekcijske komisije Petar Krelja, umjetnička direktorica Vesna Dovniković te produkcijska savjetnica Margit Antauer.

Draško Ivezić osvrnuo se na izbor selekcijske komisije, u čijem sastavu su autor animiranih filmova Stjepan Mihaljević te prisutni filmski redatelj i kritičar Petar Krelja.

Komisija je pregledala filmove koji nisu proizvedeni javnim sredstvima te odabrala one koji su uvršteni u natjecateljski program. Od 44 pristigla filma, selekcijska komisija odlučila se za ukupno 13 radova. Petar Krelja osvrnuo se na rad u selekcijskoj komisiji izrazivši vlastito „zadovoljstvo pristiglim produkcijama u kojima se osjeća živost, a evidentno je i poznavanje zanata koje se očituje uporabom raznovrsnih tehnika koje daju dimenziju širokim temama pristiglih radova”.

Filmovi koji su pak proizvedeni javnim sredstvima, prema festivalskom Pravilniku automatski su uvršteni u natjecateljski program koji broji čak 48 filmova. Spomenuti filmovi dijele se u četiri kategorije: filmovi djece i mladeži (9 filmova), studentski filmovi (10 filmova), reklamni i namjenski filmovi (7 filmova) te kratki autorski (21 film).

Obzirom da je ova manifestacija nastala u organizaciji Zagreb filma te međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA Hrvatske, novinarima se obratila i Vesna Dovniković, umjetnička direktorica festivala i predsjednica ASIFA Hrvatske, koja se osvrnula na program „Dragulji Zagreb filma”.

„Riječ je o popratnom programu koji se sastoji od 8 klasičnih filmova Zagreb filma, koje je Giannalberto Bendazzi, najutjecajniji svjetski kritičar i teoretičar animiranog filma, uvrstio u grupu 84 najbolja animirana filma svih vremena. Bitno je dodatno napomenuti da ni jedan studio u svijetu nema toliko filmova u toj selekciji”.

Vesna Dovniković naglasila je i da su to „filmovi poznatih hrvatskih majstora animacije: Mimice, Vukotića, Dovnikovića, Dragića, Boureka, Kolara, Gašparovića i Marušića, koji su restaurirani te će tako publici biti prikazani u interesantnom novom/starom sjaju”.

Na samom kraju konferencije produkcijska savjetnica festivala, Margit Antauer predstavila je finalni program festivala po satima i danima.

Festival hrvatskog animiranog filma odraz je konstantnog porasta interesa mladih autora za animaciju, podsjetnik na najbogatije dane Zagreb filma, ali i promocija animacije kao ozbiljne umjetničke forme koja na području Hrvatske, uz priznatu školu animiranog filma poput Zagreb filma, može svojoj publici ponuditi kvalitetan i bogat program.

Program:

Subota, 20. veljače

16:00 Filmovi djece i mladeži po izboru Hrvatskog Filmskog Saveza; Filmovi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, odjel grafike
18:00 Retrospektiva Borivoja Dovnikovića, dobitnika Nagrade ASIFA-e Hrvatske za životno djelo
20:00 Svečano otvorenje: Konkurencija 1

Nedjelja, 21. veljače

16:00 Radionica - hrvatski animirani serijal
18:00 Program restauriranih filmova “Dragulji Zagreb filma”
20:00 Konkurencija 2
22:00 Dodjela nagrada

Izvor: e-novine.com